Wat is een gestor in Spanje?

Misschien ben je het woord gestor vaak tegengekomen, maar misschien ook niet. Als je Spanje van vakanties kent dan is de kans groot dat je er inderdaad niet eerder van gehoord hebt, maar heb jij in Spanje gewoond, heb je er onroerend goed of ben jij van plan om naar Spanje te emigreren? Dan weten wij bijna zeker dat je in aanraking bent gekomen met dit mooie en vooral typisch Spaanse woord. Wij willen je graag goed uitleggen wat een gestor is en wat deze doet, want in Nederland hebben wij dit eigenlijk niet echt en kan het dus best verwarrend zijn voor niet-Spanjaarden!

Spaanse bureaucratie

Een gestor is eigenlijk gewoon een consultant die fungeert als tussenpersoon tussen jou en verschillende Spaanse instanties. Het is niet alleen iets voor buitenlanders in Spanje, maar de gemiddelde Spanjaard maakt ook zeker gebruik van de diensten van een gestor. Denk hierbij aan de aangifte van hun inkomstenbelasting, gemeentelijke belastingen of misschien zelfs hun onroerend goed belasting. In sommige gevallen zul je voor bepaalde zaken een advocaat nodig hebben, maar dit zal de gestor je dan per direct vertellen. Voor een Nederlander kan een gestor voor dezelfde zaken nodig zijn, maar ook kun je hulp krijgen van een gestor bij bijvoorbeeld het openen van een Spaanse bankrekening.

Waarom heb ik een gestor nodig?

Zoals eerder aangegeven wordt er vanwege het welbekende ingewikkelde bureaucratische systeem in Spanje ook door Spanjaarden gebruikt gemaak van een gestor. Denk hierbij verder bijvoorbeeld aan aanvragen van bijvoorbeeld vergunningen 0f bij aankopen zoals het kopen van een huis. Eigenlijk heb je een gestor dus voor bijna alles nodig in Spanje. 

Ik heb geen gestor nodig

Nu zul je misschien denken; ik heb dat helemaal niet nodig en ik doe dat zelf wel, maar nogmaals, vergeet niet dat het bureaucratische systeem in Spanje gewoonweg zo ingewikkeld is dat je een gestor écht nodig hebt wil je niet in de problemen raken met de overheid. Ja, in Nederland en ook bijna overal in de rest van wereld regel je deze dingen allemaal zelf, maar dit is in een land als Spanje gewoon niet te doen. Vraag menigeen Spanjaard hoe ze dingen regelen en het antwoord is in bijna alle gevallen dat ze het overlaten aan een gestor.

Waar kan ik een gestor vinden?

Een gestor werkt vanuit een kantoor dat een gestoría wordt genoemd. In heel Spanje kun je zulke gestorías vinden. Deze gestors zijn namelijk een essentieel onderdeel van de Spaanse samenleving, omdat je vanwege de bureaucratische procedures in Spanje anders niks kunt regelen.

Nederlandstalige hulp

Een gestor weet hoe alles in Spanje in zijn werk gaat, weet hoe de instanties of de overheid werken en kan namens jou vergunningen of documenten veel sneller verkrijgen. Dit omdat zij natuurlijk weten hoe alles werkt, maar zij weten ook gelijk wat er allemaal nodig is en wat de volgende stap is. Hierdoor lopen zij vaak al een aantal stappen voorruit waardoor alles sneller verloopt. Ook kun je om het jezelf makkelijker te maken een Nederlandstalige gestor inschakelen.

Veel gestorías hebben in Spanje gestors in dienst die of Nederlands zijn of Nederlands spreken. Dit is natuurlijk erg handig voor wanneer er Nederlanders zijn die om Nederlandstalige hulp vragen. En laten we nu eerlijk zijn. Het is uiteindelijk vaak een stuk fijner wanneer je in je eigen taal geholpen kunt worden. Zo begrijp je het allemaal niet alleen beter, maar is er ook veel minder kans op misverstanden en verloopt alles op deze manier veel vlotter.

Heb jij denk je behoefte aan Nederlandstalige hulp? Kijk dan eerst goed rond en vraag naar gestorías die jou dit kunnen aanbieden.

Wanneer heb ik een gestor nodig?

Als je nog niet verhuisd bent is het ook absoluut aan te raden om alvast een gestor in te schakelen. Zo kan de gestor als jouw vertegenwoordiger in Spanje werken. Zo worden problemen tijdens jouw afwezigheid netjes en adequaat opgelost en hoef jij in de tussentijd niet steeds voor elk wissewasje naar Spanje te reizen. De documenten in Spanje worden dan door hun gecontroleerd en zijn zij ook aanwezig in geval van een ondertekening. Zo kun je het papierwerk uit handen geven en hoef jij eigenlijk verder geen Spaans te begrijpen. Zij zorgen dan vaak ook voor een Nederlandse vertaling van jouw documenten. Zij weten heel goed wat zij moeten doen of juist niet moeten doen.

Andere specialisten

Verder is een gestor natuurlijk geen advocaat, maar als er zich juridische problemen voordoen hebben zij vaak goed contact met diverse advocaten die zij gelijk voor jou in kunnen schakelen. Dit geldt ook voor notarissen en accountants.

Voorbeelden waarbij je een gestor nodig hebt:

Bij het aanvragen van je NIE-nummer

Een gestor kan ervoor zorgen dat je jouw NIE-nummer zo snel mogelijk binnen hebt. Dit nummer heb je in Spanje namelijk voor bijna alles nodig. Zo kun je zonder een NIE-nummer geen huis kopen, maar bijvoorbeeld ook geen auto of meubels.

Voor advies en aangifte bij de Spaanse belastingdienst

Een gestor weet precies hoe het belastingstelsel in Spanje werkt. Hierbij kunnen ze er dus voor zorgen dan de aangifte en verwerking van je inkomens- en vermogensbelasting op de correcte manier zal worden uitgevoerd. Ook weten zij goed welke andere belastingen je dient te betalen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan onroerendgoedbelasting (IBI), motorrijtuigenbelasting en afvalheffingen van de gemeente.

Bij Verzekeringen, rechtsbijstand en pensioen

Een gestor kan niet alleen advies geven over een eventuele inboedelverzekering, autoverzekering of bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering, maar kan je ook helpen bij het aanvragen van deze verzekeringen.

Voor advies bij aankopen, zoals onroerend goed of voertuigen

Naast het geven van advies zal de gestor ook de registers, hypotheken en de fiscale afhandeling verzorgen. Wanneer er juridische problemen zijn zal de gestor automatisch een advocaat inschakelen.

Bij het regelen van je testament

Een gestor kan je bij het opstellen van je testament niet alleen helpen en adviseren, maar hij/zij zal er ook voor zorgen dat de voorbereiding en opstelling correct worden uitgevoerd.

Bij het aanvragen vergunningen of licenties

Een gestor kan vergunningen en licenties niet alleen voor je aanvragen, maar je hierbij ook advies geven. Een gestor weet namelijk precies welke vergunningen of licenties je nodig zult hebben voor datgene waarvoor je bij hem aanklopt. Vaak is het voor ons Nederlanders extra verwarrend, omdat wij Nederland en haar regels en wetten gewend zijn. En ieder land heeft natuurlijk uiteindelijk zo haar manier van doen.

Bij het opzetten van een bedrijf

Naast het feit dat je een accountant, advocaat of notaris nodig hebt voor het opzetten van een bedrijf, heb je in Spanje dus ook een gestor nodig. Deze zorgt er bij het opzetten van jouw bedrijf voor dat de nodige vergunningen en licenties correct aangevraagd worden en dat deze ook op tijd binnen zullen zijn. Ook kan een gestor je advies geven over het aannemen van personeel, arbeidsovereenkomsten en over het betalen van de sociale premies in Spanje.

Tot slot

Om het kort samen te vatten is een gestor dus eigenlijk een algemene consultant in Spanje die voor jou je administratieve werkzaamheden uitvoert. Vaak denkt men geen gestor nodig te hebben, maar wanneer de Spanjaarden zelf zelfs niet verder komen in het bureaucratische systeem van Spanje zonder gestor is het als buitenlander helemaal noodzakelijk om een gestor in te schakelen voor het regelen van je zaken.

Heb je nog andere vragen?

Heb je nog andere vragen met betrekking tot je emigratie naar Spanje? Wil je bijvoorbeeld weten wat je allemaal nog meer moet regelen of hoe het ziekenfonds in Spanje werkt? Dan kun je altijd de andere artikelen op onze website raadplegen. Hier worden al deze vragen en veel meer beantwoord. Wij hopen dat je wat aan deze artikelen zult hebben en wij wensen je dan ook heel veel succes!

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
Picture of moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer