Werken in Italië

Wie kent het prachtige Italië met het ‘la dolce vita’ niet? Het is een prachtig land met een rijke Italiaanse cultuur. Het gevarieerde landschap met in het noorden de ruige bergen genaamd de Dolomieten, in de Toscane de prachtige natuur en het zuiden met de mooiste kusten van de hele wereld. Het is dan ook daarom dat steeds meer Nederlanders ervoor kiezen om naar Italië te emigreren en er te gaan wonen en werken.

Hoe werkt het verhuizen naar Italië?

Italië is een land binnen de Europese Unie (EU) en Italië ligt dan ook niet heel erg ver van Nederland vandaan. Maar hoe is het werken in Italië eigenlijk? Kun je zomaar in Italië wonen of in Italië werken? Dit soort vragen en meer gaan wij in dit artikel bespreken zodat wij jou een beetje kunnen helpen met je plannen.

Codice Fiscale

Wanneer je in Italië gaat wonen en werken kun je natuurlijk niet opeens op de ene dag ergens naar binnen stappen en beginnen met werken. Je moet toch wel nog een paar kleine zaken goed regelen voordat je dit kunt doen. Het allerbelangrijkste is je ‘codice fiscale’ regelen. Dit is je Italiaanse fiscale nummer en eigenlijk kun je het vergelijken met je Nederlandse Burgerservicenummer (BSN).

Hoe vraag je de code aan?

Dit nummer wordt uitgegeven door de Italiaanse belastingdienst. Dit heet de ‘Agenzia delle entrate’. Je kunt een willekeurig belastingkantoor binnenlopen met je paspoort, een kopie hiervan en je bewijs van inschrijving. Nadat alles is nagekeken krijg je dezelfde dag nog je code mee.

Hoe kun je een baan vinden in Italië?

De werkeloosheid is in Italië helaas nog steeds een stuk hoger dan in Nederland, maar de Italiaanse economie is de afgelopen jaren wel flink gegroeid. Verder ligt het er ook heel erg aan waar je in het land wilt wonen en werken. In het noorden van Italië vindt je bijvoorbeeld sneller een baan dan in het zuiden. Het noorden van het land en dan natuurlijk vooral in grote steden zoals bijvoorbeeld Rome of Milaan hebben de meeste werkgelegenheid. Verder naar het zuiden en dan eigenlijk vanaf een stad zoals Napels of Florence al heb je in de zomer wel veel werk in verband met de toeristen. Vergeet Venetië hierbij ook niet.

Weet jij nog niet waar je in Italië gaat wonen?

Heb jij nog geen keuze gemaakt over waar in Italië je graag zou willen wonen en ben je daardoor niet regiogebonden? Dan is het misschien toch wel een goede keuze dat je in Noord-Italië gaat werken.

Vacatures in Italië

Wanneer je nog in Nederland woont en hebt besloten dat je wilt werken in Italië dan kun je natuurlijk het beste al in Nederland beginnen met het zoeken naar een baan. Misschien kun je online op websites een advertentie plaatsen. Op deze websites kun je ook zien dat Italiaanse bedrijven veel advertenties plaatsen. Het wordt door deze Italiaanse werkgevers dan ook op prijs gesteld waneer je ze een open sollicitatie stuurt. Voorbeelden van zulke websites zijn Indeed, TiConsiglio en Infojobs.

Netwerken

Er zijn ook veel internationale vacaturesites waar je bij het ‘menu vacatures’ de laatste vacatures kunt vinden voor banen in het buitenland. Veel Nederlanders die tijdelijk in Italië gaan werken en dus op zoek zijn naar vakantiewerk vinden deze baantjes vaak door persoonlijke contacten. Ga jij vaker op vakantie naar Italië en heb jij ook familie of vrienden in het land? Dan kunnen zij je misschien helpen.

Populaire sectoren

Volgens het Nationaal Instituut in Italië kun je er het beste werk vinden in het toerisme en onderwijs. Ook banen in de communicatie zijn erg populair.

Heb je een werkvergunning nodig om in Italië te mogen werken?

Italië is een lidstaat van de EU en daarom hoef je niet heel veel papierwerk af te ronden voordat je er aan de slag kunt. Als lidstaat van een ander EU-land heb je namelijk geen speciaal verblijfs- of werkvergunning nodig wanneer je in Italië wilt werken. Nederlanders hebben dus alleen een geldig paspoort nodig. Wel moet je jezelf natuurlijk wel inschrijven als inwoner van het land. Dit kun je in Italië doen door een aantal formulieren op het politiebureau in te vullen.

Het minimumloon

Veel mensen weten niet dat er in Italië geen minimumloon bestaat. Werkgevers betalen je dus in feite eigenlijk gewoon hoeveel zij je willen betalen. Als je de juiste papieren, nodige ervaring en goede inzet hebt zal een Italiaanse werkgever je wel willen belonen. Verder is het wel verstandig om niet meteen bij je sollicitatiegesprek streng te gaan onderhandelen, want banen in Italië zijn schaars en voor jou zijn er nog 10 anderen.

Werktijden

Wat je werktijden zullen zijn heeft ook weer te maken met waar in Italië je gaat wonen. In het zuiden van het land bijvoorbeeld zal een werkdag rond 09:00 beginnen en dan werk je tot ongeveer 13:00. Hierna zul je een lange pauze hebben tot ongeveer 16:00 waarna je weer tot ongeveer een uurtje of 20:00 zult moeten werken. Meer naar het noorden lijken de werktijden ook meer op de tijden in Nederland. Verder is het goed opletten bij overheidsinstanties, want ambtenaren hebben in Italië nogal eens afwijkende werktijden.

Belastingen in Italië

Natuurlijk ontkom je er in Italië ook niet aan. De belastingdienst. In Italië is het net zoals in Nederland geregeld dat hoe meer je verdient je ook meer belasting betaald. Hieronder de belastingschijf van Italië:

  • € 0 – € 15.000 = 23%
  • € 15.000 – € 28.000 = 27%
  • € 28.000 – € 55.000 = 38%
  • € 55.000 – € 75.000 = 41%
  • € 75.000 en meer = 43%

Cultuur op de Italiaanse werkvloer

In Italië zijn er op de dag van vandaag nog veel familiebedrijven. Hierbij wordt het bedrijf vaak van vader op zoon voortgezet. De Italianen houden van sterke hiërarchie en de baas zal in een bedrijf dan altijd zo’n beetje alle beslissingen zelf nemen. Hierbij zal er niet om de mening van medewerkers gevraagd worden. In grote steden waarin veel meer zaken gedaan worden met Europese bedrijven zie je wel dat dit steeds meer aan het veranderen is, maar dit gaat nog steeds erg langzaam.

Italianen zijn formeel, maar ook gezellig

Verder zijn Italianen ook een stuk formeler en gebruiken zij altijd titels bij het aanspreken van iemand. Ook zijn het echte gezelschapsdieren die de zaken graag tijdens een lunch of diner bespreken. Bereidt je dus voor op vaak uit eten gaan! Persoonlijk contact met zakenpartners of personeel is erg belangrijk en Italianen steken graag energie in het leren kennen van de ander. Ook het vieren van overeenkomsten en mijlpalen komt vaak voor.

Moet je Italiaans kunnen spreken wanneer je in Italië wilt gaan werken?

Buitenlanders zijn altijd welkom om te solliciteren naar banen in Italië. Bij sommige internationale bedrijven is het dan ook niet nodig om Italiaans te kunnen spreken. Bij deze bedrijven werken namelijk Italianen die Engelse les hebben gevolgd aan de universiteit of een cursus hebben gevolgd. Verder werken er ook vaak veel andere buitenlanders die de Engelse taal goed machtig zijn. Nederlandse mensen hebben gelukkig vaak ook geen problemen met de Engelse taal.

Italiaans spreken heeft wel zijn voordelen..

Wel zal het natuurlijk in jouw voordeel werken wanneer je een woordje Italiaans spreekt. De Italianen vinden dit niet alleen leuk, maar het zal jouw leven buiten je werkomgeving ook een stuk makkelijker maken. Veel Italianen spreken tot op de dag vandaag namelijk nog niet heel goed Engels en dit zul jij na het verhuizen naar Italië ook merken.

Je zorgverzekering

De sociale zekerheid in Italië is goed geregeld en zo ook het ziekenfonds. In Italië heb je namelijk een nationale gezondheidszorg genaamd de ‘Servizio Sanitaro Nazionale’ (SSN). Dit wordt gefinancierd door belastingen. Wanneer je in loondienst gaat werken wordt je door je werkgever ingeschreven bij het SSN en ben je gelijk automatisch verzekerd. Als je een ZZP-er bent dien je dit zelf te doen.

Een particuliere zorgverzekering

Verder kun je er ook voor kiezen om naast de SSN nog een particuliere zorgverzekering af te sluiten zodat je minder met de lange wachtlijsten te maken zult krijgen. Een extra particuliere verzekering kan fijn zijn, maar je bent niet verplicht om dit af te sluiten.

Ga op tijd op zoek naar een huis

Om een huis te vinden in Italië kun je gemakkelijk gebruik maken van het internet. Hier worden door makelaars en particulieren advertenties geplaatst waarop je bij interesse kunt reageren. Ook kun je kiezen om contact te leggen met een Italiaanse makelaar. Dit zal je wel wat kosten, maar zij kunnen je wel tijdens het gehele proces bijstaan en helpen.

Een kleine, maar gouden tip:

Als tip willen wij je graag meegeven dat het verstandig is om net buiten de grote steden te gaan wonen. Dit in verband met de hoge huurprijzen in het centrum van steden. Het openbaar vervoer in Italië is erg goed geregeld waardoor je gemakkelijk op en neer kunt reizen voor je werk. Dit zal je maandelijks enorm veel geld kunnen besparen.

Tot slot..

Heb jij ook besloten om in het land van de Alpen, pizza en het Gardameer te gaan werken? Dan ben je niet de enige. Probeer je van tevoren goed in de Italiaanse cultuur te verdiepen en kijk of je in Nederland al online kunt solliciteren voor banen die jou aanspreken. Zo weet je voordat je gaat verhuizen al dat je zeker kunt zijn van een vast inkomen. Dit is natuurlijk altijd fijn.

Heb je nog vragen?

Heb je misschien nog andere vragen met betrekking tot een emigratie naar Italië? Heb je nog vragen over de zorgverzekering of wil je weten hoe het is om er een huis te kopen? Dit soort onderwerpen en nog heel veel meer bespreken wij in de andere artikelen op onze website. Kijk dus gerust nog even rond.

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
Picture of moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer