Verhuizing regelen, zo doe je dat!

Je gaat verhuizen en je moet nu eigenlijk wel beginnen met je verhuizing regelen. Wat veel mensen niet weten is dat een verhuizing regelen heel veel tijd en energie kost. Je moet niet alleen alles wat met de nieuwe woning te maken heeft goed regelen, maar dus ook voor je oude woning. Om het jezelf een stuk makkelijk te maken is ht verstandig om hier op tijd mee te beginnen.

Je verhuizing doorgeven

Wanneer mensen in Nederland verhuizen zijn ze verplicht om hun verhuizing door te geven aan de gemeente. Hiervoor zijn er tegenwoordig geen belangrijke papieren meer nodig en kan dit bij veel gemeenten nu ook online via je Digi-D. Enkele voorbeelden van andere belangrijke zaken die je moet regelen zijn:

 • Je nieuwe adres doorgeven aan verschillende instanties.
 • Je adreswijziging bij je nieuwe gemeente doorgeven. Blijf je in dezelfde gemeente wonen? Idem dito.
 • Je fiscale zaken goed regelen.
 • Nieuwe contracten afsluiten.

Je verhuizing plannen en een checklist

Veel mensen vinden het fijn om tijdens een verhuizing een checklist te gebruiken. Zo een ‘checklist verhuizen’ kan je helpen om de verhuizing soepel te laten verlopen. Zo weet je precies wat er al is gedaan en wat er nog gedaan moet worden. Ook weet je op deze manier wanneer deze dingen precies uitgevoerd moeten worden. Een verhuizing voorbereiden met een checklist is daarom echt een aanrader.

De voorbereidingen

 • De huur opzeggen of je huis verkopen
  Wanneer je een huurhuis hebt is het belangrijk om je huurcontract tijdig op te zeggen. Zo vermijd je extra kosten, omdat veel contracten vaak een opzegtermijn hebben van 1 of 2 maanden. Heb je een eigen huis? Dan is het verstandig om contact op de nemen met een makelaar zodat deze je kan helpen met het verkopen van je woning.
 • Je fiscale zaken regelen
  Veranderingen in je inkomen en hypotheeklasten hebben natuurlijk ook effect op je belastingzaken. Controleer daarom altijd of je alles goed hebt geregeld.
 • Zoek een professioneel verhuisbedrijf
  Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun verhuizing uit te besteden aan een professioneel verhuisbedrijf. Als jij dit ook van plan bent dan is het wel aan te raden om op tijd te beginnen met het inschakelen van een verhuisbedrijf. Zo kunnen ze je ruim van tevoren inplannen. Ook is een verhuisbedrijf handig wanneer je gebruik wilt maken van extra verhuisdiensten. Denk hierbij aan een verhuislift huren, extra verhuizers en bijvoorbeeld een ontruiming. Met hulp én goedkoop verhuizen kan gewoon!
 • Een verhuizing vanwege je werk
  Wanneer je vanwege je werk verhuist kan dit voordelig uitpakken. Voor je verhuizing ontvang je dan namelijk vaak een vergoeding van de werkgever. Voor meer informatie hierover kun je natuurlijk het beste aankloppen bij je werkgever.

Een maand van tevoren

 • Heb je spullen die je niet gebruikt? Dan kun je deze alvast inpakken.
 • Geef je adres door aan de nieuwe huurders van je oude huis. Zo kunnen zij alle post naar je doorsturen. Wil je dit liever niet? Dan kun je ook kiezen voor de speciale verhuisservice van PostNL. Tegen een goede prijs kunnen zij je post automatisch meeverhuizen.

Een week voor de verhuizing: denk aan meubels demonteren

 • Zorg ervoor dat je alle witgoed op de correcte wijze schoonmaakt, inpakt en vervoert. Vooral bij een koelkast is het opletten geblazen.
 • Het demonteren van meubels is erg belangrijk, want zo kun je voorkomen dat je meubels beschadigen.
 • Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk dingen al achter de rug hebt

De verhuisdag zelf en nieuwe bewoners

 • Op de verhuisdag kun je de laatste spullen inpakken. Denk hierbij aan je spulletjes in de badkamer of bijvoorbeeld keukenspullen.
 • Controleer de verhuiswagen voor vertrek. Zijn alle spullen ingeladen?

Tip! Let op waardevolle spullen

Zorg ervoor dat je alle belangrijke documenten en spullen op een veilige plaats opbergt. Je wilt natuurlijk niet dat ze tijdens de verhuizing zoek raken!

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer