Huis kopen in Engeland

Veel Nederlanders die naar het buitenland vertrekken kiezen voor Engeland. Het is een land dat erg dichtbij Nederland ligt. Wie is er nog nooit in Londen geweest om er lekker een weekend te shoppen? De meeste mensen die bekend zijn met Engeland kiezen er dan ook steeds vaker voor om te emigreren naar Engeland en er een huis te kopen. Heb je ook al gedacht aan een betaalbaar verhuisbedrijf? Maar hoe gaat dit nu in zijn werk in het land? Lees gauw verder voor meer tips en scherpe deals.

 
VERHUIZEN NAAR ENGELAND
 
Selecteer een geldig formulier

Op zoek naar huizen

Het is verstandig om op het internet een zoekopdracht in te voeren en zo te zoeken naar een huis in Engeland. Deze speciale websites bieden vele woningen aan en vaak is dit via een makelaar.

Hou er rekening mee dat de prijzen natuurlijk altijd in Engelse valuta, dus ponden vermeld staan en deze in Euro’s waarschijnlijk ietsjes duurder uit zullen vallen. Je kunt er trouwens ook voor kiezen om direct contact op te nemen met een makelaar zodat je bijgestaan wordt tijdens je zoektocht. Dan kun je bijvoorbeeld over je favorieten informatie aanvragen en indien beschikbaar toevoegen aan je lijstje voor bezichtigingen.

Waar moet je op letten?

Vermeldingen op websites of door makelaars zijn natuurlijk vaak van positieve aard. Daarom is het verstandig om niet te haasten met het kopen van een woning. Ga zelf eens rondkijken in de buurt en kijk ook naar de prijzen van huizen in de omgeving. Zo kun je deze vergelijken.

Wanneer je naar Engeland gaat verhuizen zal het je opvallen dat het land veel verschillende soorten woningen heeft. Denk hierbij aan rijtjeshuizen, twee-onder-een-kap woningen, moderne stadshuizen of zelfs oude kastelen! Let er ook goed op dat veel huizen in Engeland of in beschermde gebieden staan of monumentale panden zijn. In dit geval mag je er bijvoorbeeld niet verbouwen.

Waar ga je in Engeland wonen?

Ook ligt het er natuurlijk aan waar je in Engeland gaat wonen. Leicester vastgoed is vast en zeker goedkoper dan bijvoorbeeld vastgoed in Londen.

Erfpacht of kopen?

In Engeland zijn huizen erfpacht of te koop. Daarom moet je bij het ‘kopen’ van een huis goed opletten wat voor jouw woning geldt. Bij erfpacht wordt het huis namelijk wel van jou, maar de grond eromheen niet.

Erfpacht

Zoals je hebt kunnen lezen is bij erfpacht de grond rondom het huis niet van jou. Eigenlijk koop je dus de woning, maar niet de grond waar het op gebouwd is. Ook kan de pacht jaren duren en je betaalt jaarlijks een bedrag aan de pachter van de grond. Ook moet de pachter vaak betaald worden voor onderhouds- en hersteldiensten.

De grond verbouwen

Nadat de pacht klaar is wordt de grond van jou en kun je ook eindelijk verbouwen. Wanneer je nog aan het pachten bent kun je niet zomaar iets op de grond verbouwen en heb je hiervoor toestemming nodig van de pachter.

Hoelang duurt het afbetalen van de erfpacht?

Erfpacht duur vaak jaren en hierbij gaat het eigenaarschap terug naar de bezitter. Dit is beperkt tot de duur de huur. Voor een oud huis zal dit 80-100 jaar zijn bijvoorbeeld.

Technisch gezien is de grond niet van jou

Eigenlijk betaal je veel voor een huis dat je wilt hebben, maar je kunt het eigenlijk niet jouw huis noemen, omdat het technisch gezien dus niet jouw huis is. De grond huur je er als het ware bij. Het komt dan ook vaak voor dat pachters misbruik maken van de situatie en hoge kosten doorrekenen.

Een woning kopen

In Engeland heb je natuurlijk ook gewoon het recht op eigendom. Huurders hebben gewoon het recht om grond te kopen. Dit wordt als een gezamenlijke eigenaarschap gezien. Zo wordt een appartement bijvoorbeeld verkocht met een ‘freehold’, dus een deel van de eigendomsrechten. Wel zijn hier hele strenge regels aan verbonden en kan de procedure hiervoor erg lang duren. Eigenaars van zo een ‘freehold’ kunnen het pand samen beheren of kiezen voor een manager.

Leaseholders

In 1993 is er in het land een wet doorgevoerd om ‘leaseholders’ hun huur te kunnen laten verlengen met 90 jaar. Als de ‘freeholder’ hierbij beslist om zijn deel te verkopen dan moet hij de andere ‘freeholder’ wel als eerste het recht geven om het huis te kopen.

Onderhandelen over vastgoed

In Engeland is het heel normaal om te onderhandelen over de vraagprijs van een woning. Het komt dan ook vaak voor dat veel huizen voor minder dan de vraagprijs worden verkocht. Uit cijfers is gebleken dat er gemiddeld ongeveer 5% minder betaald wordt. Daarom is het dus verstandig om goed naar de huizen in de omgeving te kijken en de hoogte van je bod daarop aan te passen. Ook is het goed om te kijken naar hoe lang een woning te koop staat, want het is nu eenmaal vaak zo dat een woning die al langer te koop staat sneller een bod accepteert. Indien je bod wordt afgewezen kun je na ongeveer 10 dagen weer een bod uitbrengen.

Een bod wordt net als in Nederland schriftelijk gedaan.

Hypotheek in Engeland

Door de Brexit en alle onzekerheden eromheen zijn niet alleen de stijgende huizenprijzen gestopt met stijgen, maar zijn ook de prijzen van woningen sterk gedaald. Hierdoor is het voor veel mensen aantrekkelijk om een nieuwe huis in Engeland aan te schaffen. Hierbij spelen populaire criteria wel een belangrijke rol en kiezen mensen vaak of voor grote populaire steden of voor het platte land. Dit zijn de in Engeland populaire locaties.

Het aanvragen van een hypotheek

In het Verenigd Koninkrijk wordt er bij je aanvraag naar je kredietscore (credit score) gekeken. Deze toont jouw kredietwaardigheid aan. Per kredietverlener verschillen de toetsingscriteria en hangt het van hen af welke kredietscore voldoende is. Kijk daarom bij verschillende verstrekkers en kijk wat voor jou het beste is.

Het is dus eigenlijk zo dat hoe hoger jouw score is, hoe betrouwbaarder jij bent en je dus ook makkelijker een lening kunt krijgen.

Wat bepaalt de credit score?

Er zijn 5 factoren waarnaar gekeken wordt om je credit score te bepalen:

  1. Lopende leningen (30%)
  2. Soort leningen (15%)
  3. Beschikbare krediet. Dus de kredietlimiet en huidige kredieten. (11%)
  4. Je kredietgeschiedenis en hoe groot deze is. (6%)
  5. Je betalingsgeschiedenis (35%)

Vraag je hypotheek zelf aan

In Engeland kun je jouw hypotheek zelf aanvragen. Heb je extra advies nodig? Dan kun je een makelaar in schakelen. Om documenten te legaliseren wordt in Engeland gebruik gemaakt van ‘public notaries’ en ‘solicitors’. Dit zijn advocaten die testamenten en woningtransacties opstellen.

In Engeland wordt er gebruik gemaakt van twee hypotheekvormen.

Repayment

Met een bepaalde looptijd betaal je maandelijks een deel van je lening met rente terug. Wanneer je netjes op tijd betaald zul je aan het einde van de bepaalde looptijd klaar zijn met afbetalen. Je kunt deze hypotheek vergelijken met een lineaire hypotheek zoals wij die in Nederland kennen.

Voor- nadelen repayment hypotheek

Met deze hypotheek zul je meer zekerheid hebben. Je betaalt namelijk netjes elke maand af waardoor je weet dat je op tijd klaar zult zijn met afbetalen. Ook is het zo dat vanwege het feit dat je maandelijks een deel van je schuld afbetaald je rentebedrag ook steeds minder wordt. Wat natuurlijk een groot voordeel is!

Interest-only mortgage

Bij een ‘interest-only mortgage’ kun je tijdens de de looptijd alleen rente betalen. Dit betekent dat je maandlasten een stuk lager uitvallen dan bij het eerdergenoemde ‘repayment’. Wel moet je opletten dat je hele schuld aan het einde van de looptijd terugbetaald is. Deze hypotheek kun je vergelijken met de aflossingsvrije hypotheek in Nederland.

Voor- nadelen interest-only mortage

Met deze hypotheek heb je geen zekerheid dat je na de looptijd alles afbetaald zult hebben. Dit betekent dat als je niet af hebt kunnen betalen je na de looptijd je resterende openstaande schuld in zijn geheel in één keer moet betalen. Wel is het zo dat je bij deze hypotheek zelf kun kiezen hoeveel en hoe je lening terug wilt betalen en heb je dus wel meer controle. Echter valt deze hypotheek natuurlijk duurder uit, omdat je maandelijks niet genoeg aflost. Je schuld blijft namelijk hetzelfde waardoor je aan het einde van je looptijd meer rente moet betalen.

Tot slot..

Heb je andere vragen over emigreren naar Engeland of wil je gewoon wat meer informatie? Kijk dan ook eens verder op onze website. Wij hebben veel artikelen die jou bij je emigratie kunnen helpen.

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer