Werken in Spanje

Het is natuurlijk niet zomaar dat jij net als vele andere Nederlanders wilt werken in Spanje. Misschien twijfel je nog en vraag je jezelf af of het de moeite waard is om je hele leven hier op te geven en te emigreren naar Spanje. Een ding we allemaal wel zeker weten is dat Spanje een prachtig land is. Van veel mensen hoor je dat het leven in Spanje zoals nergens anders is. Als jij Spanje ook zo ziet en hebt besloten dat je in Spanje gaat werken dan raden wij je aan om dit artikel te lezen.

Waarom wil iedereen altijd wonen en werken in Spanje?

Welke Nederlanders kennen Spanje nu eigenlijk niet? Bijna iedereen is er toch weleens op vakantie geweest? Naar een van de grote steden zoals Barcelona of Madrid? Of misschien heb je de Costa Brava, Costa Blanca of Canarische Eilanden vaker bezocht? En wie is er tijdens deze vakanties niet verliefd geworden op de Spaanse taal, de lokale bevolking en de Spaanse cultuur? In Spanje zegt men, schijnt altijd de zon en daardoor vindt je er ook alleen maar vriendelijke mensen. Voor veel Nederlanders is deze mediterrane levensstijl aantrekkelijk en daarom wordt er tot op de dag van vandaag nog vaak gekozen om te wonen en werken in Spanje.

In het buitenland werken en de Europese Unie

Spanje is net als Nederland een van de Europese landen dat lid is van de Europese Unie (EU). Hierdoor is het voor bewoners van beide landen gemakkelijk om te reizen, werken en wonen in de lidstaten. Om als Nederlander naar Spanje te reizen heb je alleen een geldige paspoort of ID-kaart nodig en hoef jij je verder ook geen zorgen te maken over speciale visumaanvragen. Dit komt omdat er in de EU vrij verkeer van personen is. Deze vrije verkeer maakt het voor ons allemaal net iets makkelijker. Wil je in Spanje wonen? Idem dito. Wil in Spanje werken? Idem dito. Natuurlijk zijn er wel dingen waar je rekening mee moet houden, maar zoals eerder aangegeven heb je voor bij het in reizen alleen een geldige paspoort of ID-kaart nodig. Je kunt namelijk tot 3 maanden in Spanje wonen zonder dat je officieel hoeft te emigreren. Blijf je langer dan 3 maanden? Lees dan gauw verder.

Jezelf inschrijven in Spanje

Je dient een ’tarjeta de residencia’ aan te vragen wanneer je langer dan 3 maanden in Spanje wilt verblijven. Bij de lokale politie kun je jezelf inschrijven. Na het voltooien van de aanvraag krijg je een groen papiertje. Dit papiertje is precies wat je nodig hebt, want dit is je ’tarjeta de residencia’. Hiermee kun je aantonen dat je legaal in Spanje woont. Hierop staan je gegevens zoals je naam, nationaliteit en adres aangegeven. Ook je NIE-nummer staat hierop vermeld, want dit nummer krijg je bij de aanvraag van je ’tarjeta de residencia’ automatisch. Wil jij je NIE-nummer al eerder ontvangen? Dan moet je dat apart regelen.

Inschrijven bij de gemeente

Voor aanvragen in Spanje moet je altijd vooraf betalen. Wil je dit niet? Dan wordt je aanvraag gewoonweg niet in behandelijk genomen. In Spanje noemen ze het inschrijven bij de gemeente ‘empadronamiento’ ook wel ‘Padrón Municipal de Habitantes’ genoemd. Hiervoor heb je een geldig paspoort of ID-kaart nodig, maar ook je huur- of koopcontract van je woning in Spanje.

Je burgerlijke staat

Bij deze aanvraag moet je ook je burgerlijke staat aantonen. Als je getrouwd bent is het dus belangrijk dat je ook je trouwakte meeneemt. Als alles compleet is en is nagekeken door de ambtenaar krijg je vaak gelijk je ‘certificado de empadronamiento’ mee.

Wat is de Spaanse NIE eigenlijk?

Je bent het woordje al eerder in dit artikel tegenkomen, maar waarschijnlijk heb je nog geen idee wat het betekent. De ‘NIE’ oftwel ‘Número de Identification de Extranjero’ is een Spaans identificatienummer voor buitenlanders in Spanje. Het is eigenlijk precies zoals je Nederlandse BSN-nummer, maar dan in Spanje. Je bent verplicht om een NIE-nummer aan te vragen bij een verblijf van langer dan 3 maanden. En of het nu verplicht is of niet.. zonder NIE-nummer kun je helemaal niks, dus je zult er uiteindelijk erg blij mee zijn.

Waar kun je jouw NIE-nummer aanvragen?

Je kun je NIE-nummer bij de ‘Oficina de Extranjeros’ aanvragen. Die is de overheidsinstantie in Spanje die bepaalde zaken voor buitenlanders regelt. Zij hebben toegang tot het centrale register in Spanje waardoor je inschrijving ook nog eens gemakkelijk verloopt. In het buitenland kan dit namelijk nogal vaak tegenvallen. Je dient dit wel aan te vragen in een bureau in de provincie waarin je woonachtig bent. Ook kun je de aanvraag op het politiebureau indienen. Kijk wat jij makkelijker vindt.

De Spaanse arbeidsmarkt

De Spaanse arbeidsmarkt is een van de zorgwekkendste in de Europese Unie en dit al sinds de economische crisis in 2008 het geval. Wel is de afgelopen jaar de werkloosheid gedaald, maar door de coronacrisis zijn niet alle cijfers meegerekend waardoor het ook goed mogelijk is dat de werkloosheidscijfers eigenlijk gestegen zijn, maar dat dit niet is opgenomen in de cijfers. Vooral in bijvoorbeeld de toeristische gebieden zal het cijfer hiervoor een stuk hoger liggen. Wel is het goed om te weten dat het voor buitenlanders soms makkelijker kan zijn om er een baan te vinden. Vooral wanneer je ook een beetje Spaans spreekt.

Werken in Spanje: een baan vinden

In de grootste steden van Spanje zijn er niet alleen Spaanse bedrijven, maar zijn er ook veel internationale bedrijven gevestigd. En zo een internationaal bedrijf is vaak op zoek naar internationale werknemers.

Online

De makkelijkste manier om werk te vinden in Spanje is om online goed rond te kijken. De kans is namelijk erg groot dat je interessante vacatures zult tegenkomen. Misschien kun je zelfs een open sollicitatie versturen naar dat ene bedrijf dat jou het meeste aanspreekt. Via verschillende vacaturesites kun je rondkijken en zoeken naar de voor jou geschikte baan.

De Spaanse taal en de Spaanse taal

Sommige advertenties zullen in het Spaans opgesteld zijn. Dit is natuurlijk vaak het geval met Spaanse bedrijven voor vacatures in Spanje. Bij de internationale bedrijven is de kans groot dat je aan Engels voldoende hebt.

Sociale contacten

Naast het online zoeken naar de laatste vacatures zijn in Spanje ook de sociale contacten erg belangrijk. Men kent altijd wel een vriend, neefje of kennis van iemand die op zoek is naar een werknemer. Heb jij al Spaanse vrienden? Dan kun je hen misschien om tips vragen.

Leuke feitjes en tips

Spanje is een groot land en Spanje ziet er in elk deel van het land ook anders uit. Als jij er wilt gaan wonen is het ook belangrijk om te kijken naar waar je gaat wonen. Kijk goed naar de verschillende regio’s. Het is namelijk zo dat je in de grotere steden meer kans zult maken op een baan. Ja, de prachtige stranden in het zuiden zijn ontzettend leuk en Spanje is een Zuid-Europees land dat net als de meeste landen in het zuiden van Europa in de zomer overspoeld wordt door toeristen, maar aan de andere kant zul je er dan misschien in de winter niet genoeg werk hebben. In de winter zijn er natuurlijk weer andere bestemmingen populair voor vakantiegangers. Kijk daarom goed naar de verschillende mogelijkheden en zorg ervoor dat je goed voorbereid bent.

De cultuur op de werkvloer

Spanje is een erg prettig land om te wonen, maar wanneer je naar de ervaringen van mensen vraagt wordt er wel vaak gezegd dat je moet wennen aan de manier van hoe Spanjaarden werken. Het is natuurlijk handig om je hier goed in te verdiepen wanneer je een baan in Spanje hebt gevonden, want je wilt natuurlijk wel goed voorbereid gaan werken.

Spanje, een hele land

Als je vaker verschillende plaatsen in Spanje hebt bezocht dan weet je dat er eigenlijk veel verschillende culturen bestaan. Elk Spanjaard in Spanje vind dit ook, want elke regio heeft zijn eigen cultuur. Om je een voorbeeld te geven: San Sebastian ligt in het Baskenland, Barcelona ligt in Catalonië en zo heb je bijvoorbeeld ook weer Valencia. Oh, en vergeet Andalusië niet. En Galicië. Eigenlijk alle provincies van het land. Madrid bijvoorbeeld heeft wel de echte Spaanse cultuur. Het is allemaal erg ingewikkeld, maar kijk gewoon goed naar waar je in Spanje gaat werken en bereidt je hier op voor.

Hoe is het werken in Spanje?

Zoals we eerder hebben aangegeven is het belangrijk om te kijken waar je in Spanje gaat wonen. In het algemeen houden Spanjaarden van het sociale leven en Spanjaarden houden ook van hun vrije tijd. Vooral in het zuiden van het land. Het zuiden staat er bijvoorbeeld bekend om nogal ingewikkeld te zijn wanneer je er zaken wilt doen, omdat men voor alles de tijd wilt nemen. Misschien komt het door de vele zonuren.. who knows? In het hete zuiden wil jij toch eigenlijk ook liever op het strand liggen?

Hiërarchie

Misschien heb je al verschillende banen in het buitenland gehad. Misschien heb je hierbij ook al ervaring met het werken in een bedrijf in Zuid-Europa. Als je dit hebt dan weet je dat hiërarchie erg belangrijk is. Heb je dit niet eerder gedaan? Dan is het belangrijk om even goed verder te lezen.

In Spanje is de baas de baas. Er is een duidelijke hiërarchie. In Nederland is polderen erg populair en is je mening geven eigenlijk wel een ‘must do’, maar in Spanje in dit totaal niet het geval. De baas zal het niet op prijs stellen wanneer jij als ‘gewone’ medewerker je mening geeft over iets. Er wordt je eigenlijk ook helemaal niet gevraagd naar je mening. Ook is het zo dat collega’s elkaar vaak bij achternaam aanspreken. In veel grote steden heb je nu tegenwoordig wat hippere bedrijven waarbij het vaak even aftasten is. Hierbij is het verstandig om even goed de kat uit de boom te kijken om te kijken hoe de collega’s met elkaar omgaan. Ga in Barcelona bijvoorbeeld ook niet te snel grapjes maken over FC Barcelona als je iemand nog niet heel goed kent. Dit zal je niet in dank worden afgenomen.

Probeer Spaans te spreken

De Spaanse bevolking staat er niet om bekend een hoog niveau van de Engelse taal te hebben. Hun talenkennis gaat vaak niet verder dan het Spaans. In de grotere steden komt het tegenwoordig wel steeds vaker voor dat men steeds beter Engels spreekt, maar vergeleken met bijvoorbeeld West- of Noord-Europese landen is hun talenkennis niet heel uitgebreid. Verder is het ook zo dat Spanjaarden gewoonweg liever in hun eigen taal zaken willen doen.

Daarom is het verstandig om voor je verhuizing een kleine cursus Spaans te volgen. Je zakenpartners of collega’s zullen dit enorm waarderen. Als je geen Spaans spreekt hoeft dit niet per se een probleem te zijn, maar het zal je wel pluspunten opleveren.

Probeer vooral te praten

In Nederland zijn we gewend om via de mail te communiceren. Dit vinden wij sneller en effectiever. In Spanje is dit niet het geval. Verwacht dan ook vaak geen reactie terug op je mail. Wanneer dit gebeurt kun je gewoon het beste even de telefoon oppakken en bellen. Spanjaarden willen graag persoonlijk contact en willen je liever leren kennen door met je te praten.

Lekker eten en drinken

Spanjaarden houden van lekker eten en drinken en ook in het zakenleven speelt dit een erg belangrijke rol. Zij hechten ook veel meer waarde aan het opbouwen van persoonlijke relaties met hun zakenpartners en hierbij wordt er dan ook vaak afgesproken tijdens de lunch. Dit is de belangrijkste en meest uitgebreide maaltijd van de dag en hierdoor is er genoeg tijd om alles te bespreken en elkaar te leren kennen. Met alles bespreken bedoelen we niet de zakelijke punten, maar vooral persoonlijke zaken. De gesprekken zullen dan ook vaak over koetjes en kalfjes gaan, omdat het vooral gaat om het samenzijn en een relatie opbouwen.

Als Nederlander moet je hier dus heel veel geduld bij hebben, omdat wij Nederlanders vaak toch liever direct tot het punt komen. Geef Spanjaarden gewoon de tijd, want zij zullen belangrijke beslissingen pas nemen wanneer zij je beter hebben leren kennen.

De Spaanse punctualiteit

Hoe punctueel Duitsers zijn zo zijn Spanjaarden dat niet. Nederlanders zijn ook graag op tijd of net als Duitsers graag een paar minuten eerder aanwezig, maar Spanjaarden niet. Deze zijn vaak minimaal 15 minuten te laat. En dit kan vaak ook nog langer zijn. Ook is het erg belangrijk dat wanneer je een afspraak hebt staan je een paar dagen van tevoren nog even contact opneemt. Een afspraak is namelijk niet definitief totdat jij deze een paar dagen van tevoren bevestigd. Let hier dus goed op!

Sociale zekerheid

De sociale zekerheid in Spanje is erg goed geregeld. Zo zijn er bepaalde uitkeringen voor wanneer je ziek bent of helemaal niet meer kunt werken. Ook is de publieke gezondheidszorg erg goed geregeld en behoort het tot een van de beste systemen van de wereld.

Seguridad Social

Elke inwoner van Spanje is verplicht om zich te verzekeren bij de ‘Seguridad Social’. Dit is de publieke gezondheidszorg in Spanje. Je kunt ook automatisch verzekerd zijn mits je een inkomen hebt of premie betaald. Van de ziektekosten merk je ook vrij weinig, omdat de gezondheidszorg in Spanje wordt betaald door premies die van je salaris worden ingehouden.

Hoe werkt het precies?

Jouw werkgever in Spanje is verplicht om jou te registreren. Hoeveel premie je moet betalen hang af van jouw inkomen. Wanneer we het gemiddelde nemen van de gemiddelde salarissen in Spanje is de premie ongeveer 4,7% van het jaarlijkse inkomen.

Dit systeem garandeert zorg voor de gehele bevolking waardoor iedereen recht heeft op medische zorg. Dit hangt in Spanje dus dit niet af van je inkomen of zorgverzekeraar.

Ben jij een ZZP-er?

Wanneer je geen werkgever hebt betekent het dat je jouw zorgverzekering zelf moet regelen. Dit betekent dat je zelf premie moet betalen en dit niet automatisch van je inkomen wordt ingehouden.

Kun je ook een particuliere zorgverzekering afsluiten?

Je kunt er in Spanje ook altijd voor kiezen om een particuliere zorgverzekering af te sluiten. Sommige Spanjaarden hebben naast hun Seguridad Social ook een particuliere verzekering. Dit komt vanwege het feit dat je dan terecht kunt in privé-klinieken waardoor je niet te maken zult krijgen met de wachttijden van openbare zorg.

Let op je tandartsverzekering!

Als je een tandartsverzekering wilt moet je naast je Seguridad Social een aparte tandartsverzekering afsluiten. Dit zal je ongeveer €20 per maand kosten.

Internationaal verhuizen

Nu je ongeveer weet waar je in Spanje allemaal op moet letten is het natuurlijk ook belangrijk dat je een ander belangrijk iets niet vergeet. En dat is een verhuisbedrijf zoeken. Bij een verhuizing naar het buitenland wil je natuurlijk wel je inboedel meenemen en dit kun je gemakkelijk uitbesteden aan een verhuisbedrijf die ervaring heeft met verhuizingen naar het buitenland.

Vraag offertes aan

Wil je meer weten over internationale verhuisbedrijven uit jouw regio en wil je weten wat de gemiddelde kosten van zo een verhuizing naar Spanje zijn? Dan kun je het beste gratis offertes aanvragen bij verschillende verhuisbedrijven. De makkelijkste manier om dit te doen is via Moova. Hier kun je namelijk gemakkelijk vrijblijvende offertes aanvragen. Na het invullen van het formulier, wat maximaal 3 minuten duurt, is het alleen even wachten op de bedrijven die contact met je op zullen nemen. Na alle offertes op je gemak bekeken te hebben kun je hierna je keuze maken. Hoe makkelijk is dit? Tijdens zo een verhuizing heb je toch al genoeg aan je hoofd!?

Tot slot..

Zoals je hebt kunnen lezen is er wel het een en ander wat je goed moet regelen voordat je naar Spanje vertrekt om er te werken. Naast het regelen heb je kunnen lezen dat je ook de tijd moet nemen om je in bepaalde zaken te verdiepen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de werkcultuur. Hoe beter jij voorbereidt bent hoe sneller je zult wennen aan je nieuwe leven in Spanje, want op deze manier zul jij begrijpen waarom men sommige dingen in Spanje anders doet. Het is vooral belangrijk om jezelf genoeg tijd te geven om te wennen aan het leven in een nieuw land.

Heb je nog vragen?

Wij hebben geprobeerd om in dit artikel alles zo duidelijk en beknopt mogelijk voor je uit te leggen. Heb je misschien nog andere vragen met betrekking tot een verhuizing naar Spanje? Of wil je toch wel iets meer weten over bijvoorbeeld een zorgverzekering in Spanje of het aanvragen van je NIE-nummer? Dan kun je ook altijd even rondkijken tussen de andere artikelen op onze website.

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
Picture of moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer