NIF nummer aanvragen Portugal

Je bent al verhuisd naar Portugal of gaat verhuizen en tijdens je zoektocht stuit je steeds op het woordje NIF-nummer (NIF número de identificação fiscal) of soms ook número de contribuinte genoemd.

Je denkt nu waarschijnlijk ook: wat is dat in godsnaam?’ Het is een uniek en persoonlijk fiscaal identificatienummer in Portugal. Ga jij emigreren naar Portugal en heb je hulp nodig? In dit artikel leggen we het aan je uit.

Ben je verplicht om een NIF-nummer aan te vragen?

Je bent verplicht om deze te hebben, want dit nummer heb je nodig voor je belasting. Eigenlijk een beetje zoals je Nederlandse BSN-nummer.

Misschien heb je vaker van het welbekende NIE-nummer in Spanje gehoord. Het is eigenlijk een beetje hetzelfde, alleen is het nummer in Portugal ook voor de Portugezen en niet zoals in Spanje alleen voor buitenlanders.

Waar heb je het NIF-nummer voor nodig?

Zoals eerder uitgelegd is het NIF-nummer een fiscaal identificatienummer in Portugal. Je hebt dit nummer nodig wanneer je voor lange termijn in Portugal zult verblijven.

Je moet dit nummer namelijk opgeven bij aankoop van onroerend goed of wanneer je een woning wilt huren of vastgoed wilt kopen, want je hebt natuurlijk wel een woning nodig.

Zelfs voor kleine zaken zoals het aanmelden voor nutsvoorzieningen, of voor het afsluiten van internet.

NIF-nummer en andere zaken

Ook is het nodig bij wat kleinere dingen, zoals een telefoonabonnement afsluiten of bij het openen van een een Portugese bankrekening.

NIF-nummer en boodschappen

Het kan zelfs voorkomen dat ze in de supermarkt naar je NIF vragen. Dit is nodig omdat je 35% van je uitgaven bij de belastingdienst kunt opgeven. Dit zijn dan aftrekbare kosten.

Kortom, het is een nummer dat je overal voor gebruikt. En het verkrijgen van dit nummer is een kleine moeite.

Hoe vraag je een NIF-nummer aan?

Om de aanvraag voor een NIF-nummer op tijd te starten kun je deze in Nederland al aanvragen. Dit omdat een Nederlands adres ook geldig is.

Bewijs van je woonadres

Wel moet je met een bewijs aantonen dat het daadwerkelijk jouw woonadres in Nederland is. Je kunt hiervoor een salarisstrook of misschien een brief van de Nederlandse belastingdienst, waar jouw naam en adres op staan gebruiken.

NIF aanvragen bij Finanças

In Portugal heb je de Finanças. Dit zijn kantoren waar je terecht kunt voor belastingen en soortgelijke diensten, dus kun je er ook terecht met zaken over je NIF-nummer, want uiteindelijk is het natuurlijk ook een soort belastingnummer.

NIF aanvragen bij het gemeentehuis

Ook kun je je NIF zaken via burgerzaken in het gemeentehuis in Portugal regelen.

Let wel goed op dat je een afspraak maakt voor de juiste afdeling.

Welke documenten heb ik nodig voor de aanvraag?

Zoals eerder aangegeven heb je een bewijs van je adres nodig en verder moet je natuurlijk niet je paspoort of identiteitskaart vergeten.

Gouden tip!

Het is ook verstandig om ongeveer 15 minuten eerder aanwezig te zijn voor je afspraak, want het kan een drukke aangelegenheid zijn met vele mensen.

NIF document

Eenmaal aan de beurt leg je uit waar je voor komt en overhandig je de documenten aan de medewerker.

Je bent niet verplicht om een reden op te geven voor het aanvragen van een NIF, maar áls ze erom vragen kun je aangeven dat je het bijvoorbeeld nodig hebt voor het openen van een Portugese bankrekening.

Wanneer alle documenten zijn gecontroleerd en de aanvraag is voltooid krijg je direct een document met je eigen persoonlijke NIF-nummer.

Via Verde tol

Waneer je alles geregeld hebt en ook eindelijk een Portugese bankrekening hebt geopend kun je voor je auto een Via Verde kastje aanschaffen.

Via Verde is hét bedrijf in Portugal dat alle tol in het land regelt.

Het is handig om zo een kastje te hebben, want dan kun je bij tolkasten gewoon doorrijden en wordt het bedrag verder automatisch afgeschreven van je rekening.

Voordeel tolkastje

Heb je geen kastje? Dan moet je elke keer contact betalen of een Multibanco pas hebben.

Dit komt door het feit dat Multibanco de monopolie heeft in Portugal. Daarom zullen veel loketten geen andere passen accepteren en kun je vaak met een andere pas de transactie niet voltooien.

Wil je geen tolkastje?

Wil je geen tolkastje en heb je een Multibanco pas? Dan is het verstandig om altijd contact geld op zak te hebben, want anders is het helaas vragen om problemen!

Tot slot..

Het is dus erg belangrijk dat je een NIF-nummer hebt. Zorg er daarom voor dat je dit goed regelt.

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
Picture of moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer