Verhuizen naar België: zorgverzekering

Wanneer je eenmaal in België woont kun je er gerust op zijn dat het Belgische ziekenfonds erg goed geregeld is. Voordat je jezelf officieel gaat inschrijven in het land is dit natuurlijk wel fijn om te weten, want medische zorg is toch zeker wel iets dat je goed moet regelen wanneer je verhuist naar een ander land. Ga je emigreren naar België en heb je meer informatie nodig over een ziektekostenverzekering in België? Lees dan snel dit artikel door en wie weet vindt je zo antwoord op je vragen.

Het Belgische ziekenfonds

Net zoals dat je in Nederland verzekerd moet zijn is dit in België ook verplicht. Het is in België zo geregeld dat iedereen die in België woont recht heeft op medische zorg. In België wordt het ziekenfonds vaak mutualiteit genoemd. In België kun je je verzekeren bij een zorgverzekeraar of je kunt kiezen voor de federale Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (HIZV).

Verder biedt elke ziekenfonds deze verplichte gratis zorgverzekering ook aan. Deze zorgverzekering wordt betaald door werkgevers- en werknemersbijdragen. Denk hierbij dus aan bepaalde belastingen. Ook heeft de overheid hier bepaalde subsidies voor. Iedereen die in het land werkt of een uitkering krijgt is verplicht om zich aan te sluiten bij de publieke ziekenfonds. Ben je een student en 25 jaar en ouder? Dan dien je een eigen bijdrage te betalen bij het ziekenfonds.

Verder kun je naast deze basisverzekering ook een aanvullende verzekering afsluiten bij een zorgverzekeraar. Bij de HIZV ben je niet verplicht om nog aanvullend verzekerd te zijn, maar bij andere ziekenfondsen is dit sinds 2010 wel het geval. Vaak kiest men hier zelf ook voor, omdat deze aanvullende verzekeringen ook extra kosten zoals bijvoorbeeld brillen, revalidaties en tandheelkunde vergoeden.

Ziektekosten

In België moet je ongeveer 13% van je bruto salaris afstaan als bijdrage aan het ziekenfonds. Verder betalen werkgevers ook een bijdrage van tussen de 15% en 22% van het salaris. Kinderen kunnen hierbij gratis worden meeverzekerd. Helaas is het wel zo dat de gemaakte ziektekosten vaak niet helemaal vergoed kunnen worden en het is dan ook daarom dat er vaak om een eigen bijdrage wordt gevraagd.

Je kunt je dus voorstellen dat voor iemand die chronisch ziek is of vaker zorg nodig heeft de kosten per jaar nogal op kunnen lopen. Deze kosten kunnen dan gemakkelijk oplopen tot €1800 extra per jaar! Om je een voorbeeld te geven: bij een ziekenhuisopname of bezoek aan een specialist bedraagt deze eigen bijdrage ongeveer 25% van de kosten. Dit is dan ook de reden dat men zich in België vaak extra laat verzekeren en dus een aanvullende verzekering afsluit. Ook staat België bekend om de hoge prijzen voor medicatie. Het is dan ook daarom dat veel Belgen hun medicijnen over de grens in Nederland aanschaffen, omdat dit voor hun goedkoper is.

Je Nederlandse zorgverzekering

Wanneer je in Nederland verzekerd bent hoef je voor vakanties in andere Europese landen geen extra verzekeringen af te sluiten voor medische zorg. Je hoeft dus bijvoorbeeld niet opeens naar een buitenlandse zorgverzekeraar. Dit komt vanwege het feit dat je als Nederlander verzekerd bent in alle landen van de Europese Unie en dus ook gewoon altijd recht hebt op medische zorg. Vergeet daarom nooit je EHIC-pas mee te nemen.

Máár jouw situatie betreft een emigratie en geen vakantie. Wat betekent dit dan voor jou? Dit betekent dat je de EHIC-pas voor bij een verblijf van minder dan 3 maanden kunt gebruiken, maar bij een langer verblijf kan dit dus niet meer. Als je echt gaat emigreren dien je je Nederlandse zorgverzekering op te zeggen en moet je jezelf aanmelden bij een Belgische zorgverzekeraar. In België moet je namelijk verplicht een zorgverzekering afsluiten.

Kun je een Nederlandse uitkering in België ontvangen?

Een Nederlandse uitkering mag je niet zomaar meenemen naar het buitenland. Sommige uitkeringen kun je überhaupt niet eens meenemen. Wel gelden er binnen de EU voor sommige uitkeringen speciale regels. Maar welke uitkeringen mag je nu meenemen en welke niet? De volgende uitkeringen mag je niet meenemen naar het buitenland:

  • Participatiewet uitkeringen of andere bijstandsregeleingen
  • Uitkeringen op basis van de Toeslagenwet
  • Een Wajong uitkering

Let er bij een Wajong-uitkering op dat hier dus wel bepaalde uitzonderingen voor gelden. Of jij hier aanspraak op maakt kun je het beste bij het UWV navragen.

Een WW-uitkering

Als je op dit moment een WW-uitkering krijgt kun je die voor maximaal 3 maanden meenemen naar een land dat lid is van de Europese Unie. België hoort hier natuurlijk ook gewoon bij. Voor meer informatie hierover verwijzen wij je door naar het UWV, want zij kunnen samen met jou kijken naar je persoonlijke situatie en je hier dus goed bij verder helpen.

Pensioen

Krijg je op dit moment een pensioen in Nederland of is het zo dat je binnenkort in België met pensioen gaat? Dan moet altijd goed naar gekeken worden. Deze informatie kun je het beste opvragen bij je pensioenfonds of bij de Sociale Verzekeringsbank. Er moet namelijk gekeken worden hoelang je in Nederland hebt gewerkt, hoelang je in Nederland hebt gewoond en naar welk land je gaat verhuizen. Er moet goed gekeken worden naar de Nederlandse regels met betrekking tot je pensioen.

Tot slot

Zoals je hebt kunnen lezen is het belangrijk om bij een verhuizing naar het buitenland goed te kijken naar wat je allemaal moet regelen. Je bent immers zelf verantwoordelijk voor deze belangrijke zaken en dit wil je natuurlijk wel allemaal goed geregeld hebben. Laat jezelf dus goed voorlichten zodat je later geen problemen krijgt.

Vaak hebben de websites van de Rijksoverheid ook veel informatie online staan. Verder kun je voor specifieke vragen altijd het beste contact opnemen met de desbetreffende instanties. Naast dat zij alle wetten en regels kennen kun je hun ook meer over je informatie vertellen. Op deze manier kunnen ze bij deze instanties niet alleen jouw vragen beantwoorden, maar zullen ze je waarschijnlijk ook voorzien van extra informatie. Misschien hoor je dingen waar je eerder niet eens aa hebt gedacht!

Heb je nog vragen?

Heb je misschien nog vragen over het emigreren naar België? Over het wonen en werken in het land? Dan verwijzen wij je graag door naar de andere artikelen op onze website. Wie weet hebben wij jouw vragen in een van de andere artikelen beantwoord!

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
Picture of moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer