Werken in Denemarken

Wanneer je in Denemarken gaat wonen betekent het natuurlijk ook werken in Denemarken. Zo een emigratie is al spannend en het is nog spannender wanneer je ook nog eens moet denken aan het vinden van een goede baan. Misschien heb jij je droombaan al gevonden of misschien moet je zelfs nog in Denemarken zoeken naar een baan. Wat het ook is, bij ons ben je aan het goede adres!

Ga jij binnenkort emigreren naar Denemarken? Hoe gaat werken in Denemarken eigenlijk in zijn werk? Moet je de Deense taal kennen? Heb je een werkvisum nodig? Hoe zit het met wonen, onderwijs en de gezondheidszorg? Is dit via je werk goed geregeld? Al deze zaken en meer bespreken wij in dit artikel zodat jij je hier geen zorgen meer over hoeft te maken.

Op banenjacht

Wil je zo snel mogelijk in Denemarken werken? Dan hoef je je geen zorgen te maken. In Denemarken vindt je namelijk gemakkelijk een baan. De meeste banen staan op het internet. Denk hierbij aan verschillende websites waar men vacatures op plaatst. Ook bepaalde Facebookpagina’s hebben dit. De hoofdstad Kopenhagen is bijvoorbeeld een leuke stad die vast wel een Facebookpagina heeft waar banen worden aangeboden.

Moet je de Deense taal kunnen spreken om er te kunnen werken?

Natuurlijk zijn er bepaalde banen waarbij de eis is dat je vloeiend Deens spreekt, maar in veel gevallen is dit niet noodzakelijk. Er zijn namelijk ook genoeg bedrijven die op zoek zijn naar buitenlandse werknemers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een internationaal bedrijf dat zich gevestigd heeft in Denemarken. Het is natuurlijk altijd handig dat je Deens leert, maar met het Engels kom je ook erg ver. Dit komt vanwege het feit dat Deense mensen erg goed Engels spreken.

Heb je een werkvergunning nodig?

Denemarken is een lidstaat van de Europese Unie (EU). Dit betekent dat je er vrij kunt verblijven tot maximaal drie maanden. Jij gaat emigreren en in het land wonen, dus dien je jezelf wel in te schrijven. Of je een werkvergunning nodig hangt voor het grootste deel af van je kwalificaties. Verder zijn er 2 soorten vergunningen:

  1. Positieve lijstOp deze lijst staan beroepen waar Denemarken een tekort aan heeft. Dit zijn vaak beroepen waarbij gekwalificeerde professionals nodig zijn. Het minimum opleidingsniveau hierbij moet een bachelor zijn. Wanneer jij een baan vindt die op deze lijst staat krijg je gemakkelijk toegang tot de Deense arbeidsmarkt. Dit moet je middels een arbeidscontract kunnen laten zien.
  2. Pay Limit- regelingHeb jij een baan met een jaarlijkse inkomen van minimaal DKK 375.000? Dan krijg je ook gemakkelijk toegang tot de Deense arbeidsmarkt. Wel moet je dit ook middels een arbeidscontract kunnen laten zien.

Belastingen

Heb je de stap genomen en een baan gevonden? Dan is het ook verstandig om je even goed te verdiepen in het belastingstelsel van Denemarken. Het land heeft niet alleen een van de gemakkelijkste stelsels ter wereld, maar ook een van de duurste. Het land heeft net als Nederland een progressief belastingstelsel. Dit betekent: hoe meer je verdient, hoe meer belasting je betaald. Denemarken heeft 2 belastingschijven:

  • Vanaf DKK 44.000 tot DKK 466.729 = 9,08%
  • Vanaf DKK 467.300 en meer = 15%

Je moet er rekening mee houden dat in Denemarken de werkgever de belasting inhoudt van je salaris. Een deel van de belasting gaat hierbij naar de overheid, een deel is voor je gezondheidszorg en een deel gaat ook naar de gemeente waarin je woont. Het is super fijn dat elke gemeente zijn eigen belastingtarief heeft, want woon je in een van de steden met een hoog belastingtarief? Dan kun je ook gewoon altijd verhuizen! Het openbaar vervoer is er erg goed gereld, dus het reizen is dan ook geen probleem.

Waar is veel vraag naar?

Wanneer je in het buitenland gaat wonen is dit natuurlijk best spannend. Veel mensen maken zich zorgen over de werkgelegenheid in een land of de economie. Dit zijn dus precies zaken waarbij jij je geen zorgen hoeft te maken. De Deense economie is erg goed. Ook zijn er bepaalde vaardigheden waar veel vraag naar is. Dit zijn:

  • Ingenieurs
  • IT
  • Geneeskunde
  • Onderwijs

Grote bedrijven in Denemarken

Er zijn veel bedrijven die zich in Denemarken gevestigd hebben en daardoor veel banen hebben gecreëerd. Hieronder geven wij je enkele voorbeelden en wie weet kun jij op hun website zoeken naar openstaande vacatures:

  • De Carlsberg GroupDe bekende Deense bierbrouwerij.
  • Danske BankDeze is ook actief in Noorwegen, Zweden en Finland.
  • De Lego GroupLegoland

Als freelancer werken in Denemarken

Tegenwoordig gaan er ook steeds meer freelancers in Denemarken wonen. Het land stimuleert ondernemerschap en biedt deze mensen dan ook de nodige kansen. In de eerste instantie heb je natuurlijk een werkvergunning nodig. Verder dien je jezelf in te schrijven bij de Deense Handel- en Bedrijfsagentschap. Dit moet je uiterlijk 8 dagen voordat je begint met je bedrijf doen. Bij het registreren moet je aan kunnen tonen dat er bepaalde Deense bedrijfsbelangen zijn waar jouw bedrijf mee in verband staat.

Ook moet je kunnen laten zien dat je genoeg financiële middelen hebt om je bedrijf op te kunnen richten.

Na je registratie

Na het eerder genoemde is je bedrijf geregistreerd. Hierbij krijg je een Centraal Bedrijfsregistratienummer (CVR). Dit is jouw bedrijfsidentificatienummer en dit nummer dien je te gebruiken bij overheidszaken of particuliere instanties die erom vragen. Een goed voorbeeld waarbij je het nummer nodig hebt is bijvoorbeeld bij je belastingaangifte.

De gezondheidszorg

Wonen in Denemarken betekent als Nederlander dat je wel je verzekeringen goed moet regelen. Ook wanneer je er wilt gaan werken. Een geruststelling is dat het ziekenfonds in Denemarken vrijwel gratis is. Dit betekent dat iedereen recht heeft op zorg. Wel moet je in het land wonen en werken natuurlijk. Je moet namelijk geregistreerd staan als inwoner en een Deense verzekeringspas hebben.

Hoe vindt je een huis in Denemarken?

In Denemarken zijn er een aantal bekende websites waarop je rond kunt kijken voor woningen. Wel dien je jezelf hiervoor in te schrijven en vaak brengt dit ook de nodige kosten met zich mee. Enkele voorbeelden van dit soort websites zijn Nybolig.dk, Danbolig.dk en Lekebolig.dk. Wel moet je in je achterhoofd houden dat het net als in Nederland erg moeilijk kan zijn om een betaalbare woning te vinden. Ook is de borg van woningen in Denemarken vaak 6 maanden huur, dus hier moet je wel op voorbereidt zijn.

Makelaars

Je kunt eigenlijk het beste een makelaar inschakelen. Het is namelijk erg lastig om als expat of buitenlander tussen het goede Deense netwerk te komen. Jij bent nieuw en dit betekent helaas dat je vaak nog geen goed netwerk hebt. Misschien kun je hierbij ook kijken op bepaalde Facebookgroepen van expats in Denemarken. Deze vertrekken namelijk vaak na een aantal jaar en wie weet kun jij dan misschien de woning overnemen!

Verdiep je in de taal en cultuur

In Denemarken is de officiële taal Deens. In sommige delen van het land wordt er ook Duits of Faeröers gesproken. Verder hoort Groenland natuurlijk ook bij Denemarken en wordt er daar Groenlands gesproken. Denen lijken veel op Nederlanders. De Deense bevolking is nuchter en houden over het algemeen van droge humor. De Deense cultuur draait om familie, vrienden en gezelligheid. Zo zul je al gauw merken dat er in grote steden vaak vele evenementen worden georganiseerd. Het land staat trouwens ook ieder jaar weer in de top 3 van gelukkigste landen ter wereld.

De Deense werkcultuur

Een groot verschil tussen de Deense en Nederlandse werkcultuur zijn de werktijden. In Denemarken werkt men namelijk van ongeveer 09:00 tot ongeveer 16:00. Aan overwerken wordt er niet gedaan, omdat men dat als uitsloven ziet. Dus je zult om 16:05 zien dat heel het kantoor leeg zal zijn. Van de directie tot aan de schoonmakers. Iedereen gaat naar huis. Werk- en privé-balans zijn in Denemarken gewoon erg belangrijk.

Verder zijn Denen erg punctueel en informeel. Je zult er niet te maken krijgen met hiërarchie en je zult ook gauw merken dat men in Denemarken ook van polderen houdt. De baas neemt niet zomaar beslissingen en iedereen mag zijn/haar mening geven.

Je pakt er je voordeel mee

Wanneer jij je van tevoren in dit soort dingen verdiept zul je zien dat je je veel sneller zult aan kunnen passen en zo voel jij je er na je emigratie ook sneller thuis.

Tot slot..

Wij hopen je met dit artikel geholpen te hebben, maar begrijpen het natuurlijk volkomen al je nog op zoek bent naar meer informatie. Wil je meer weten over een emigratie naar Denemarken? Wil je hierbij bijvoorbeeld weten wat het meest bezochte kasteel in het land is of wat de nationale feestdagen zijn? Of misschien wil je weten wat goede restaurants zijn of waar je goed kunt uitgaan? Wat het ook is wij hebben er informatie over op onze website! Het is het dan ook zeker waard om de andere artikelen op onze website even te verkennen.

Heb je nog andere vragen?

Wordt jouw vraag in de andere artikelen niet beantwoord? Of heb je een andere specifieke vraag? Dan kun je natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen en wie weet kunnen wij je verder helpen!

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
Picture of moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer