Belastingen in Portugal

De belastingdienst, wie kent hem niet? Elk land heeft zo haar eigen belastingdienst, dus zo ook Portugal. Ga je verhuizen en je in Portugal vestigen? Dan is het verstandig om voor je emigratie naar Portugal nog informatie op te zoeken omtrent de belastingen. Vaak gaat men er vanuit dat landen uit de Europese Unie hetzelfde systeem hebben met betrekking tot belastingen, maar dit is zeker niet het geval. Zorg er tevens ook voor dat je jouw belastingzaken in Nederland goed regelt voordat je gaat emigreren.

Informatie over belastingen in Portugal

Wil je meer weten over belastingen in Portugal, omdat je binnenkort gaat emigreren? Dan hopen wij dat dit artikel je een beetje kan helpen. Wij hebben namelijk met zorg de juiste informatie voor je samengesteld zodat jij weet wat je straks allemaal kunt verwachten en wat je hierbij kunt doen.

Aantrekkelijke fiscale woonplaats

Naast het lekkere weer heeft Portugal ook een bijzonder aantrekkelijk fiscaal klimaat. Goede voorbeelden hiervan zijn de vermogensbelasting en hun schenk- en erfbelasting. Portugal kent deze namelijk (nog) niet en Portugal heft hier dan ook geen belasting op. Vooral voor niet ingezetenen die willen emigreren is dit natuurlijk erg aantrekkelijk.

Vermogensbelasting Portugal

Vermogensbelasting wordt met uitzondering toegepast en dan wel met een beperkte heffing op onroerend goed. Dit is dus alleen in speciale omstandigheden. Het gaat ook pas een rol spelen bij vastgoed met een waarde van meer dan € 600,000,00. Dit is een goede reden voor veel buitenlandse gepensioneerden om lekker naar de zon in Portugal te vertrekken.

Schenk- en erfbelasting Portugal

Zoals eerder uitgelegd kent men in Portugal geen schenk- en erfbelasting. Dit betekent dat ouders belastingvrij aan hun kinderen kunnen schenken en dat kinderen bij vererving alles belastingvrij zullen ontvangen.

NHR-status

In Portugal is er sinds 2009 een regeling van kracht die geldt voor de ”niet gewone” ingezetenen in Portugal. Deze heet de Residentes Nao Habituais, of wel de non habitual residents (NHR).

Hoe werkt de NHR-status?

Maar hoe werkt dit dan precies? Waneer je naar Portugal verhuist en je aan de voorwaarden voldoet wordt je beschouwd als een ingezetene van Portugal. Dit betekent dan natuurlijk ook dat je belastingplichtig wordt in Portugal voor je wereldinkomen. Óók moet je over je inkomen uit een derde land in Portugal belasting betalen.

Ingezetene Portugal

Wanneer ben je dan precies een ingezetene van Portugal? Dit is wanneer je langer dan 183 dagen in een jaar in Portugal verblijft of wanneer je aan het eind van het belastingjaar onroerend goed hebt. Ingezetene van Portugal bekent natuurlijk ook dat je een fiscaal inwoner bent.

Bijzondere status

De Portugese regering heeft dus speciale regelingen voor bepaalde groepen, maar wel moet je dus aan de volgende voorwaarden voldoen wil je hiervoor in aanmerking komen:

Voorwaarden

Er zijn 3 belangrijke voorwaarden waar je aan moet voldoen wil je een NHR-status krijgen:

  • Dat je de afgelopen 5 jaar geen belastingplichtige bent geweest in Portugal;
  • Dat je een inwoner bent van Portugal;
  • De deadline voor de aanvraag is 31 maart en de procedure duurt ongeveer 4 maanden. Vraag het daarom op tijd aan.

Hoe lang is je NHR-status geldig?

Voldoe je aan de bovengenoemde voorwaarden en krijg je een NHR-status? Dan is deze tien jaar geldig. De periode gaat in op het moment dat je wordt aangemeld bij de Portugese belastingdienst.

Vrijstellingen

Wanneer je de NHR-status krijgt kun je genieten van vrijstelling van bijvoorbeeld pensioenen of lijfrenten die je vanuit het buitenland ontvangt. Of zelfs vrijstelling van de Portugese inkomstenbelasting. Ook is er vrijstelling voor ontvangen rente of dividenden uit het buitenland.

Belastingverdrag Nederland – Portugal

Omdat de twee landen een belastingverdrag hebben zijn er wel een aantal zaken waar men rekening mee dient te houden. Het is allemaal namelijk niet zo makkelijk als het lijkt. Er zijn namelijk drie belangrijke voorwaarden die de Nederlandse staat heeft. Als je hieraan voldoet betekent het dat pensioen en lijfrente uitkeringen gewoon in Nederland worden geheven.

Voorwaarden NL:

  • Dat je in Nederland genoten hebt van fiscaal voordeel (premie aftrek) op het moment toen je pensioen of lijfrente opbouwde;
  • Wanneer je per jaar meer dan €10,000,00 hebt ontvangen aan pensioen of lijfrente uitkeringen;
  • Dat je in Portugal over minder dan 90% van je pensioen of lijfrente belasting betaald en niet wordt aangeslagen over het algemene tarief.

Wanneer je de voorwaarden leest zie je dus dat het allemaal niet zo makkelijk gaat als dat je in eerste instantie misschien hebt gedacht. Het is dus zo dat wanneer Portugal geen belasting heft over je pensioen of lijfrente uit Nederland, de belasting gewoon in Nederland wordt geheven. Zoals je eerder hebt kunnen lezen heeft Portugal bijvoorbeeld geen erfbelasting, maar kan de Nederlandse staat deze 10 jaar na je vertrek gewoon nog heffen. Kijk dit allemaal goed na zodat je voorkomt dat je straks per ongeluk dubbele belasting betaald.

Pensioen

Wanneer je een kleine pensioen ontvangt is dit allemaal nog wel te doen. Bedragen tot €10,000,00 per jaar worden namelijk overgedragen aan Portugal. Groter pensioen blijft voor Nederland wel gewoon van toepassing voor het heffen van belasting. Wel is het zo dat wanneer er niet meer dan €33,000,00 per jaar wordt overschreden, Nederland maar 8,95% belasting heft. Dit komt door het feit dat iemand die niet meer in Nederland woont ook geen premies volksverzekeringen hoeft te betalen.

Belastingtarief Portugal

Inkomstenbelasting 11%-45%
Vermogensbelasting onroerend goed 0,2%-0,5%
Omzetbelasting 21%
Vennootschapsbelasting 12,5% tot €12,500,00 en daarboven 25%
Overdrachtsbelasting 7% – afhankelijk van de waarde
Erfbelasting 0%
Belastingtarieven Portugal

Portugal heft ook belasting over verkoopwinst van (vakantie) woningen. Hierbij wordt er natuurlijk gekeken naar de fiscale waarde.

Tot slot

Het is dus niet alleen goed om voor je emigratie te kijken naar hoe je in aanmerking komt voor de NHR-status, maar ook om de Nederlandse wet goed door te nemen. Als je dit niet doet kunnen de gevolgen erg vervelend zijn.

Heb je behoefte aan meer informatie met betrekking tot je emigratie naar Portugal? Dan verwijzen wij je graag door naar de andere artikelen op onze website!

Dit artikel is met zorgvuldigheid geschreven en is van informatieve aard.

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer