Verhuizen naar België: Corona

Je wilt al een tijd naar België verhuizen, maar helaas heeft de verspreiding van het coronavirus ervoor gezorgd dat je deze plannen op pauze hebt gezet. Dit is natuurlijk volkomen te begrijpen. Ook al is België een buurland dat dichtbij Nederland ligt COVID19 blijft toch wel het onbekende. Niemand wist toentertijd wat het was en wat er ging gebeuren. Nu we een paar jaar verder zijn is het allemaal nog steeds ietwat onduidelijk, maar we weten er nu wel mee om te gaan.

Hoe gaat België eigenlijk om met de coronapandemie? Wat is hun aanpak geweest en wat zijn de huidige maatregelen? Voor een verhuizing naar het buitenland tijdens deze chaotische periode in de wereld is het ook wel fijn om te weten wat de sociale zekerheid in een land is in het geval van ziekte. Een ding wat zeker is, is dat alle Europese landen en eigenlijk alle landen op de wereld zo hun beperkingen en regels hebben gehad en ook zo de nodige maatregelen hebben genomen om te proberen het virus de baas te zijn.

Omdat wij begrijpen dat veel mensen het eng vinden om nu de stap te zetten willen wij in dit artikel graag uitleggen dat je eigenlijk helemaal niet bang hoeft te zijn. België is de coronapandemie namelijk goed de baas geweest en wij zullen voor jou ook naar de actuele situatie kijken. COVID19 hoeft helemaal geen probleem te zijn voor je emigratie naar België en wij leggen je uit waarom!

De Belgische overheid en COVID19

Net als in veel andere landen op de wereld werd in België het coronavirus voor het eerst op 3 februari 2020 vastgesteld. In veel Europese landen begon de nachtmerrie toen ook. Een opmerkelijk ding dat België toen had besloten, in tegenstelling tot de andere lidstaten van de Europese Unie (EU) was dat het land geen statistieken of verdere informatie publiceerde in de media. Op 26 maart 2020 werd besloten om dit toch wel te doen, maar toen werd er alleen gepubliceerd over de getroffen gemeenten en het aantal geregistreerde besmettingen per 100.000 inwoners per gemeente.

Nu zijn we toch al een lange tijd verder en worden de cijfers wel elke dag gemeld.

Actuele informatie

Zoals eerder uitgelegd wordt er tegenwoordig wel actuele informatie gedeeld. Het gemiddelde aantal positief geteste mensen was deze week 41.456. Net als in andere landen lopen de besmettingen door de Omikron variant hoog op, maar zijn de symptomen gelukkig niet al te ernstig. Hierdoor staat er geen druk op de ziekenhuizen. In veel landen wordt Omikron nu behandeld als een griep en zeggen veel landen zelfs dat de pandemie bijna ten einde is.

Vaccinatiecijfers in België

Ondertussen zijn er natuurlijk ook al veel vaccinaties gezet. Ongeveer 79,1% van de bevolking heeft zijn/haar eerste dosis gehad en is 76,8% al volledig gevaccineerd. Wat ook goed is om te weten is dat vandaag de dag 56,8% de boostershot ook toegediend heeft gekregen.

Heeft de Belgische overheid nadien extra maatregelen genomen?

De gevolgen van de het coronavirus in België waren net als elders in de wereld natuurlijk enorm. Als je besluit om deze periode in België te gaan betekent het natuurlijk ook dat je goed op de hoogte moet zijn van de maatregelen die de Belgische overheid heeft genomen om het virus tegen te gaan. In België wonen betekent dat je hier dus rekening mee moet houden. Tussen deze maatregelen zitten aanbevelingen, máár er zitten ook regels dit tussen die je verplicht moet opvolgen.

Huidige maatregelen in België

Vanaf eind januari zijn er versoepelingen geweest in België. Restaurants en cafe’s mogen sinds 28 januari namelijk weer tot middernacht openblijven. Ook de concertzalen en theaters in België mochten vanaf die dag weer 70% tot 100% van hun zaalcapaciteit gebruiken. Wel is een belangrijke voorwaarde dat de ruimtes goed geventileerd moeten kunnen worden.

Onveranderde maatregelen

In België moet je wel nog steeds in alle openbare ruimtes een mondkapje dragen en hierbij dus ook in het openbaar vervoer. Ook blijf het zoveel mogelijk thuiswerken nog van kracht en moeten werkgevers hun werknemers zo veel mogelijk thuis laten werken. Een werknemer mag maar maximaal 1 keer per week naar kantoor. Wie dit is wordt door de werkgever bepaald en ander moet dit onderling geregeld worden.

Verder is er niet veel veranderd. Markten en winkels zijn nog steeds toegestaan, maar de consumenten wordt wel aangeraden om niet met grote groepen te gaan winkelen. Het is natuurlijk nog steeds erg belangrijk om de verspreiding van het coronavirus nog steeds zo veel mogelijk te voorkomen. Ook mogen alle niet-essentiële winkels, ondernemingen en zelfstandigen nog steeds hun diensten aanbieden. De Belgische FOD economie ondersteunt en beschermd hierbij de economische factoren in België.

Let op!

In België mogen de regio’s hun eigen maatregelen of strengere regels invoeren. Zoek daarom van tevoren goed uit naar welke regio jij verhuist om goed op de hoogte te zijn van de situatie in jouw regio.

De Belgische coronabarometer

De verschillende regeringen in België hebben samen afgesproken om een ‘coronabarometer’ in te voeren. Hiermee willen zij met drie kleurcodes (groen, oranje en rood) de maatregelen voor de Belgen duidelijker en voorspelbaarder maken. Kleurcode groen betekent dat alles onder controle is en dus ook weer (bijna) alles mogelijk zal zijn. Kleurcode oranje betekent dat er sprake is van toenemende druk in de zorg en worden er kleine maatregelen genomen en kleurcode rood betekent dat er teveel druk op de zorg staat. Eind januari is België begonnen met code rood.

De Belgische coronapas

Ondanks de versoepelingen verscherpt België wel de regels voor de Belgische coronapas, ook wel ‘Covid Safe Ticket’ genoemd. Vanaf 1 maart moeten mensen 5 maanden na hun tweede vaccinatie een boosterprik hebben gehad om bijvoorbeeld zwembaden of restaurants binnen te komen. Wel heeft de Belgische overheid duidelijk gemaakt dat de pas een tijdelijke maatregel is en zodra het weer mogelijk is opgeheven zal worden. In de volgende gevallen zal er om je Covid Safe Ticket gevraagd worden:

  • Evenementen, cafe’s en discotheken
  • Fitnesscentra en andere horecagelegenheden
  • In voorzieningen voor residentiële opvang van kwetsbare personen

Voorwaarden van de coronapas

  • Vaccinatiebewijs
    Deze moet geldig zijn. Dit betekent dat je vanaf maart ook je boosterprik moet hebben gehad.
  • Herstelbewijs
    Je moet tussen de 11 en 180 dagen geleden positief getest zijn op het coronavirus.
  • Testbewijs
    Je moet negatieve een PCR-test of antigeen-test uitslag kunnen laten zien die maximaal 48 uur geleden is afgenomen. Ook kun je een negatieve RAT-test overhandigen die maximaal 24 uur geleden is afgenomen.

Reisadvies België

Een fijn aspect van België is dat verplaatsingen binnen het land gewoon zijn toegestaan en je dus binnenlands overal naartoe kunt reizen zonder enige belemmeringen. Verder heeft het land wel nog steeds inreisvoorwaarden waar je aan moet voldoen.

Een verblijf langer dan 48 uur

Wanneer je langer dan 48 uur in België verblijft ben je verplicht om een Passenger Locator Form (PLF) in te vullen. Ook is het noodzakelijk om je coronabewijs te overhandigen wanneer hierom wordt gevraagd. Dit kan je QR-code voor volledige vaccinatie (minimaal 2 weken oud) zijn, een negatieve PCR-test van maximaaal 72 uur oud of een antigeentest van maximaal 24 uur oud. Ook kun je met een herstelbewijs België inreizen, maar mag deze maximaal 180 dagen oud zijn en moet het minimaal 11 dagen oud zijn.

Een verblijf korter dan 48 uur

Verblijf je korter dan 48 uur in België? Dan hoef je geen PLF in te vullen en hoef je ook geen coronabewijs te laten zien. Wel zijn er natuurlijk uitzonderingen: wanneer je met het vliegtuig of met de boot naar België reist, wanneer je met de trein of bus België inreist of wanneer je in een hoog risicogebied bent geweest. In al deze gevallen dien je wel een PLF te overhandigen.

Tot slot..

Het wordt natuurlijk afgeraden om met symptomen van verkoudheid het land binnen te reizen. Zo wil men de verspreiding van het virus zoveel mogelijk beperken. Het wordt ook aanbevolen dat als iemand uit een gezin symptomen vertoont er onmiddellijk door de andere gezinsleden getest wordt op het coronavirus. Verder is het verstandig om de Europese landen niet met elkaar te vergelijken. Hiermee willen we zeggen dat bijvoorbeeld het in Duitsland wonen anders is dan in België, dus kijk goed naar de informatie die je opzoekt en of deze informatie betrekking heeft tot België.

Heb je nog vragen?

Heb je misschien nog vragen over je emigratie naar België? Dan kun je altijd onze andere artikelen op de website lezen en wie weet beantwoorden we jouw vragen in een van de andere artikelen.

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer