Verhuizen naar Duitsland

Het is natuurlijk niet zonder reden dat veel Nederlanders naar Duitsland emigreren. Het land is niet alleen een van de grootste landen in Europa, het heeft ook een van de grootste economieën ter wereld. Dit betekent dat een verhuizing naar Duitsland enorm veel impact op je leven kan hebben. Je inkomen veranderd, belasting betalen gaat anders in zijn werk en misschien zul je meer of minder pensioen ontvangen. En de verhuizing zelf, heb jij al gedacht aan een betaalbaar verhuisbedrijf?

 
VERHUIZEN NAAR DUITSLAND
 
Selecteer een geldig formulier

Verder is het natuurlijk onze buurland en zijn wij Nederlanders vrij bekend met de Duitsers en hun Duitse cultuur. Dit maakt de stap voor een emigratie nog makkelijker, want je bent dan nog altijd dichtbij vrienden en familie. Ook spreekt men in Duitsland goed Engels waardoor het voor mensen die geen Duits spreken ook makkelijk is om de stap te zetten tot een verhuizing naar het buitenland.

Een emigratie naar Duitsland

Zoals je eerder hebt kunnen lezen vinden mensen het fijn om naar Duitsland te emigreren omdat het dichtbij huis is. Maar dit kan natuurlijk niet de voornaamste reden zijn. Je kunt niet alleen naar de makkelijke dingen kijken, want het wordt immers wel je nieuwe land.

Naar een land binnen de Europese Unie

Een ander belangrijk aspect voor emigrerende Nederlanders is dat Duitsland natuurlijk ook tot de Europese Unie behoort. Deze landen hebben vaak hun zaken op orde. Denk hierbij aan de sociale voorzieningen die dit soort landen bieden. Dit is natuurlijk ook erg belangrijk en maakt het emigreren nóg makkelijker. Dit artikel kan jou misschien goed helpen wanneer je binnenkort gaat verhuizen en in Duitsland gaat wonen.

Handige tips voor het wonen in Duitsland

Een emigratie is geen vakantie. Dit betekent dat je wel je zaken goed moet regelen voordat je daadwerkelijk de stap zet. Het zou daarom erg verstandig zijn om jezelf goed te informeren over het emigreren. Misschien heb je voor jezelf al een overzicht gemaakt en heb je het land leren kennen waar je gaat wonen en gaat werken.

Belangrijke documenten

Mensen die in het buitenland gaan wonen vergeten vaak een heel belangrijke stap. Dit is het controleren van de volgende documenten: heb je bijvoorbeeld nog een geldig identiteitsbewijs? Hoe lang is deze nog geldig? Is een ID-kaart voldoende of heb je een paspoort nodig? Hoelang is je Nederlandse rijbewijs ook in Duitsland geldig?

Voor een emigratie naar Duitsland heb je namelijk de volgende documenten nodig: geldig paspoort of identiteitskaart en een geldig rijbewijs. Wanneer je pas alles in orde hebt kun je emigreren naar Duitsland zonder enige problemen.

Eventuele diploma’s

Heb je diploma’s? Dan is het verstandig om hier een uittreksel van aan te vragen bij DUO. Dit is een erg simpele stap, dus je hebt het zo gedaan! Je denkt nu misschien dat je deze diploma’s helemaal niet nodig hebt, maar het zit een beetje in de Duitse cultuur om naar diploma’s te vragen tijdens sollicitatiegesprekken. Wanneer je naar Duitsland gaat emigreren, maar in Nederland blijft werken dan is dit natuurlijk een ander verhaal.

Ziektekostenverzekering in Duitsland

Naar het buitenland verhuizen betekent dat je ook moet zorgen voor een goede zorgverzekering. Veel mensen denken hier niet over na wanneer ze in het buitenland gaan wonen en lopen daardoor later tegen problemen aan. Hoe is het ziekenfondssysteem in Duitsland dan geregeld? In Duitsland heb je een verzekeringsplicht, maar hierbij hebben ze twee soorten verzekeringen.

Krankenkasse

De ‘gesetzliche krankenversicherung’ is de publieke ziektekostenverzekering van Duitsland en de ‘private krankenversicherung’ is de particuliere. De kwaliteit van beide zorgsystemen is van zeer hoog niveau en hierbij zijn er ook geen lange wachtlijsten waar patiënten mee te maken kunnen krijgen.

De publieke ziektekostenverzekering in Duitsland

In Duitsland ben je verplicht om je via je werkgever te verzekeren. De premie betaal je dan ook via jouw salaris. De hoogte van de premie is afhankelijk van jouw salaris, maar het heeft wel een maximum. Je werkgever betaald tevens ook een deel van je premie. De premie voor de publieke krankenkasse is natuurlijk wel een stuk lager dan wanneer je een particuliere verzekering afsluit.

De particuliere ziektekostenverzekering in Duitsland

Sommige Duitsers zitten net boven de inkomensgrens of zijn zelfstandige. In beide gevallen moet of kun je dan kiezen wat voor soort verzekering je wilt afsluiten. Echter zijn de premies bij particuliere een stuk hoger dan wanneer je alleen verzekerd bent bij de publieke krankenkasse. Wel brengt het een uitgebreidere dekking met zich mee.

De premie voor deze verzekering wordt bepaald door je leeftijd en gezondheid. Hierbij mag een zorgverzekeraar je ook gewoon weigeren.

Corona maatregelen

Sinds COVID19 onze levens binnen is gekropen is het al moeilijk genoeg om naar het buitenland te reizen, laat staan het verhuizen naar een ander land. Er zijn allemaal nieuwe regels en maatregelen waar je rekening mee moet houden. Duitsland heeft ook zo haar eigen regels voor mensen die Duitsland in willen reizen. Zorg dat je alle handige informatie bij je hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je vaccinatiebewijs.

Informatie over verhuisbedrijven

Een van de belangrijke zaken die je goed uit moet zoeken voordat je gaat emigreren is het zoeken naar een geschikt verhuisbedrijf. Als je naar het buitenland verhuist kan dit namelijk aardig in de kosten lopen. Hier hoef je je eigenlijk geen zorgen over te maken, want hiervoor ben je bij Moova aan het goede adres. Lees gauw verder om te weten te komen hoe wij jou kunnen helpen bij je emigratie naar je nieuwe adres in Duitsland.

Verhuisbedrijven vergelijken

Voor een internationale verhuizing moet je goed voorbereid zijn. Ook al denk je dat naar Duitsland verhuizen makkelijk is, omdat het een buurland is waar je makkelijk met de auto naartoe kunt rijden. Het tegendeel is waar. Er zijn een aantal zaken waar verhuisbedrijven rekening mee moeten houden om het allemaal soepel te laten verlopen. Vooral met zo een grote verhuizing naar het buitenland. Bij het verhuizen naar Duitsland kun je het beste kiezen voor een verhuisbedrijf dat gespecialiseerd is in internationale verhuizingen.

Wanneer je een goed en geschikt verhuisbedrijf hebt gevonden voor jouw verhuizing hoef jij je geen zorgen meer te maken over je spullen en kun je met een goede start in Duitsland wonen. Professionele verhuizers zorgen ervoor dat jouw spullen veilig aankomen en dat alles in goede banen wordt geleidt.

Wat zijn verhuiskosten voor een internationale verhuizing?

Helaas is het erg moeilijk om de gemiddelde kosten voor een verhuizing uit te rekenen zonder verdere achtergrondinformatie. Dit komt omdat een verhuizing erg persoonlijk is. Iedereen heeft natuurlijk zo zijn eigen wensen en behoeften.

Verder spelen er ook andere factoren mee. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de grote van je inboedel en extra services die je erbij kunt boeken. Pak je bijvoorbeeld liever zelf in of geef je dat uit handen? Maak daarom een handige checklist voor jezelf om te kijken wat jij precies wilt en wat jij precies verwacht van de verhuizing.

Vraag gratis offertes aan

Wanneer je hebt besloten om in een ander land te wonen kun je het beste offertes aanvragen bij verschillende verhuisbedrijven. Op deze manier kun je de kosten voor je verhuizing goed vergelijken en kijken waar jij het goedkoopst uit bent. Natuurlijk weten wij dat je het al druk genoeg hebt en hier waarschijnlijk geen tijd voor hebt, maar dit nemen wij graag voor jou uit handen.

Via onze website kun je offertes aanvragen bij verschillende verhuisbedrijven. Dit is geheel vrijblijvend en zo kun jij op je gemak de offertes bekijken en een goede beslissing nemen.

Tot slot

Zoals je hebt kunnen lezen moet je veel regelen voor je verhuizing. Een emigratie is namelijk vaak niet wat wij ervan verwachten, omdat dingen gewoonweg nooit lopen zoals wij dat gepland hebben. Wanneer jij er gewoon voor zorgt dat je alles bij bijvoorbeeld je Nederlandse gemeente, instanties en je inschrijven bij je nieuwe gemeente in Duitsland goed regelt zul je merken dat emigreren ook gewoon vlot kan verlopen.

Heb je nog vragen?

Heb je na het lezen van dit artikel nog andere vragen met betrekking tot het emigreren naar Duitsland? Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen over belastingen in Duitsland of een uitkering ontvangen in Duitsland dan kun je natuurlijk ook altijd de andere artikelen op onze website lezen en wie weet beantwoorden wij jouw vraag op een van de andere pagina’s.

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
Picture of moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer