Wonen in Italië

Italië ligt in het zuiden van Europa en wanneer je op een landkaart kijkt zal het land je ook meteen opvallen. Het ziet er namelijk uit als een laars met een hoge hak die ook nog eens tegen een bal aanschopt! In het noorden grenst het aan Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk én Slovenië. Verder wordt het land omringd door de middellandse zee. Ga je emigreren naar Italië of heb je een wens om te emigreren?

Waarom verhuizen mensen naar Italië?

Veel mensen denken bij Italië aan de rijke cultuur en geschiedenis van het land. De Italiaanse mensen lijken ook wel de gelukkigste mensen op aarde en over hun eten maar niet te beginnen! Het Italiaanse leven is heerlijk en dat is ook de reden dat er steeds meer mensen kiezen om te verhuizen naar Italië. Niet helemaal onbegrijpelijk toch?

Wil jij ook in Italië wonen?

Heeft de schoonheid van Italië jou ook betoverd en heb jij ook besloten om te wonen in Italië? Dan wil je vast wel wat meer informatie over hoe het is om te emigreren en wat je daarvoor als Nederlander allemaal moet regelen. Je kunt natuurlijk niet zomaar gaan verhuizen.

De Italiaanse cultuur

Wie kent de stereotype Italiaan niet? De knappe donkere, luidruchtige en modebewuste Italiaan. Misschien heb jij deze Italiaan zelf al eens meegemaakt en misschien ga je deze Italiaan nog meemaken, maar Italië is natuurlijk wel meer dan alleen deze stereotypes. Een van de belangrijke zaken die je niet moet vergeten bij een emigratie is dat je jezelf toch wel moet verdiepen in de cultuur van het land. Italië heeft een rijke geschiedenis en cultuur. Wanneer je deze begrijp zul je ook meer begrijpen van de hedendaagse omgangen van de Italianen. Deze temperamentvolle Italië hebben een liefde voor mooie dingen. maar bijvoorbeeld ook voor Italiaanse eten. In de grote steden van het land zul je dan ook veel modebewuste Italianen tegenkomen. Wie kent de modestad Milaan bijvoorbeeld niet?

Italianen zijn ook erg handtastelijk. Tijdens het kletsen raken zij elkaar makkelijk aan. Hierbij kun je denken aan een arm of een schouder wat aangetikt wordt, maar bij begroetingen worden ook hele armen vastgepakt en knuffels uitgedeeld. Italianen zijn een warm volk en hierbij zijn zij ook echte gezelschapsdieren. Familie en vrienden zijn erg belangrijk binnen de Italiaanse cultuur. Hierdoor zijn zij ook hartelijker en behulpzamer dan de gemiddelde Nederlander in Nederland. Wel is Italië een erg groot land en zijn de Italianen in het noorden wel een tikkeltje anders dan in het zuiden van het land. De Italianen in het noorden lijken toch wel meer op West-Europeanen. In het land heerst op de werkvloer een duidelijke hiërarchie en werknemers luisteren dan ook nauw naar de beslissingen van hun baas. Nederlanders die in Italië werken hebben hier in het begin vooral de nodige moeite mee.

Italiaanse bureaucratie

Italianen houden net als andere Zuid-Europese landen erg van bureaucratie. Zo zul je er veel omslachtige en onnodige administratieve procedures tegenkomen. Ze zeggen ook wel dat Italië voor elk document in het land wel een zegel heeft uitgevonden. Er zijn vaak zelfs documenten nodig om bepaalde documenten aan te vragen! Ook is het zoeken naar het juiste kantoor een hele taak en wordt je vaak van het kastje naar de muur gestuurd. Hierbij moet je ook nog een rekening houden met de openingstijden van deze instanties. Hierbij kun je het beste kalm blijven en geduldig omgaan met Italiaanse ambtenaren ook wel ‘servitori civili’ genoemd. Wanneer je in het begin geen vloeiend Italiaans spreekt kun je het beste een Italiaan meenemen die jou kan helpen met het regelen van je zaken.

De Italiaanse taal

Het Italiaans staat bekend als een van de mooiste talen ter wereld. De taal wordt bijna gezongen en klinkt prachtig in de oren. Wanneer je gaat wonen en werken in Italië zul je Italiaans moeten leren, want ondanks veel toerisme in het land wordt er door Italianen weinig Engels gesproken. Italië staat wel in de top 20 van meest gesproken talen ter wereld. De taal wordt namelijk door 66 miljoen mensen gesproken. Verder is het niet alleen de officiële taal van Italië, maar ook van Zwitserland, San Marino én Vaticaanstad. Binnen de Europese Unie (EU) is het ook een officiële taal.

Romaanse taal

Het Italiaans is een Romaanse taal en hierdoor is het bijvoorbeeld sterk verwant aan het Spaans en Frans. Het standaard-Italiaans verschilt enorm van de dialecten die in Italië gesproken worden. Het standaard-Italiaans wat je overal op tv hoort is ontstaan door massamedia. Vroeger konden Italianen elkaar vaak amper verstaan wanneer zij uit verschillende streken kwamen. Het standaard-Italiaans is gebaseerd op het dialect van het Florence, het Florentijns. Dit is natuurlijk uit de regio Toscane. In Rome wordt bijvoorbeeld Romanesco gesproken, Napulitano in Napels en Veneto in Venetië.

Wat ook goed is om te weten is dat het Italiaanse alfabet maar 21 letters heeft.

De Italiaanse keuken

Is het echt zo dat Italianen één van de grootste levensgenieters ter wereld zijn? Ja. Dit kan wel met zekerheid gezegd worden. Iedereen kent de Italiaanse uitdrukking ‘la dolce vita’ wel. Letterlijk vertaald betekent dit ‘het zachte leven’, maar eigenlijk wordt er natuurlijk ‘het goede leven’ bedoeld. Het verwijst naar ene leven zonder verplichtingen met relatief veel luxe en comfort. Door deze uitdrukking kun je wel zien dat het mediterrane leven in Italië wel betekent dat men lekker geniet. Of dit nu op het platteland is of in een van de grote steden in het land. Iedereen geniet van het mooie weer, de rust, lekker eten en wijn. Wanneer je in Italië woont zul je ook merken dat jij en je vrienden vaker uit eten gaan. Italianen houden van goed eten en menigeen Italiaan gaat een paar keer uit eten naar een restaurant in de buurt.

In de Italiaanse keuken wordt veel gebruik gemaakt van olijfolie, tomaten en knoflook. Verder worden er veel verschillende soorten pasta’s, brood, rijst en groenten gegeten. In andere landen in Zuid-Europa wordt er natuurlijk ook veel gekookt met olijfolie en knoflook. Dit is niet alleen erg lekker, maar ook supergezond. Er wordt gezegd dat het mediterraanse dieet is eigenlijk het beste dieet is dat er is.

Het ontbijt – colazione

Bij een Italiaans ontbijt hoort natuurlijk koffie. Hierbij is het god om te weten dat enige koffie met elk, dus of het nu een caffé latte is of een cappuccino alleen bij het ontbijt gedronken mag worden. Verder eten Italianen bij het ontbijt graag wat brood met boter en jam. Soms wordt die ook vervangen voor aan cantuci. Dit is een Italiaans amandelkoekje. Ook komt het weleens voor dat Italianen een ‘cornetto’ oftewel een croissant of brioche eten als ontbijt. Dit is een cakeje gevuld met room of chocola.

Italianen die toch liever wat zouts voor het ontbijt willen eten vaak een focaccia.

De lunch – pranzo

Italianen genieten van een lange lunch. Vaak is dit vanaf 13:00 tot rond een uur of 15:00. Wel wordt er natuurlijk tot laat doorgewerkt. Italianen gaan pas rond een uur of 20:00 weer naar huis. Wel is de lunch een belangrijk moment van de dag. In Italië gaan wonen betekent wel dat je hieraan mee moet doen natuurlijk. De lunch wordt vaak in een bar of thuis gegeten en het is warm en vrij uitgebreid. Meestal beginnen zij met een soep, wat pasta met vlees en groente en wordt er afgesloten met een gebakje en koffie.

Omdat sommige Italianen het liever bij één maaltijd op de dag houden eten zij een tramezzino met een koffie. Een tramezzino is een Italiaans broodje dat vaak belegd is met tonijn of parmaham.

Snack – merenda

De merenda is een snack dat tussen de lunch en het avondeten wordt genuttigd. Dit kunnen koekjes, noten, maar bijvoorbeeld ook weer gebakjes zijn.

Het diner – cena

Italianen eten pas rond een uur of 21:00 hun avondmaaltijd. Dit is dan vaak pasta, pizza of risotto. Hierbij wordt er natuurlijk ook vlees en kip genuttigd. Italianen sluiten het diner vaak af met wat fruit.

De Italiaanse natuur

Italië is erg groot en daardoor is elke streek en provincie anders. Het is dan ook niet voor niks dat er zoveel buitenlanders naar Italië reizen om er te kunnen geniete van een welverdiende vakantie. Voor een vakantie is een geen ‘beste provincie’ om te bezoeken, want elke streek in Italië heeft zo zijn eigen schoonheid. In Italië is de natuur erg afwisselend. Je zult er groene bossen kunnen vinden, maar ook ruige bergen. Ook zijn er mooie rustige wijngaarden en prachtige stranden aan de kustlijn. Dit betekent dat er voor ieder wel wat wils is.

Het klimaat

Italië heeft officieel 3 verschillende klimaten. In het overgrote deel van het land is er een mediterraans klimaat. Dit betekent dat je er kunt genieten van warme zomers en milde winters. Regen zul je hier dan ook alleen in de winter zien. Hierdoor is het land zeer geschikt voor zonvakanties. In het noorden van Italië is er een zeeklimaat. Dit betekent dat het weer heel het jaar mild is en er veel regen valt. Ook in de zomer. Heel erg ver in het noorden liggen de Alpen en daar heb je natuurlijk weer een hooggebergteklimaat. De zomers zijn er mild, maar de winters zijn er erg koud. Hierdoor valt er meer regen en natuurlijk ook sneeuw. Het is dan ook geen onbekend gebied voor skiënde wintersporters. Ook de Dolomieten zijn favoriet onder wintersporters.

Kosten levensonderhoud

Het levensonderhoud zal je in Italië een stuk minder kosten. Dit geldt niet alleen voor het eten in de supermarkt, maar bijvoorbeeld ook bij gebruik van het openbaar vervoer. Hieronder geven we je een aantaal voorbeelden van de prijsverschillen in de supermarkten:

  • Voor brood zul je in Italië ongeveer 18% minder kwijt zijn dan in Nederland.
  • Voor tomaten zul je 3,5% minder kwijt zijn.
  • Voor wijn betaal je ook ongeveer 17% minder dan in Nederland.
  • Bananen zijn wel ongeveer 30% duurder.
  • In Italië betaal je ook ongeveer 12% meer voor kaas.

Het afgelopen jaar zijn de prijzen wereldwijd natuurlijk flink gestegen door de coronapandemie.

Tot slot..

Wil jij ook verhuizen naar Italië? Dan moet je goed onthouden dat er vóór jou al duizenden Nederlanders de stap hebben gewaagd en zijn zij naar Italië vertrokken. Wat jij kunt doen is je bedenken wat jij nu echt wilt bereiken met je emigratie en kijk hierbij goed naar je persoonlijke wensen en verwachtingen. Misschien kun je lid worden van Facebook-groepen van Nederlanders die al in Italië wonen. In deze groepen helpt iedereen elkaar en wie weet kun jij hier ook terecht. Zorg er in ieder geval voor dat je jezelf de komende tijd goed voorbereid op je emigratie naar je nieuwe stek en dan weten wij zeker dat het wel goed moet komen.

Heb je nog vragen?

Als je nog vragen hebt over een emigratie naar Italië dan kun je ook altijd de andere artikelen op onze website lezen. Hopelijk wordt jouw vraag in een van de andere artikelen beantwoord.

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
Picture of moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer