Veel Nederlanders die vaak op vakantie gaan naar Oostenrijk dromen ervan om er onroerend goed te kopen. Wie wil er nu niet een mooi huis in de bergen met prachtig uitzicht? Vaak denkt men namelijk na over het kopen van een tweede huis tijdens vakanties in het land. Wil jij een huis kopen of emigreren naar Oostenrijk? Heb je dan ook al gedacht over een betaalbaar verhuisbedrijf? Lees dan gauw verder voor meer tips & tricks.
Vastgoed in Oostenrijk
Wanneer je het nieuwste aanbod van huizen in Oostenrijk bekijkt zul je dan ook zien dat er heel veel vakantiewoningen zijn die de Oostenrijkers aanbieden. Ook makelaars bieden vastgoed aan, maar deze zijn bijna altijd voor een permanent verblijf. Hoe werkt het koopproces in Oostenrijk precies en kun je er als Nederlander überhaupt wel een huis kopen?
Mag je als Nederlander een huis kopen in Oostenrijk?
Al woon je het grootste deel van het jaar in Nederland dan kun je nog steeds een vakantiewoning kopen in Oostenrijk. Ook wanneer je een appartement wilt kopen en ernaartoe wilt emigreren is dit geen probleem. Dit komt natuurlijk doordat beide landen lidstaten zijn van Europese Unie (EU) en het hierdoor makkelijk is om in een ander lidstaat een huis te kopen.
Zijn er regels wanneer je een huis koopt?
Het is niet moeilijk om woningen te kopen in Oostenrijk, maar hierbij dien je jezelf wel aan bepaalde regels te houden. In Oostenrijk is het ook erg belangrijk dat je naar de desbetreffende deelstaat van het land kijkt, omdat elke deelstaat weer andere speciale regels kan hebben. Met regels kun je denken aan bijvoorbeeld de bestemming van het pand. Dit is natuurlijk erg belangrijk, omdat men wil weten of je het als vakantiewoning wilt gebruiken, het wilt verhuren of dat je er permanent wilt gaan wonen.
Speciale regelgeving in gebieden
Ook is er speciale regelgeving bij het kopen van appartementen in bepaalde gebieden. Ook bij verhuur kunnen er speciale regels gelden.
Welke bestemmingsplannen heeft Oostenrijk?
Oostenrijk heeft 3 verschillende bestemmingsplannen voor huizen:
- Zweitwohnsitz
- Hauptwohnsitz
- Gewerbliche
Zweitwohsitz
Bij dit bestemmingsplan mag je de woning zelf gebruiken als vakantiehuis, mag je de woning permanent bewonen en verhuren, maar je bent niet verplicht om de woning te verhuren.
Hauptwohnsitz
Bij dit bestemmingsplan mag je de woning zelf niet als vakantiehuis gebruiken, maar mag je er wel permanent wonen en is het ook toegestaan om de woning permanent te verhuren. Dit zijn altijd huizen voor Oostenrijkers zelf die er wonen of voor bijvoorbeeld Nederlanders die naar Oostenrijk emigreren.
Uitzonderingen
Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen, maar het is goed om te weten dat dit bestemmingsplan het gebruik van de woning als vakantiewoning bijna altijd uitsluit.
Gewerbliche
Bij dit bestemmingsplan mag je de woning niet zelf permanent bewonen, maar mag je het ook niet als vakantiehuis gebruiken. Je mag de woning ook niet permanent verhuren. Wel ben je verplicht de woning voor kortere tijdsperiodes te verhuren. Deze woningen zijn natuurlijk altijd vakantiewoningen.
Een hypotheek afsluiten in Oostenrijk
Wanneer je een huis koopt in Oostenrijk zal een Oostenrijkse bank je woning financieren. Wel moet je natuurlijk opletten, want de voorwaarden en het proces zijn anders dan wat je in Nederland gewend bent. In bijna geen enkel land op de wereld is het proces voor het aanvragen van hypotheken hetzelfde.
De woning verhuren en belastingen
Veel Nederlanders vragen zich af of zij extra belasting moeten betalen wanneer zij hun woning in bijvoorbeeld een Oostenrijks resort verhuren aan vakantiegangers. Hierop is het antwoord ja. Je betaald belasting over de inkomsten die je hieruit haalt. De percentages hiervoor zijn verschillend en hangen af van diverse factoren.
Schakel hulp in
Voor meer informatie over dit onderwerp kun je het beste een Oostenrijkse makelaar raadplegen. Zij helpen vaak Nederlanders of buitenlanders in het algemeen als kopers. Zij kunnen je dankzij hun expertise hier meer over vertellen.
Onduidelijkheden
Bij onduidelijkheden is het belangrijk dat je hier goed navraag over doet. Neem gerust contact op met een Oostenrijkse bank of makelaar, want je wilt natuurlijk niet dat er iets fout gaat. Zij helpen je graag met hun diensten.
Tot slot..
Zoals je hebt kunnen lezen is het kopen van een huis in Oostenrijk toch wel een klein beetje anders dan wanneer je een huis in Nederland koopt. Ook moet je Oostenrijk rekening houden met het gebied waar je het huis koopt en de seizoenen. Straks kun je namelijk in een bepaald gebied je huis in de winter verhuren, maar niet in de zomer. Zell am See is bijvoorbeeld populair in de winter en zal menigeen Nederlander daar op de piste te vinden zijn, maar in de zomer is dit natuurlijk niet het geval.
Heb je nog vragen?
Heb je nog andere vragen met betrekking tot een emigratie naar Oostenrijk? Dan verwijzen wij je graag door naar de andere artikelen op onze website.