Verhuizen naar Portugal

Wellicht ben je al vaker op vakantie geweest naar Portugal en vindt je het een fantastisch vakantieland. Het is dan ook misschien tijdens deze vakanties geweest dat je hebt zitten dromen over het wonen in Portugal. Wie wil dat eigenlijk nu niet? Het heerlijke klimaat in Portugal of de vriendelijke mensen zijn erg uitnodigend. En het prachtige natuur niet te vergeten!

Ben jij ook van deze personen? Heb je er vaak genoeg over gedroomd en wil je nu ook naar Portugal verhuizen? Wanneer je in een ander land gaat wonen en het je nieuwe thuisland wordt zullen de dingen wel anders zijn dan bijvoorbeeld tijdens eerdere vakanties. Je wilt er namelijk echt gaan wonen. En ook al is Portugal een land binnen de Europese Unie (EU) en is het voor ons Nederlanders best makkelijk om er naartoe te emigreren het betekent niet dat je niks meer hoeft te regelen. Wanneer je naar het buitenland verhuist moet je gewoonweg je zaken goed regelen. Of het nu gaat om een land binnen de EU of buiten de EU.. Er komt hier veel bij kijken. Heb je bijvoorbeeld al gedacht aan een betaalbaar verhuisbedrijf?

 
VERHUIZEN NAAR PORTUGAL
 
Selecteer een geldig formulier

In dit artikel hebben wij geprobeerd om je een beetje een beeld te geven van hoe het verhuizen naar Portugal in zijn werk gaat. Lees dus voordat je gaat verhuizen nog dit artikel en wie weet kunnen wij je een beetje op weg helpen.

Wat is jouw verhaal?

Vaak hebben emigrerende mensen al jaren het gevoel dat zij niet in Nederland thuishoren. Zie jij de toekomst ook anders voor je? Wil jij je ook ergens anders vestigen? Dan moet je hier natuurlijk wel goed over nadenken zodat je je later niet zult bedenken.

Als je nu aan het lezen bent over Portugal dan zal ‘een warm land’ je vast wel aanspreken. Een warm land hoeft natuurlijk niet per se Portugal te zijn, maar het kan bijvoorbeeld ook Spanje of Zuid-Frankrijk zijn. Maar waarschijnlijk heeft het bij jou zo moeten zijn om naar Portugal te verhuizen. Is Portugal het land dat jou het meeste aantrekt. Is dit het land waar jij je thuis voelt en wil proberen een leven op te bouwen. Als het niet lukt kun je nog altijd terug verhuizen toch? En voel je je wel thuis, zoals je altijd gedacht hebt? Ben je er op je plek? Dan is dat een thuis gevoel in zijn puurste vorm.

In Portugal wonen

Wanneer je eindelijk in Portugal woont kun je genieten van de Portugese cultuur en de vriendelijke mensen. Portugezen staan erom bekend erg gastvrij, vriendelijk en verwelkomend te zijn. Het is dus qua alle aspecten eigenlijk een prachtig land om te wonen.

Je woonplaats in Portugal

Waar je precies gaat wonen in Portugal heeft natuurlijk ook invloed op je immigratieproces. Een ding wat zeker is, is dat toeristen geen onbekenden zijn voor Portugezen. Zij zien veel buitenlanders komen en gaan. Denk aan de Europeanen die de Lissabon of de stad Porto bezoeken voor een leuk stedentripje. Of de gepensioneerden en gezinnen die iedere zomer naar de Algarve in het zuiden van Portugal trekken. Lekker genieten van een vakantie aan de Atlantische Oceaan. Wie zou er eigenlijk niet in zo een heerlijke klimaat willen wonen?

Gouden tip: het Portugees

Immigranten of vakantiegangers in Portugal vertellen weleens over het leven in het land. Een ding wat hier altijd uitblinkt is de taal. In het buitenland zul je natuurlijk altijd wel last hebben van een taalbarrière, maar de ene taal is natuurlijk wel moeilijker dan de ander. Het Portugees is zo een moeilijke taal. De uitspraak is voor beginnende sprekers vaak moeilijk te ontcijferen. Heb jij al een basiskennis van de Portugese taal? Dan zul je je waarschijnlijk wel kunnen redden. Portugezen zullen altijd proberen om je te helpen door langzamer te praten. Heb je misschien alleen een basiskennis van de Spaanse taal? Dan zal dit ook in jouw voordeel werken. Het zijn natuurlijk niet dezelfde talen, maar overeenkomsten hebben ze zeker wel.

Verder kun je natuurlijk ook denken dat je het met de Engelse taal wel gaat redden, maar helaas moeten we op dit punt teleurstellen. Het niveau van de Engelse taal is in Portugal niet erg hoor. Vooral buiten de grote steden zullen mensen vaak geen Engels spreken. Hou dit dus goed in je achterhoofd en probeer jezelf hier wel op voor te bereiden door misschien eerst een taalcursus te volgen.

De feestdagen in Portugal

In Portugal zijn er een heel stuk meer officiële feestdagen dan in Nederland. Veel mensen zien dit dan ook als een pluspunt wanneer zij naar Portugal verhuizen. Er zijn ook weer andere mensen die dit echt niet leuk vinden. Waarom dan in godsnaam, zul je nu misschien denken. Dit komt vanwege het feit dat heel het land plat ligt tijdens deze feestdagen. Dit betekent dat alles dan ook gesloten is en je op deze dagen dus niks kunt regelen.

Echter is het wel goed om te weten dat deze feestdagen erg belangrijk zijn voor de Portugezen. De mensen in Portugal zijn namelijk een warm volk die erg gehecht zijn aan hun gemeenschap. Vrienden en familie spelen een belangrijke rol in hun leven. Tijdens deze feestdagen trekken de Portugezen dan ook veel met elkaar op en dit is dan ook de reden waarom ze zoveel waarde hechten aan deze vrije dagen.

Internationaal verhuizen

Als je nu echt naar Portugal wilt gaan verhuizen betekent het natuurlijk wel dat je een internationale verhuizing voor de boeg hebt. Je wilt bij een emigratie natuurlijk wel je spullen mee kunnen verhuizen. Voor zo een verhuizing kun je het beste een verhuisbedrijf inhuren die de nodige ervaring hebben met internationale verhuizingen. Je hoeft je hierbij ook geen zorgen te maken om bijvoorbeeld een vergunning aanvragen, want dat is dan allemaal al geregeld door het verhuisbedrijf zelf. Zo een verhuisbedrijf heeft dan ook professionele verhuizers in dienst die door hun ervaring ervoor zorgen dat jij je zorgen hoeft te maken. Je kunt dan met een gerust hart emigreren en je inboedel zal veilig en wel aankomen.

Wat kost een verhuizing naar Portugal?

Vaak willen mensen de algemene kosten voor een verhuizing weten. Dit is natuurlijk meer dan logisch. Maar zomaar een inschatting maken van de gemiddelde kosten van een verhuizing kan helaas niet. Dit komt vanwege het feit dat de kosten voor internationaal verhuizen voor het grootste deel afhangen van de persoonlijke wensen van de klant. Een verhuisbedrijf moet eerst kijken naar de nodige zaken. Denk hierbij aan de grootte van je inboedel, hoeveel verhuiswagens er nodig zijn, in wat voor woning je woont en hoeveel verhuizers er nodig zijn. Hierna wordt er ook naar jouw wensen gekeken. Wil je er extra services bijhuren? Denk hierbij aan een in-/uitpak service of heb je misschien een verhuislift nodig? Dit zijn allemaal voorbeelden van situaties en dingen waar goed over gecommuniceerd moet worden voordat het verhuisbedrijf en jij een overeenkomst aangaan.

Soms kiezen mensen die emigreren er ook voor om hun inboedel niet mee te verhuizen. Dan wordt er vaak gekozen om de spullen op te slaan in een gehuurde opslag.

Kun je er dan nooit achterkomen hoeveel je verhuizing zal kosten?

Tuurlijk kun jij gewoon de exacte kosten voor je verhuizing opgestuurd krijgen. Hiervoor kun je het beste offertes aanvragen bij verhuisbedrijven. Hierbij doe je er wel verstandig aan om dit niet alleen bij één verhuisbedrijf te doen, maar bij meerdere verhuisbedrijven. Zo heb jij offertes van verschillende verhuisbedrijven waaruit jij je keuze kunt maken. Hierbij kun je kijken naar welke het goedkoopst is of welke jou het meest aanspreekt.

Gratis verhuisoffertes bij Moova

Bij Moova begrijpen wij dat je helemaal geen tijd hebt om al die verhuisbedrijven te bellen of e-mailen om te vragen naar hun offertes. Vaak steekt er ook een addertje onder het gras en zit je bij het aanvragen van offertes vaak meteen vast aan een overeenkomst.

Dit probleem hebben wij opgelost. Bij Moova kun je namelijk gemakkelijk met een klik gratis verhuisoffertes aanvragen. Nadat het formulier met vereiste velden ingevuld en verstuurd is krijg jij verhuisoffertes toegestuurd en kun je op je gemak kijken naar welk verhuisbedrijf jij wilt inhuren. Deze service is geheel vrijblijvend en je zult dan ook nergens aan vast zitten zonder dat jij hiervoor toestemming geeft.

Praktische tips

Er zijn nog een aantal praktische tips die wij jou graag mee willen geven voor je emigratie naar Portugal. Dit zijn enkel onze tips en wij adviseren je hierbij wel om altijd zelf nog goed onderzoek te doen bij de instanties zelf. De instanties zelf kunnen jou het beste verder helpen.

Je zorgverzekering

Wanneer je naar het buitenland verhuisd ben je verplicht om je zorgverzekering bij je Nederlandse zorgverzekeraar op te zeggen. Bij een verhuizing naar het buitenland woon je niet meer in Nederland, dus heb je hier ook geen recht meer op. In Portugal hoef je je geen zorgen meer te maken om je ziekenfonds. Dit is namelijk erg goed geregeld. In Portugal hebben ze een publieke gezondheidszorg. Dit betekent dat iedereen in Portugal recht heeft op een verzekering.

Wanneer je in Portugal een baan hebt gevonden zal je werkgever je aanmelden en betalen jullie maandelijks samen voor de premie. Wanneer je eenmaal verzekerd bent zal de zorg die je ontvangt gratis of voor een groot deel gratis zijn. Heb je een eigen bedrijf? Dan dien je jezelf aan te melden en dan betaal je ook zelf de premie voor je zorgverzekering. Dit is gelukkig wel een fors lager bedrag dan wat wij in Nederland gewend zijn.

Belastingen

Portugal heeft niet alleen qua weer een heerlijk klimaat, maar belastingtechnisch is het klimaat ook zeer aantrekkelijk. Veel immigranten in Portugal hebben Portugal als bestemming gekozen vanwege deze grote voordeel. Mensen die naar Portugal willen verhuizen doen zichzelf hier een groot voordeel mee wanneer zij daadwerkelijk de stap zetten om te emigreren.

Verder is het belangrijk om je zaken met betrekking tot je belasting in Nederland goed te regelen zodat je later in Portugal niet tegen onnodige problemen aan zult lopen. Kun je op de website van de belastingdienst geen informatie vinden met betrekking tot een verhuizing naar het buitenland? Dan kun je natuurlijk ook altijd telefonisch contact opnemen zodat een medewerker je kan helpen.

Uitkering

Ontvang je in Nederland een uitkering? Dan adviseren wij je wel om hierover contact op te nemen met het UWV of desbetreffende gemeente. Het is namelijk zo dat je met bepaalde uitkeringen niet in het buitenland mag wonen. Dit betekent dat je uitkering bij een emigratie dus vervalt. Vraag dit daarom goed na zodat je straks in Portugal niet opeens zonder inkomen zit.

Pensioen

Je kunt voor je emigratie het beste contact opnemen met de Sociale Verzekeringsbank of je eigen pensioenfonds met vragen over je pensioen. Soms moet je voor het ontvangen van jouw Nederlandse AOW in het buitenland namelijk voldoen aan bepaalde voorwaarden. Soms is het weer geen probleem. Wij weten niet wat jou persoonlijke situatie is en daarom kun je dit het beste zelf goed navragen.

Auto exporteren

Veel mensen kiezen er bij een emigratie voor om hun auto mee te nemen. Dan is het gewoon fijn om gelijk op je bestemming je oude en vertrouwde auto te hebben. Ook is het aanschaffen van een auto in het buitenland vaak moeilijk, omdat de standaarden in bijvoorbeeld Zuid-Europa vaak wat lager liggen en je wilt natuurlijk niet na aankoop met de gebakken peren zitten.

Hiervoor dien je natuurlijk wel je papieren en documenten in orde te hebben. Dit kun je bij het RDW regelen. Eenmaal in Portugal ben je ook verplicht om de nodige stappen te ondernemen zodat je legaal de weg op kunt.

Je rijbewijs

Je Nederlandse rijbewijs is in andere landen binnen de Europese Unie gelukkig gewoon geldig. Ook bij een emigratie kun je je rijbewijs gebruiken totdat deze verlengd moet worden. Je mag hem natuurlijk ook altijd eerder inwisselen, maar de meeste mensen wachten liever tot het moment dat dit moet.

Wel is het in Portugal zo dat je verplicht bent om je Nederlandse rijbewijs te registreren. Dit moet binnen 60 dagen gebeuren. Doe je dit niet? Dan overtreedt je de wet en kun je rekenen op een boete.

Tot slot..

In dit artikel hebben wij geprobeerd om je zo duidelijk en beknopt mogelijk informatie te geven over een emigratie naar Portugal. Verhuizen naar Portugal is natuurlijk niet niks en bij zo een nieuw avontuur en nieuw thuis is het wel fijn om de nodige hulp te krijgen.

Heb je nog andere vragen?

Heb je nog andere vragen met betrekking tot je emigratie naar Portugal? Heb je misschien vrienden die bijvoorbeeld naar Spanje emigreren? Willen zij hier meer informatie over? Dan kun je hiervoor altijd terecht op onze website. Hier hebben wij vele artikelen met informatie en nog meer praktische tips met betrekking tot emigraties online staan.

Voel je vrij om deze artikelen te raadplegen zodat je goed geïnformeerd aan je emigratie naar Portugal kunt beginnen.

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
Picture of moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer