Hoe moet je behang verwijderen?

Ga je jouw interieur veranderen of ga je verhuizen en moet de woning bezemschoon of verkloopklaar opgeleverd worden? Dan betekent dit dat het oude behang verwijderd moet worden. Dit is voor veel mensen nog altijd een lastige klus en daarom helpen we je hier graag bij.

Behang van de muur verwijderen

Behang verwijderen is een lastige klus en wanneer dit niet op de juiste manier uitgevoerd wordt is het ook geen leuke klus. Ten eerste is het belangrijk om het behang eerst los te krijgen en hier zijn verschillende manier voor. Hoe dit gedaan wordt heeft niet alleen te maken met wat jij fijn vindt, maar heeft vooral te maken met het soort behang.

Verwijderen van behang – behang weken

Behang los krijgen kan lastig zijn. De meest gebruikte en traditionele manier is door het los te weken. Oud behang aan de muur zit stevig vast en moet goed natgemaakt worden waardoor het afweken dus eigenlijk ideaal is.

Voor het weken van behang heb je alleen een emmer warm water en een spons nodig. Ook kun je een speciaal weekmiddel toevoegen, maar dit niet per se noodzakelijk. Wat men ook vaak doet is een paar druppels afwasmiddel gebruiken om de het behang te bevochtigen. Je laat het water dan een paar minuten intrekken zodat het je daarna het behang zachtjes eraf kunt trekken.

Behang afstomen

Behangpapier kun je ook afstomen. Wel heb je hier een stoomapparaat voor nodig. Deze kun je in een bouwmarkt kopen, maar ook vaak huren. Nadat je met het apparaat over de muren heen bent geweest kun je het papierbehang zachtjes met een spatel of plamuurmes verwijderen.

Vinylbehang

Vinylbehang is waterdicht en kun je dus helaas niet verwijderen door het zomaar te weken. Hiervoor heb je een prikroller nodig zodat je gaatjes in het behang kunt maken. Vervolgens kun je aan de slag met water en je spons. Het behang doorweekt dan makkelijk doordat het via de bovenste laag de lijm kan bereiken.

Glasvezelbehang

Glasvezelbehang is erg lastig te verwijderen omdat er gebruikt wordt gemaakt van een extra sterke lijm zodat het goed aan het pleisterwerk kan binden. Dit type behang zorgt vaak voor beschadigingen aan de muren omdat het uiteindelijk niet op de juiste manier wordt verwijderd. Bij glasvezelbehang wordt er eerder voor gekomen om het oppervlak te plamuren zodat men het kan overschilderen. Op deze manier heb je met een dikke laag verf een makkelijke make over. Een nieuwe laag behang is dan ook niet meer nodig.

Is het oude behang verwijderd?

Zoals je hebt kunnen lezen wordt er bij glasvezelbehang vaak gekozen voor verf, maar heb je gewoon ‘normaal’ behang wat makkelijk te verwijderen is? Dan kun je natuurlijk altijd kiezen voor nieuwe behang aan je muren.

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
Picture of moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer