Verhuizen naar Duitsland: voor- en nadelen

Uit onderzoek is gebleken dat veel Nederlanders graag in Duitsland willen wonen. Dit is natuurlijk niet zomaar. Dit komt vanwege het feit dat naar Duitsland emigreren veel voordelen met zich meebrengt. Wel moeten we hierbij vermelden dat ieder land natuurlijk ook zo zijn nadelen heeft. Wij gaan alle voor- en nadelen in dit artikel bespreken zodat jij een goede afweging kunt maken.

Naar Duitsland verhuizen

Het is waarschijnlijk niet zonder reden dat jij hebt besloten om te wonen in Duitsland. Misschien ken je iemand die in Duitsland woont en wil je nu ook wonen in Duitsland. Misschien ben je er vaak op vakantie geweest en ben je verliefd geworden op Duitsland. Misschien heb je zelfs gelezen over alle voordelen dat het land met zich meebrengt. Alles kan natuurlijk en iedereen heeft zo zijn eigen redenen om in Duitsland te gaan wonen.

Een emigratie naar Duitsland

Zoals eerder uitgelegd willen wij proberen om je in dit artikel een goed beeld te geven over een emigratie naar Duitsland. Vandaar dat wij ook een aantal nadelen in dit artikel bespreken. Een verhuizing naar onze buurland is natuurlijk niet niks en je moet er wel rekening mee houden dat zij andere omgangsvormen, andere wetten en een andere cultuur hebben,

Voordelen van het wonen in Duitsland

We beginnen graag met de voordelen van een eventuele verhuizing naar Duitsland:

Ziektekostenverzekering

Duitsland heeft vanwege haar verplichte publieke ziekenfonds een erg goed zorgsysteem. Je zult dan ook een stuk goedkoper uitkomen dan bij jouw Nederlandse verzekering. In Duitsland betaal je de premie van de publieke zorgverzekering gewoon via een premie die jouw werkgever van je salaris aftrekt én ook nog eens voor een deel aan meebetaald. Wanneer je een hoger inkomen hebt kun je ook kiezen voor een extra particuliere verzekering. Over hun geweldig goed geregelde zorgsysteem kun je op onze website meer over lezen.

De Duitse taal

In Duitsland wonen betekent natuurlijk ook dat je Duits moet kunnen spreken. Voor veel Nederlanders is een andere taal geen probleem en Duits al helemaal niet. Men heeft vaak een basiskennis van de Duitse taal. Heb jij helemaal geen basiskennis van het Duits? Dan zul je met een begincursus al ver komen vanwege je kennis van de Nederlandse taal.

Woningmarkt

Huizen in Duitsland zijn aanzienlijk goedkoper dan in Nederland. Veel mensen verbazen zich hier weleens over wanneer zij een keer online naar de huisprijzen kijken. De huizenprijzen liggen in Duitsland daadwerkelijk een stuk lager. Wil je een huis bouwen en kun je dat in Nederland niet betalen? Dan kun je zeker overwegen om te gaan wonen in ons buurland. En zoals eerder aangegeven zijn woningen daar ook een stuk betaalbaarder. Tegenwoordig wordt er in Duitsland ook veel geïnvesteerd in nieuwbouw en de kosten voor deze ]woningen zijn ook een stuk lager dan in Nederland.

Duitsland is natuurlijk een groot land. Hierdoor heeft het veel bouwgrond beschikbaar voor wanneer men graag een eigen huis wil bouwen. In ons kleine kikkerland hebben we dit natuurlijk niet. Verder heeft Duitsland veel minder regels met betrekking tot het bouwen van huizen. Zo heb jij dus ook veel meer vrijheid om je woning te bouwen zoals jij dat wilt. Verder kun je bij het kopen van een woning ook genieten van verschillende fiscale voordelen. Een voorbeeld hiervan zijn de gemeentelijke belastingen. Deze zijn in Duitsland namelijk ook veel lager dan in Nederland. Verder is de Duitse overheid in het algemeen ook aan het investeren in duurzame energie. Hierdoor krijg je tegenwoordig een subsidie wanneer je energiebesparende maatregelen neemt voor je woning.

Rust in Duitsland

Wil je wat meer rust? Dan kun je beter in Duitsland gaan wonen. Er zijn nog veel gebieden waar amper files of spitsuren zijn. Hierdoor is het woon-werkverkeer ook aangenamer. Er zijn ook veel kleine steden en dorpjes in de gebieden die je voor de afwisseling kunt bezoeken. De rust komt natuurlijk ook vanwege het feit dat er veel bossen en prachtige natuurgebieden te vinden zijn. Je hebt dus genoeg ruimte om lekker vaak te fietsen of te wandelen.

Nadelen van het wonen in Duitsland

Zoals eerder aangegeven kleven er natuurlijk ook nadelen een ander land. Wil je dus naar Duitsland emigreren? Lees dan gauw verder.

De Duitse taal

De taal staat ook in ons lijstje van voordelen, maar dus ook in het rijtje van nadelen. Wij gaan er vanuit dat veel Nederlanders een basiskennis hebben van de Duitste taal, maar dit hoeft natuurlijk helemaal niet zo te zijn. Heb jij geen basiskennis van de Duitse taal? Dan zal communiceren vrij moeilijk worden. Dus voor een echte emigratie naar het land is het verstandig om de taal wel een beetje te beheersen. Twijfel daarom niet over een begincursus Duits voordat je echt gaat verhuizen.

Een andere manier van leven

Duitsland heeft niet alleen andere wetten, maar ook andere omgangsvormen. Een emigratie gaat helaas vaak mis, omdat mensen denken dat ze snel kunnen wennen aan de cultuur van een land. Er zijn een aantal zaken zoals de eerder genoemde omgangsvormen, bureaucratie en rust die toch anders zijn dan in Nederland. Rust? Zul je nu misschien denken. Ja, rust. Veel mensen weten niet dat Duitsers veel waarde hechten aan tradities en het oude vaak fijn vinden. En dit is ook zo met bijvoorbeeld de zondag. Het zal je zeker niet in dank worden afgenomen wanneer jij op zondag bijvoorbeeld het gras gaat maaien. Veel mensen kunnen niet wennen aan dit soort dingen, omdat het toch hun vrijheid belemmert.

Duitse bureaucratie

Je denkt nu misschien in de eerste instantie dat je met Nederland het een en ander wel gewend bent, maar de Duitste bureaucratie is berucht. Er zijn een aantal zaken waarvoor je enorm veel papierwerk moet verrichten. Ook zijn de documenten vaak alleen ambtelijk Duits opgesteld waardoor het moeilijk voor je kan zijn om je zaken goed te regelen. Iets regelen is ieder geval geen leuke karwei in Duitsland, maar dat is het toch eigenlijk nooit?

Jouw situatie

Een emigratie is sowieso een zeer grote stap. Daarom begrijpen wij het ook volkomen wanneer mensen dit een beetje eng vinden. Wij weten natuurlijk niet wat jouw persoonlijke situatie is, maar bij een emigratie zul je echt je best moeten doen om een nieuw leven op te bouwen.

Een verhuisbedrijf inhuren voor jouw verhuizing

Heb je een afweging kunnen maken en heb je besloten om de stap te zetten? Dan moet je ook niet vergeten dat je een verhuisbedrijf moet inhuren voor jouw verhuizing. Je gaat nu toch echt verhuizen naar Duitsland en je spullen wil je natuurlijk ook meeverhuizen.

Verhuiskosten

Voor een verhuisbedrijf is het moeilijk om een goede prijsberekening te maken zonder verdere achtergrondinformatie. Daarom is het ook zo moeilijk om online de kosten hiervoor te vinden. Dit heeft te maken met het feit dat de kosten voor een verhuizing afhangen van jouw voorkeuren en verwachtingen. Ook heeft bijvoorbeeld de grote van je inboedel of waar je naartoe verhuist invloed op de prijs.

Gratis offertes vergelijken

Je kunt bij het ene verhuisbedrijf aanzienlijk goedkoper uitkomen dan bij het andere bedrijf. Daarom kun je het beste offertes aanvragen bij verschillende verhuisbedrijven. Wij begrijpen dat jij natuurlijk geen tijd hebt om contact op te nemen met al deze verhuisbedrijven, dus helpen wij je hier graag een handje bij. Bij Moova kun je gemakkelijk gratis offertes aanvragen bij verschillende verhuisbedrijven. Zo kun jij rustig kijken waar je een stuk lager uit zult komen met de prijs en kun je met een gerust hart de juiste keuze maken. Dit is uiteraard geheeld vrijblijvend!

Tot slot

Wij willen bij dit artikel graag vermelden dat onze voor- en nadelen natuurlijk niet die van jou hoeven te zijn en vice versa. Daarom kun je het beste voor jezelf een lijst samenstellen om te kijken wat jou nou het meest aantrekt. Verder wensen wij je natuurlijk succes met je emigratie!

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
Picture of moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer