Feestdagen in Portugal

Er zijn een tal van feestdagen in Portugal. Een stuk meer dan in Nederland. De een vindt die gedachte heerlijk en de ander gruwt ervan. Wij vinden het persoonlijk fantastisch, want waarom zou je extra vrije dagen niet lekker vinden? Wel moeten we toegeven dat het een beetje vervelend kan zijn met de openingstijden van bedrijven en kantoren, want het land is dan wel echt een dag in slaapstand. Ga je emigreren naar Portugal of wil je meer weten over Portugal en haar feestdagen? Lees dan dit artikel verder!

Portugese gemeenschappen

Portugal is traditioneel gezien een christelijk land waarvan het overgrote gedeelde (95%) katholiek is. Feestdagen in Portugal zijn daarom ook vaak van christelijke origine. Wel zijn er ook Portugese feestdagen die niet alleen gebaseerd zijn op christelijke tradities, maar zijn er ook feestdagen in Portugal die van Arabische of andere middeleeuwse tradities afstammen. Deze worden nog steeds gevierd om zo de volkeren die in het land woonden en hun geschiedenis te eren.

Feestdagen zijn belangrijk voor Portugezen

Portugezen zelf zijn een vrij warm volk die ervan houden om veel met vrienden en familie op te trekken. Vandaar dat men ook veel waarde hecht aan de feestdagen.

Nationale feestdagen

1 januari Nieuwjaarsdag Ano novo
25 april Dag van de Arbeid Dia da Liberdade (Deze nationale feestdag wordt gevierd om de burgerlijke- en politieke vrijheden te vieren die de Portugezen na de Anjerrevolutie in 1974 hebben verkregen).
1 mei Dag van de Arbeid Dia do Trabalhador (Dit is een dag die in vele landen van Europa wordt erkend, omdat het een oud Europees lentefeest is. Helaas is het in Nederland geen officiële feestdag. Op deze dag worden arbeiders en arbeidersklassen gevierd voor hun bestaan).
10 juni Dag van Portugal Dia de Portugal (Dit is een belangrijke nationale feestdag die de dood herdenkt van Portugals grootste dichter Luis de Camões. Deze icoon is in 1580 overleden).
15 augustus Hemelvaat Maria Assunção de Nossa Senhora (Dit is de dag van de hemelse verjaardag van Maria. Op deze dag werd zij in de hemel ontvangen.)
5 oktober Dag van de Republiek Implantação da República (Op deze dag wordt de proclamatie van de Eerste Portugese Rebpubliek in 1910 gevierd.)
1 november Allerheiligen Todos os Santos (Een herdenkingsdag voor alle Christelijke heiligen)
1 december Onafhankelijksdag Dia da Restauração (Op deze dag wordt het herstel van de onafhankelijkheid van Spanje gevierd).
8 december Onbevlekte Ontvangenis Imaculada Conceição (De onbevlekte ontvangenis van de heilige maagd Maria wordt gevierd)
25 december Eerste Kerstdag Natal
Nationale feestdagen 2021 – Portugal

Vieringen

Er zijn ook feestdagen die geen officiële nationale vrije dagen zijn, maar wel gevierd worden. Dit zijn de volgende dagen:

14 februari Valentijnsdag Valentijnsdag
16 februari Vastenavond Dit is de dag die vooraf gaat aan de Aswoensdag. Ook wel Carnavalsdag genoemd.
2 april Goede Vrijdag Goede Vrijdag
4 april Paaszondag Viering van de wederopstanding van Jezus
3 juni Corpus Christi Het vieren van de echte aanwezigheid van het lichaam en bloed van Jezus, de Zoon van God, in de Eucharistie
24 december Kerstavond Kerstavond
26 december Tweede kerstdag Tweede kerstdag
31 december Oudejaarsavond Oudejaarsavond
Nationale vieringen Portugal

Festiviteiten

Op veel nationale feestdagen moet je goed kijken wat voor regels er voor die dag gelden. In Portugal is het namelijk zo dat op een nationale feestdag soms rijverboden gelden. Wel is het zo dat dit vaak geld voor grote vrachtwagens. Maar het is natuurlijk altijd goed om dit even goed te onderzoeken. De lokale bevolking weet dit natuurlijk als geen ander, dus misschien is het handig om dit aan een buurman te vragen. Zij maken zo een nationale feestdag natuurlijk al heel hun leven mee.

Let ook op andere zaken

Zoals je eerder hebt kunnen lezen kunnen er rijverboden gelden, maar er zijn ook andere zaken waar je tijdens de festiviteiten rekening meer dient te houden. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het openbaar vervoer. Deze rijden tijdens de festiviteiten namelijk altijd met een aangepaste dienstregeling. Dit kun je vergelijken met eerste kerstdag of nieuwjaarsdag in Nederland. Dan rijdt het openbaar vervoer in Nederland namelijk ook altijd met een aangepaste dienstregeling.

Tot slot..

Portugal heeft dus een aantal dagen extra vrij op de kalender en hoe fijn is dit eigenlijk? Het past precies bij het rustige bestaan van de Portugezen en wij weten ook zeker dat wanneer jij eenmaal geëmigreerd bent dat jij ook zult genieten van deze feestdagen in Portugal.

Bereidt je altijd goed voor op de feestdagen zodat je weet wat je kunt verwachten. Hierna kun je lekker genieten van de feesten en kun je op deze manier goed kennismaken met de lokale bevolking en wie weet wordt je ook nog eens goede vrienden met de nieuwe buren in Portugal.

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
Picture of moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer