Huis kopen in Portugal

Portugal, het mooie land met prachtige stranden en de prachtige omgeving. Wie het land weleens eerder heeft bezocht heeft vast en zeker ooit gedroomd over een tweede huis of vakantiehuis in het binnenland met een mooie uitzicht op de Portugese natuur.

Ga jij ook naar Portugal emigreren?

Jij hebt nu waarschijnlijk al gekozen om te emigreren naar Portugal om er een huis te kopen. Wanneer je naar Portugal verhuist moet je wel goed opletten dat alles op de juiste manier verloopt zodat je later niet tegen problemen aan zult lopen.

Huizen vinden in Portugal

Tegenwoordig kun je het internet afstruinen tijdens je zoektocht naar huizen in Portugal. Veel mensen die op zoek zijn naar een villa of vakantiewoning aan het strand in bijvoorbeeld de Algarve doen het vaak op deze manier.

Nederlanders die al wat meer bekend zijn met Portugezen en het land kijken ook vaak naar woningen die door een particulier worden aangeboden.

Ook zijn er veel projectontwikkelaars die villa’s of moderne appartementen online zetten met een prachtig zwembad gelegen aan een mooi strand, maar hierbij moet je vaak wel opletten wat de precieze plannen voor nieuwbouw van de ontwikkelaars zijn. Onroerend goed is sowieso altijd iets waarbij je in het buitenland goed moet opletten. Ook zijn er natuurlijk banken die huizen te koop aanbieden op websites. Wat Nederlanders ook erg fijn vinden is om het allemaal via een makelaar te regelen. Zo hoeven zij niet heel veel te doen en worden zij het gehele proces bijgestaan.

Welke manier is het beste?

Hoe je uiteindelijk op zoek gaat naar een huis maakt niet uit. Alle manieren hebben zo hun eigen voor- en nadelen en kunnen zorgen voor een succesvolle aankoop. Het kopen in Portugal vergt gewoon wat meer energie.

Wet van subrogatie

In Portugal moeten buitenlanders goed op de wet van subrogatie letten. Deze wet geeft namelijk schulden aan een vastgoed in plaats van aan de lener. Als je hierbij niet goed oplet ben je straks misschien opeens verantwoordelijk voor iemand anders zijn schulden. Dit kunnen onbetaalde belastingen, persoonlijke schulden of bijvoorbeeld een hypotheek zijn.

De kadastrale registratie

Wanneer je een woning koopt in Portugal is het erg belangrijk dat je de kadastrale registratie en eigenaar controleert. Controleer je dit niet? Dan kan dit je heel veel problemen opleveren zoals je net hebt kunnen lezen bij het kopje ‘wet van subrogatie’.

Certidāo de teor

Gelukkig is dit heel makkelijk te achterhalen en kan een advocaat alle schulden die aan het vastgoed zijn verboden controleren. Dit wordt gedaan door de ‘certidāo de teor’ oftewel het kadasterregister te controleren. Hierbij worden er ook energierekeningen en belastingen gecontroleerd. Dit wordt natuurlijk allemaal nog gedaan voordat jij het koopcontract ondertekent.

Een Portugese advocaat

Het is verstandig om bij aankomst in Portugal meteen een goede Portugese advocaat in te schakelen die op de hoogte is van alle wetten en regelgeving omtrent onroerend goed.

Splitsing van eigendom

Een ander valkuil in Portugal is de splitsing van eigendom. Dit gebeurt minder vaak bij vastgoed in een stad of bij nieuwbouw, maar vaak bij grote huizen op het platteland. Dit komt vanwege de Portugese cultuur. Woningen in Portugal worden namelijk vaak doorgegeven aan familie en daarom hebben bijvoorbeeld neven, tantes of kleinkinderen allemaal een aandeel in het landgoed. Nu is het zo dat er al van van oudsher veel Portugezen naar het buitenland vertrekken waardoor het dus ook kan voorkomen dat er en neef kan zijn in bijvoorbeeld Brazilië die het huis niet wil verkopen waardoor jouw aankoop de nodige vertraging zal oplopen.

Vertraging oplopen bij aanschaf van je droomhuis

Ook dit kan gelukkig door de advocaat gecontroleerd worden en kun je hierbij van de nodige adviezen worden voorzien. Wil je een woning snel en zonder enige vertraging kopen? Dan kun je beter op zoek gaan naar een andere woning.

Let op eigendomsbewijzen

Een advocaat moet ook goed op de eigendomsbewijzen letten. Het komt soms voor dat een eigendom uit kleine percelen bestaat. In sommige gevallen zijn deze percelen onderverdeeld. Hierdoor kan het moeilijk zijn om te weten wat je precies koopt, omdat iemand ‘Piet’ 20 jaar geleden heeft verteld dat zijn grond tot aan de steen bij het water reikt en iemand anders ‘Jan’ weer 15 jaar later heeft verteld dat zijn grond tot aan het hek loopt. Dit soort kleine percelen kunnen later voor veel problemen zorgen.

Nogmaals, de advocaat kan dit allemaal goed uitzoeken, dus zorg ervoor dat je dit ook tijdig laat doen.

Let op je geld

Het aankoopproces is in alle landen anders geregeld. In het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld wordt de aanbetaling aan een advocaat overgemaakt terwijl je dit in Frankrijk aan de makelaar of notaris betaald. Wel heeft de makelaar in Frankrijk een verzekering. In Portugal is het echter zo dat makelaars én sommige advocaten geen financiële garanties bieden. Gaat tijdens je zoektocht naar een mooi appartement aan zee opeens het makelaarskantoor failliet? Dan ben jij je aanbetaling kwijt. Zorg er daarom altijd voor dat jouw geld op een afzonderlijke rekening wordt vastgehouden en niet op de rekening van het kantoor.

Een laatste valkuil

Veel mensen bezoeken Portugal tijdens het hoogseizoen, maar wanneer je er het hele jaar wilt wonen zal het toch anders zijn. Grote steden zoals bijvoorbeeld Lissabon zijn het gehele jaar leuk om te ontsnappen aan het dagelijkse leven en te genieten van de omgeving terwijl bijvoorbeeld het Algarve in de winter helemaal leeg zal zijn. Kijk daarom altijd goed naar de locatie en regio en bezoek deze plekken ook in het laagseizoen zodat je weet hoe het leven daar het hele jaar door zal zijn.

Tot slot..

Zoals je hebt kunnen lezen moet je in Portugal bij het kopen van vastgoed op heel veel zaken letten. Eigenlijk is dit overal wel belangrijk om te doen, maar door bepaalde wetten is het in Portugal toch nog belangrijker. Zorg dat je goed voorbereid bent en neem een goede Portugese advocaat in de arm zodat deze je bij kan staan tijdens het gehele proces.

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
Picture of moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer