Wonen in Frankrijk

In Frankrijk wonen. Wie heeft hier niet eerder van gedroomd tijdens vakantie in het zonnige Frankrijk. Gewoon je spullen pakken en naar Frankrijk verhuizen. Voor veel Nederlanders is Frankrijk niet alleen een populaire vakantiebestemming, maar ook een populaire emigratiebestemming. Er zijn hier tal van redenen voor te bedenken en deze bespreken wij in dit artikel. Het is namelijk verstandig zijn om een aantal zaken goed te onderzoeken voordat je echt de stap gaat zetten om te verhuizen naar Frankrijk. Heb je bijvoorbeeld al gedacht aan het inhuren van een betaalbaar verhuisbedrijf? Dit en andere tips bespreken wij in dit artikel.

 
VERHUIZEN NAAR FRANKRIJK
 
Selecteer een geldig formulier

Waarom willen Nederlanders altijd in Frankrijk wonen?

De Nederlanders die in Frankrijk gaan wonen kiezen vaker voor het platteland dan dat zij voor een van de grote steden kiezen. Als je gaat emigreren is dit natuurlijk wel een belangrijke factor om naar te kijken. Wie er in Frankrijk woonachtig is kan dat beamen. Er zijn tal van redenen waarom Frankrijk altijd al populair is geweest onder de Nederlanders. Veel Nederlanders kiezen tegenwoordig voor Frankrijk vanwege de rust. Het is enorm groot waardoor er ook enorm veel ruimte is. Wanneer je in Nederlander naar het bos gaat of naar het strand zul je al gauw merken dat het enorm druk is en je ook gewoon urenlang in de file kunt staan. In Frankrijk zal je dit niet gebeuren, want er is echt teveel ruimte! Er is nog zoveel ongerept natuur. Ook is natuurlijk de reisafstand niet zo heel groot en zit je binnen no time ook weer in Nederland bij vrienden en familie. Zo zul je deze wanneer je in Frankrijk woont niet hoeven missen. Verder zijn in Frankrijk de zaken met betrekking tot bijvoorbeeld de medische zorg er goed geregeld. En laten we het weer natuurlijk niet vergeten! De Franse zon waar je na je emigratie heerlijk elke dag van kunt genieten.

Verdiep je in de Franse cultuur

Het is erg belangrijk om de cultuur van een land te leren kennen wanneer je er gaat wonen. Ja, hierbij hoort bijvoorbeeld Frans leren, maar ook de manier van leven, omgangsvormen en het dagelijkse leven zijn hierbij belangrijk. Misschien ga je eerst drie maanden vertoeven op het Franse platteland of ga je liever in de bewoonde wereld, dus in een van de grote steden kijken of het eigenlijk wel wat voor jou is. Dit kan en zou natuurlijk ook erg verstandig zijn.

Een stempel op de wereld

Om verder te gaan over de Franse cultuur. Het land heeft natuurlijk wereldwijd haar invloeden gehad op verschillende culturen. Ook in de kunstwereld, fashion en bijvoorbeeld de ‘French cuisine’. Maar hoe zit het eigenlijk met de gemiddelde Fransman. Om een Fransman beknopt te beschrijven: is trots op zijn land, spreekt graag Frans en houdt van lekker eten. Lekker leven toch?

Omgangsvormen

De Franse cultuur kent ook wel veel tradities en de Fransen hechten ook veel waarde aan etiquette. Ook in het dagelijkse leven. Wanneer je elkaar groet bijvoorbeeld geef je altijd een hand. Ook wanneer je de auto aflevert in een autogarage. Vrienden en kennissen geven elkaar zelfs twee zoenen op de wang. Ook is het erg belangrijk dat wanneer je bijvoorbeeld een winkel of supermarkt binnenstapt je de medewerkers netjes groet en bij het verlaten ook even gedag zegt. Verder zijn Fransen erg op hun privacy gesteld en is zijn ze wat gereserveerd.

Geen haast in het leven

Fransen hechten net als de inwoners van andere landen in Zuid-Europa erg veel waarde aan hun tijd. Ze zullen dingen niet snel doen en nemen letterlijk over de tijd voor. Ook voor bijvoorbeeld hun lunch. Heel veel winkels en bedrijven zijn tot op de dag vandaag tussen 12:30 en ongeveer 14:30 gesloten, omdat mensen uitgebreid willen lunchen.

De Franse taal

Het Frans is een Romaanse taal. Net als bijvoorbeeld het Italiaans en Spaans. Daardoor komt het erg vaak voor dat deze talen gelijkenissen vertonen in hun woordenschat. Frans wordt wereldwijd door ongeveer 350.000.000 mensen gesproken, dus we kunnen wel degelijk spreken van een echte wereldtaal.

De Franse taal en haar invloed op Europa

Niet alleen de Franse taal, maar ook de Franse cultuur heeft natuurlijk enorm veel invloed gehad op Europa. Veel beroemde stukken uit de wereld van literatuur zijn oorspronkelijk in het Frans geschreven. Wie kent Molière, Jules Verne of Jean-Paul Sartre niet? In het Nederlands is het zelfs zo dat wij meer leenwoorden uit het Frans dan Engels hebben en wij spreken notabene een Germaanse taal.

Franse dialecten

In Frankrijk worden er, vanuit historisch oogpunt gezien, twee Romaanse talen gesproken. Dit zijn het Frans en het Occitaans of ook wel Provençaals genoemd. Het Occitaans wordt op het platteland nog door voornamelijk ouderen gesproken, maar is verder voor het grootste gedeelte door het Frans verdrongen. Hierdoor weet men ook niet hoeveel mensen deze taal eigenlijk spreken. Wel zijn de mensen de mensen die Occitaans spreken tweetalig, omdat zij natuurlijk ook gewoon Frans spreken. In sommige delen van Frankrijk wordt het Occitaans wel als keuzevak gegeven. Op deze manier wil de Franse overheid voorkomen dat de taal uitsterft. Verder heeft het Frans, de historische taal van het noorden van Frankrijk en het centrum van Frankrijk al zijn dialecten verloren. Het Waals dat vooral in België wordt gesproken is nog wel levendig in bepaalde regio’s in het noorden van het land.

Je beste Frans

Het natuurlijk wel erg handig om een beetje Frans te kunnen spreken wanneer je in Frankrijk woont. Het is namelijk zo dat je de taal in je dagelijks leven in het land nodig zult hebben. Op vakantie gaan is natuurlijk niet vergelijkbaar met een emigratie en is het toch verstandig om je van te voren goed te verdiepen in de Franse taal. Je moet namelijk rekening houden met het feit dat de Fransen bijna geen Engels spreken. Vooral niet in Zuid-Frankrijk. Ga je naar de Côte d’Azur bijvoorbeeld? Dan heb je toch echt een basiskennis van het Frans nodig. In Parijs wordt er tegenwoordig wel ietsjes meer Engels gesproken dan vroeger, maar hier moet je niet heel veel van verwachten.

De Franse keuken

Een van de onderwerpen waar je gauw aan denkt wanneer er over Frankrijk wordt gepraat is toch wel de Franse keuken. Omdat Frankrijk zo groot is zul je merken dat iedere regio van het land zo zijn eigen keuken heeft. Wellicht is dat je al eerder opgevallen tijdens vakanties. In het noordwesten van het land wordt er veel gekookt met boter, room en appels terwijl er in de Provençaalse keuken veel wordt gekookt met olijfolie, kruiden en tomaten. In het zuidwesten van Frankrijk wordt er veel gebruik gemaakt van eendenvet, foie gras en pens terwijl er in het noordoosten van het land veel invloeden uit de Duitse keuken merkbaar zijn. Denk hierbij aan reuzel, worsten en zuurkool. Wat het buitenland als Franse keuken kent is in feite de Parijse keuken. Deze keuken is wel beïnvloed door de regionale keukens, maar we kunnen wel zeggen dat een gemiddelde Fransman niet elke dag zo chique zal eten.

Het ontbijt – le petit déjeuner

De Fransen houden niet heel erg van hun ontbijt. Er wordt vaak even snel ontbeten met een stuk stokbrood en een grote beker koffie. Net als in Italië drinken de Fransen hun koffie met melk alleen in de ochtend. In Frankrijk wordt deze koffie ‘café au lait’ genoemd. Wanneer je later op de dag een koffie met melk besteld wordt je vaak raar aangekeken. Het stokbrood wat met de koffie wordt gegeten wordt vaak in de koffie gedoopt of besmeerd met een beetje boter en confiture. Natuurlijk worden er ook weleens croissants gegeten voor het ontbijt, maar dit verschilt per regio.

De lunch – le repas

De Fransen vinden de lunch de allerbelangrijkste maaltijd. De lunch begint dan ook vaak met een koud voorgerechtje. Den hierbij bijvoorbeeld aan een salade met een stukje brood. Verder is de lunch in Frankrijk altijd een warme maaltijd. Het hoofdgerecht is dan vaak ook vlees en vis met bijgerechten als groente, aardappelen of frietjes. Hierna wordt er ook bijna altijd een stukje kaas genuttigd en als laatst gaat men over naar het toetje. Vaak is dit een mousse of flan. Hierna wordt de lunch afgesloten met een lekkere kop koffie. Wanneer het een kleinere lunch betreft wordt er vaak ‘croque monsieur’ of een quiche gegeten.

In Frankrijk is het tegenwoordig vaak nog steeds zo dat medewerkers lunchbonnen krijgen en dit in bijna elk restaurant kunnen inleveren. Wanneer een bedrijf geen kantine heeft is het zelf verplicht om de werkgevers van deze lunchbonnen te voorzien. Deze bonnen worden ook wel ‘check déjeuner’ genoemd. De werkgever betaald dan 60% van de kosten.

Snack – Goûter

Omdat Fransen pas later op de avond eten hebben ze ervoor gezorgd dat ze tussen de lunch en het diner even de tijd nemen voor een snack. Dit wordt rond 16:00 gegeten. Vroeger is men hiermee begonnen door een kleine snack zoals een appel of croissant te nuttigen, maar tegenwoordig wordt hier veel mee aandacht aan besteedt. Er worden nu hele tafels gedekt met allerlei lekkere dingen. Wat er veel wordt gegeten tijdens het goûter zijn ‘choux a la creme en macarons.

Het diner – dîner

De gemiddelde Fransman gaat pas rond 20:00 of 21:00 aan tafel zitten voor het avondeten. Het avondeten bestaat net als de lunch uit verschillende rondes. Het voorgerecht is bijvoorbeeld weer een salade, brood met tapenade of een soepje. Hierna komt het hoofdgerecht wat dan vaak rund- of varkensvlees is. Ook vis en kip komen geregeld voor. Verder is het zo dat Fransen ook graag orgaanvlees eten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld pens en foie gras. Na het hoofdgerecht komt er weer een kaasplankje op tafel en hierna komt het toetjes pas. Een toetje in Frankrijk kan een ’tarte tartin’ zijn, maar bijvoorbeel ook ‘crèpes’ of een beetje ijs.

De natuur in Frankrijk

Er zijn natuurlijk een aantal factoren belangrijk bij een emigratie, maar een belangrijk ander voordeel van het wonen in Frankrijk is de natuur. Al ga je in een grote stad wonen de natuur is op een steenworp afstand. Je pakt de auto en binnen een uur zit je in een mooi ongerept stukje natuur en heb je op een berg prachtig uitzicht over het land. Het is dan ook hierom dat veel Nederlanders die niet willen emigreren er wel een vakantiehuis hebben.

Frankrijk heeft prachtige flora en fauna. Doordat het land zo groot is zul je ook enorm veel verschillen zien in de natuurgebieden. Zo kun je er bergen, rivieren, bossen en meren vinden. Hierdoor leven er ook nog veel wilde dieren die wij in Nederland allang al niet meer hebben. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een beer of lynx. Omdat het land zoveel wordt bezocht door toeristen is het belangrijk om de natuur goed te beschermen. Frankrijk betaalt hier dan ook het nodige voor. Zo zijn er steeds meer gebieden in de loop der jaren uitgeroepen tot beschermd gebied.

Beschermende gebieden

Alle natuurreservaten en natuurparken worden op nationaal én regionaal niveau beheerd. Hierbij kun je denken aan water- en bosbeheer en natuurlijk de bescherming van de flora en fauna. Zoals je hebt kunnen lezen is de natuur in Frankrijk erg divers en het is dan ook daarom dat deze gebieden enorm van elkaar verschillen. Het kan een vulkanisch gebied zijn, een hooggebergte of een bosrijk gebied. Met het beschermen van deze gebieden wil de Franse overheid het natuurlijke en historische erfgoed van het land beschermen. De Franse belastingdienst speelt hier natuurlijk een belangrijke rol in, omdat deze projecten gefinancierd worden door de belastingen.

Het klimaat

Door de grote van het land is niet alleen de natuur erg divers, maar vertoont het land ook enorm veel variatie met betrekking tot het klimaat. Dit heeft natuurlijk ook te maken met de invloeden vanuit de Atlantische Oceaan, de Middellandse Zee en de bergen. Het land heet verschillende klimaatzones en is officieel verdeeld in vier klimaatzones:

  • In het westen is er een vochtig zeeklimaat met frisse zomers.
  • Langs de bergen is er een semi-landklimaat met erg strenge winters, maar wel met warme zomers.
  • In het binnenland is er een tussenliggend klimaat met koude winters en warme zomers.
  • In het zuiden van Frankrijk is er een Middellandse-Zeeklimaat. Dit betekent dat men in het zuiden van het land kan genieten van zachte winters en lekkere hete zomers.

Kosten levensonderhoud

De kosten voor levensonderhoud in Frankrijk zijn vergelijkbaar met ons eigen kikkerlandje. Ja, een aantal producten in de supermarkt kunnen goedkoper zijn. Koffie is bijvoorbeeld zelfs een stuk goedkoper in Frankrijk. Ook ligt het er natuurlijk ook aan waar in Frankrijk je gaat wonen. In de grote steden is alles natuurlijk wel een stuk duurder dan op het platteland. Hieronder een aantal voorbeelden:

  • Fransen zijn natuurlijk gek op hun brood en het brood is daar dan ook ongeveer 25% goedkoper.
  • Rijst is in Frankrijk ongeveer 2,6% goedkoper.
  • Kaas is ongeveer 40% duurder in Frankrijk.
  • Tomaten zijn ook ongeveer 39% duurder in Frankrijk.
  • Wijn is in Frankrijk ook iets duurder. Ongeveer 17%.
  • Bananen zijn zelfs ongeveer 50% duurder dan in Nederland.

Een huis kopen in Frankrijk

Wanneer je in het buitenland een huis gaat kopen is het natuurlijk wel belangrijk dat je weet hoe alles werkt. Je moet hypotheken afsluiten en dan moet je natuurlijk wel weten hoe en wat. Op het eerste gezicht zou je denken dat het overal op de wereld hetzelfde werkt als in Nederland, maar dit is natuurlijk niet zo.

Wanneer je in Frankrijk een huis wilt kopen kun je het beste beginnen met het kijken naar een geschikte Franse bank. Kijk waar het voordeliger is om zaken te doen. Verder kun je in Frankrijk zelf lokaal op zoek gaan naar huisjes, maar je kunt natuurlijk ook een makelaar inschakelen. Wanneer je zelf op zoek gaat kun je zelf met de eigenaar onderhandelen en heb je alleen een notaris nodig wanneer je overgaat tot het kopen van de woning. Doe je het toch liever via een makelaar? Dan is het goed om te weten dat makelaars in Frankrijk de belangen van de verkopende partij behartigen. Verder is het is bij het inschakelen van een makelaar ook zo dat het verboden is om buiten de makelaar om rechtstreeks contact te hebben met de verkoper.

Neem de tijd om een keuze te maken

Natuurlijk ziet een dorpje in Frankrijk er mooi en schattig uit wanneer je er langsrijdt, maar is het ook leuk om te wonen? Er zijn een paar dingen waar je goed op moet letten. Hoe zijn bijvoorbeeld de bewoners van het dorp? Hoe is het in de winter? Er zijn veel van dit soort voorbeelden waar mensen niet aan denken en dit soort in een latere stadium van de verhuizing natuurlijk voor teleurstellingen. Om teleurstellingen te voorkomen is het dus wel verstandig om eerst goed naar dit soort zaken te kijken. Gelukkig verhuis je bij een emigratie naar Frankrijk naar aan het andere eind van de wereld en moet het dus met je emigratie uiteindelijk wel goed komen.

Tot slot..

Zoals je hebt kunnen lezen is het wonen in Frankrijk toch wel een verschild van verschil met het wonen in Nederland. Schrik niet van de nieuwe gewoontes in het land en geef jezelf de tijd om eraan te wennen. Vooral wanneer je bijvoorbeeld in Frankrijk gaat werken is het belangrijk om jezelf van tevoren te verdiepen in de werkcultuur. Verder zijn de Fransen een vriendelijk volk en zal het wennen wel goed komen.

Vergeet je niet voor je verhuizing te kijken naar internationale verhuisbedrijven? Vraag gratis offertes aan en kijk welke jou het meeste aanspreekt. Zo kunnen zij jouw inboedel voor een goede prijs naar je nieuwe adres in Frankrijk verhuizen.

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen over het emigreren naar Frankrijk of wil je misschien gewoon wat meer informatie? Dan kun je ook tussen de andere artikelen op onze website kijken. Wij hebben namelijk nog heel veel meer artikelen met betrekking tot het emigreren naar Frankrijk. Wij wensen je dan ook heel veel leesplezier en hopen dat je wat aan onze informatie zult hebben!

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer