Rijbewijs in Portugal

Wanneer je verhuist naar een ander Europees land kun je natuurlijk gewoon een tijd met je huidige rijbewijs rijden. Met een buitenlandse rijbewijs van buiten de Europese Unie is dit natuurlijk niet het geval. Als Nederlander kun je in Portugal dus gewoon je rijbewijs uit Nederland gebruiken. Let echter wel goed dat je na je verhuizing wel o peen gegeven moment je Nederlandse rijbewijs moet omruilen naar een Portugees rijbewijs. Er is namelijk geen universeel Europees rijbewijs. Ook is het in Portugal zo dat je je rijbewijs wel dient te registreren wanneer je het in Portugal gaat gebruiken.

Ga je emigreren naar Portugal of wil je meer informatie over het houden van je rijbewijs. Wat alle regels zijn en hoe je dit allemaal kunt doen kun je in dit artikel lezen. Wij hebben geprobeerd om alles zo duidelijk mogelijk voor je uit te leggen.

Je rijbewijs registeren in Portugal

Wanneer je officieel in Portugal gaat wonen ben je verplicht om je Nederlandse rijbewijs binnen 60 dagen bij het Instituto da Mobilidade e dos Transportes (IMT) te registreren op je nieuwe Portugese adres. Dit betekent dus dat je het nóg niet hoeft om te wisselen naar een Portugees rijbewijs.

Een verblijf van langer dan 60 dagen in Portugal?

Zoals je eerder hebt kunnen lezen ben je verplicht om je bij een verblijf van langer dan 60 dagen te melden bij het IMT. Nogmaals, je rijbewijs uit Nederland is gewoon geldig, maar het registreren van je rijbewijs is verplicht.

Let hier wel echt goed op, want wanneer je dit niet doet overtreedt je de Portugese wet. In dit geval riskeer je dan dus ook een forse boete.

Ben jij jonger dan 18 jaar, maar heb jij je rijbewijs al?

Ben je 17 jaar en heb jij je rijbewijs al? Dan is het goed om te weten dat je niet bevoegd bent om in Portugal te rijden. Volgens de Portugese wet moet je namelijk minimaal 18 jaar oud zijn wanneer je een voertuig bestuurd. In dit geval dien je dus te wachten tot je 18e.

Hoe kun je jouw rijbewijs registeren

Het registreren van een buitenlands rijbewijs kun je sinds de coronapandemie ook online doen. Dit betekent dat je niet meer naar IMT kantoor hoeft te rijden. Wanneer je een Nederlands rijbewijs hebt geregistreerd bij het IMT ontvang je een bewijs. Dit is het bewijs dat er een Nederlands rijbewijs op een Portugees adres is geregistreerd. Dit document moet je altijd bij je te hebben, want je moet het bij een controle door de autoriteiten kunnen tonen als bewijs wanneer zij naar je rijbewijs vragen. Je rijbewijs blijft gewoon geldig tot de datum die erop vermeld staat. Het komt soms voor dat een rijbewijs geen geldigheidsdatum heeft en in dat geval is het dan maximaal 2 jaar geldig in Portugal.

IMT

Op de website van het IMT kun je zien welke documenten je nodig hebt voor de registratie. Dit is formulier Model 13, rijbewijs plus een kopie, een geldig identiteitsbewijs en een bewijs van residentie in Portugal.

Online registratie IMT

Zoals eerder vermeld kun je door de coronapandemie tegenwoordig je rijbewijs ook online op de speciale website van het IMT, genaamd IMT-online laten registreren.

IMT-online

Wanneer je op de pagina bent van het IMT-online zie je 2 verschillende links. In het geval van je rijbewijs registreren heb jij de bovenste link nodig, want deze link is speciaal voor het registreren van rijbewijzen. Hier zie je een formulier het formulier ‘Pedido de troca de títulos de condução’. Nadat je dit formulier hebt ingevuld dien je de nodige documenten te uploaden. Dit moet in PDF-formaat.

Hiervoor heb je de volgende documenten nodig:

  • Geldig paspoort of ID kaart: scan de voor- en achterzijde in
  • Bewijs van inschrijving van de gemeente waar je in Portugal woont. Dit is de ‘câmara municipal’ of ‘junta de freguesia’. Het kan ook een ander document zijn waar jouw nieuwe Portugese adres op staat vermeld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een brief van de Portugese belastingdienst.
  • Je rijbewijs: scan de voor- en achterzijde in

Omdat het om een registratie gaat en niet om het inwisselen zijn sommige documenten niet nodig. Dit zijn dan bijvoorbeeld een echtheidscertificaat van je rijbewijs uit Nederland en van de medische keuringen die je in Portugal moet ondergaan wanneer jij je rijbewijs wilt omwisselen.

Nadat je de formulieren hebt ingevuld en de gevraagde documenten hebt toegevoegd kun je deze mailen naar [email protected] Maar dit staat ook allemaal op hun website aangegeven. Het registreren van je rijbewijs is trouwens helemaal gratis!

Wanneer is mijn rijbewijs in Portugal geregistreerd?

Het is een lange periode wachten en dit kan soms maanden duren. Je krijgt dan een formulier thuisgestuurd met het bewijs van registratie.

Ga je liever langs het IMT kantoor?

De maatregelen rondom COVID19 verschillen natuurlijk met de dag, maar voor actuele informatie kun je het beste op de website van het IMT kijken.

Welke documenten heb je nodig?

Wanneer je jouw rijbewijs op het IM kantoor laat registreren dien je het eerdergenoemde formulier ‘model 13’ uitgeprint en ingevuld mee te nemen. Verder heb je dezelfde documenten nodig als bij een online registratie, maar deze hoef je nu dan niet te scannen, maar neem hier wel de kopieën van mee.

Afwijkende regels

Het kan ook soms voorkomen dat bepaalde gemeenten vragen om speciale documenten die afgegeven dienen te worden. Dit kan bijvoorbeeld een kopie van je NIF-nummer zijn of eventuele residentiepapieren.

Rijbewijs omwisselen

Op een gegeven moment zal je rijbewijs uit Nederland niet meer geldig zijn en dien je deze om te ruilen voor een Portugees rijbewijs. Eigenlijk hoef je helemaal niet te wachten tot je rijbewijs verloopt en kun je dit ook al eerder doen. Wel is het zo dat je het aan het begin van je emigratie natuurlijk zo druk hebt met andere dingen waardoor je nog geen tijd hebt om dingen te doen die nog niet nodig zijn.

Medische keuring

Je rijbewijs omwisselen kun je op een IMT kantoor doen, maar het kan ook online. Wel is het zo dat wanneer je een Nederlands rijbewijs omwisselt voor een Portugees rijbewijs je een medische keuring moet laten uitvoeren. Dit kun je laten doen door je huisarts in Portugal. Je arts dient dan online een medische verklaring in te vullen en het op te sturen naar het IMT. Je hoeft er verder zelf niks voor te doen. Behalve opdagen bij je medische keuring natuurlijk!

Rijbewijs C/D of E

Als op je rijbewijs ook de categorieën C/D of E staan vermeld dien je ook een psychologisch onderzoekscertificaat mee te sturen.

Wanneer je alles hebt verzonden krijg je een mail zodat je kunt betalen voor de procedure. Dit bedraagt €30.

Verlengen van een Portugees rijbewijs

Op een gegeven moment moet je natuurlijk ook je Portugese rijbewijs verlengen, want deze is ook in Portugal niet levenslang geldig. In het buitenland komt het vaak voor dat er andere regels gelden, maar in dit geval niet. De procedure voor het verlengen van je rijbewijs kun je 6 maanden voor de einddatum starten. Je kunt zelf je rijbewijs verlengen via het IMT, maar je kunt het ook uitbesteden aan een rijschool. Wel moet je hier natuurlijk voor betalen. Een groot voordeel is wel dat je er zelf niks meer voor hoeft te doen. Het komt zelfs soms voor dat rijscholen de medische keuring voor je doen.

Het verlengen van je rijbewijs heet ”realidaçāo carta de conduçao”. Hiervoor heb je de volgende documenten nodig:

  • NIF (Portugees fiscaal nummer) LINK NIEUW DOC
  • Paspoort/ID-kaart
  • bewijs van inschrijving (document van residençia)
  • je medische keuring

Let op!

In Nederland is je rijbewijs natuurlijk een geldige legitimatie, maar helaas is dit in Portugal niet het geval. In Portugal kun je jouw rijbewijs dus niet als geldige legitimatie gebruiken. Zorg er daarom altijd voor dat je een paspoot of identiteitskaart op zak hebt indien je deze nodig hebt.

Tot slot..

Zoals je hebt kunnen lezen moet je toch wel het een en ander regelen wanneer je jou rijbewijs wilt registreren. Ook het omwisselen van het rijbewijs vraagt om het nodige geduld. Daarom kun je voordat je gaat emigreren het beste een soort checklist voor jezelf maken zodat je weet hoe je dit alles met betrekking tot je rijbewijs kunt regelen.

Voor andere zaken zoals bijvoorbeeld je zorgverzekering, belastingen of internationale verhuisbedrijven kun je ook de andere artikelen op onze website raadplegen.

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
Picture of moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer