Verhuizen naar Duitsland: zorgverzekering

Wanneer je gaat verhuizen naar Duitsland is het toch wel fijn om te weten dat de gezondheidszorg in het land erg goed geregeld is. Je Nederlandse zorgverzekering is bij een emigratie namelijk niet meer geldig. Wil je meer weten over de Duitse gezondheidszorg? Lees dan verder.

De Duitse zorgverzekering: Krankenkasse

Wanneer je naar Duitsland gaat emigreren is er een ding waar je je geen zorgen over hoeft te maken en dat is de gezondheidszorg. De kwaliteit van gezondheidszorg is in Duitsland van hoog niveau en er zijn ook geen lange wachtlijsten.

In Duitsland hebben ze twee soorten ziektekostenverzekeringen. Een is de publieke ziektekostenverzekering. In het Duits ook wel ‘gesetzliche krankenversicherung’.

De tweede is een particuliere ziektekostenverzekering. In het Duits ook wel ‘private krankenversicherung’ genoemd. De Krankenkasse is in Duitsland de instantie die jouw ziektekosten regelt, dus eigenlijk gewoon een zorgverzekeraar. Deze int ook de premies van jouw werkgever die op jouw loon worden ingehouden.

Ook zorgt deze instantie ervoor dat je een uitkering krijgt wanneer je langer dan 6 weken ziek bent. Je krijgt dan 70% van je loon uitgekeerd.

Krankenkasse

Wanneer je in Duitsland staat ingeschreven ben je ook verplicht om in Duitsland verzekerd te zijn. Zoals eerder uitgelegd is de Krankenkasse in Duitsland de instantie die jouw ziektekosten regelt.

Publieke ziektekostenverzekering

Wanneer je in Duitsland werkt en je inkomen onder een vastgesteld inkomensgrens is moet je een publieke zorgverzekering afsluiten. Dit wordt door de Duitse overheid verplicht. Je mag zelf kiezen bij welk ziekenfonds ‘krankenkasse’ je jouw verzekering afsluit.

Hoe wordt de publieke ziektekostenverzekering betaald?

Je bent verplicht verzekerd via je werkgever. Deze houdt dan een premie in op jouw salaris. Deze premie heeft een maximum, maar is dus afhankelijk van je inkomen. Ook moet je werkgever een deel van deze premie betalen.

Wat vergoedt de Duitse publieke ziektekostenverzekering?

De Duitse ziektekostenverzekering vergoedt diverse zaken. Denk hierbij aan eventuele bezoeken aan de huisarts, opnames en behandelingen in publieke ziekenhuizen, eventuele medicijnen. Ook is tot een bepaald maximumbedrag tandheelkundige zorg meeverzekerd.

Particuliere ziektekostenverzekering Duitsland

Wanneer je boven de inkomensgrens zit of een zelfstandige bent kun je kiezen tussen een publieke of particuliere verzekering. Eenmaal gekozen voor een particuliere verzekering betekent dat je niet meer makkelijk opnieuw kunt kiezen voor een publieke verzekering. Het is dan ook daarom dat mensen die stap minder makkelijk zetten.

Een particuliere verzekering in Duitsland heeft een uitgebreide dekking. Hierbij hoef je ook vaak geen eigen bijdrage meer te betalen voor je behandelingen. Helaas is het dus wel zo dat de premies voor een particuliere verzekering een stuk hoger zijn.

De premie voor deze verzekering wordt bepaald door te kijken naar je leeftijd en je gezondheid. Wat voor ons Nederlanders ook vrij bijzonder is, is dat een zorgverzekeraar in Duitsland je ook gewoon mag weigeren.

Waar je ook voor kunt kiezen is dat je naast je publieke zorgverzekering een aanvullende particuliere verzekering afsluit.

Nederlandse zorgverzekering

Wanneer je nog in Nederland woont ben je natuurlijk verzekerd bij een Nederlandse zorgverzekeraar. Wanneer je eenmaal in Duitsland woont moet je natuurlijk wel een Duitse zorgverzekering afsluiten.

Tijdens vakanties ben je verder natuurlijk wel gewoon verzekerd met je Europese verzekeringspas (EHIC), maar jij gaat wonen in het buitenland en hebt daarom andere verplichtingen. Je moet jezelf daarom wel goed verzekeren wil je recht hebben op medische zorg.

EHIC-pas

Zoals eerder uitgelegd kun je met je EHIC-pas tijdens vakanties in Europa gebruik maken van medische zorg en hoef je jezelf hier niet extra voor te verzekeren. Maar nogmaals, je verhuist nu naar een ander land en ben je verplicht om je in je nieuwe woonland te verzekeren.

Huisartsen in Duitsland

In Duitsland wil je natuurlijk ook terecht kunnen bij een huisarts. Je kunt je inschrijven bij een huisarts om er daarna terecht te kunnen voor allerlei kwaaltjes. Het is dan ook de huisarts die je doorverwijst naar een medisch specialist wanneer dit nodig is.

In Duitsland is het ook zo dat je je niet zomaar kunt ziekmelden op je werk. Wanneer je langer dan twee dagen ziek bent heb je een ‘Arbeitsunfähigkeitsbescheinigung’ nodig. Dit is een soort bewijs van de huisarts voor je werkgever. Dit bewijsje heb je nodig om doorbetaald te krijgen tijdens je ziekmelding. Lever je dit niet in bij je werkgever? Dan hoeft hij je niet door te betalen.

Een Nederlands pensioen in Duitsland

Ontvang je in Nederland een pensioen of verwacht je dit binnenkort te ontvangen? Dan is het verstandig om hierover contact op te nemen met de Sociale Verzekeringsbank.

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer