Verhuizen naar Engeland: wat te doen

Je hebt besloten dat je gaat emigreren naar Engeland. Misschien is het jarenlang een droom van je geweest en kun je nu dan eindelijk naar Engeland verhuizen. Soms denkt men nogal makkelijk over emigreren. Dan denkt men ‘ik pak mijn spullen en vertrek gewoon’. Dit is natuurlijk een heel leuk idee, maar wanneer je gaat emigreren komt er wel het een en ander bij kijken. Je neemt immers een grote stap, want je gaat naar Engeland verhuizen. Dit betekent dus een internationale verhuizing voor jou én je spullen. Maar hoe regel je dit allemaal?

De voorbereiding op je verhuizing

Voordat je naar Engeland verhuist is het handig om je te verdiepen in de Engelse taal. Gelukkig ligt het niveau van de Engelse taal in Nederland erg hoog en is de taal waarschijnlijk geen probleem voor je. Verder kun je jezelf ook alvast een beetje inlezen over de Engelse cultuur, want Britten hebben wel zo hun eigen tradities en beleefdheden.

Misschien ben je al vaker op vakantie geweest in het Verenigd Koninkrijk. Er zijn veel populaire steden in Groot-Brittannië die graag door Nederlanders bezocht worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Londen, Birmingham of Manchester. Misschien wordt een van deze steden wel je nieuwe woonplaats!

Je zaken goed regelen

Je moet ook zeker niet vergeten dat je voor je emigratie naar het Verenigd Koninkrijk eerst alles in Nederland goed dient af te sluiten. Ook moet je later in Groot-Brittannië je zaken goed regelen. In dit artikel bespreken wij deze zaken zodat jij met een gerust hart kunt verhuizen naar Engeland.

Voordat je gaat verhuizen naar Engeland:

We hebben geprobeerd om een soort van ‘Engeland checklist’ voor je samen te stellen. Er zijn dingen die noodzakelijk zijn om te regelen voordat je naar Engeland gaat verhuizen, maar er zijn ook zaken waarvan het gewoonweg verstandig is om van tevoren goed geregeld te hebben.

Ook is het handig als jij van te voren voor jezelf goed kijkt naar wat jij precies wilt voordat je gaat verhuizen naar Engeland. Je kunt misschien een persoonlijke ‘checklist verhuizen’ voor jezelf maken, want wij weten jouw persoonlijke situatie natuurlijk niet. Denk hier dus goed over na, want je wilt straks natuurlijk niet voor verrassingen te komen staan. Je wilt gewoon rustig in Engeland wonen zonder verdere obstakels.

Belangrijke stappen

Voordat je gaat beginnen met het proces van je emigratie naar het Verenigd Koninkrijk kun je in Nederland het beste beginnen met de eerste stap. De eerste stap is het controleren van je paspoort/ID-kaart én rijbewijs. Kijk goed na tot wanneer deze documenten geldig zijn en verleng deze indien nodig. Je hebt een internationale verhuizing voor de boeg, dus zorg ervoor dat je deze documenten gereed hebt, want je hebt deze bij veel zaken nodig.

Ook is het verstandig om van deze papieren een kopie te maken in het geval van diefstal, verlies of schade.

Documenten die je mee wilt nemen

Er zijn bepaalde documenten, zoals bijvoorbeeld diploma’s die je mee kunt nemen. In veel landen vragen ze naar diploma’s bij bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek. Je kunt je diploma’s gemakkelijk bij DUO opvragen. Verdere informatie hierover staat op hun site.

Wel is het zo dat je natuurlijk gaat verhuizen naar Engeland en je diploma’s wel Nederlands zijn. Daarom dien je in Nederland bij Nuffic een diplomabeschrijving aan te vragen. Dan is je diploma is het buitenland ook geldig

Legalisatie van officiële documenten

Een vertaling van je diploma is niet het enige wat je nodig hebt. Ook dien je andere officiële documenten te vertalen of te legaliseren. In het buitenland willen ze deze papieren namelijk graag in hun eigen taal kunnen lezen. Het is vaak ook nodig om deze papieren te legaliseren. Met een bepaalde stempel of sticker wordt het document dan gelegaliseerd. Wij verwijzen je hiervoor door naar de ambassade/consulaat van Groot-Brittannië. Op hun website kun je opzoeken aan welke voorwaarden de papieren moeten voldoen.

Soms dienen de papieren eerst vertaald te worden voordat ze gelegaliseerd kunnen worden. Als je dit van tevoren goed navraagt scheelt het je enorm veel extra werk!

Je huur opzeggen

Voor je verhuizing naar Engeland moet je natuurlijk wel je huur in Nederland op tijd opzeggen. Vaak is er een opzegtermijn. Deze staat vermeld in je huurcontract. Wanneer je dit op tijd regelt voorkom je dat je straks een maand of 2 extra huur moet blijven betalen in Nederland. Terwijl je tot die tijd waarschijnlijk al klaar bent met je verhuizing naar Engeland! Dit wil je natuurlijk niet.

Internationaal verhuisbedrijf

Voor je verhuizing is het verstandig dat je een internationaal verhuisbedrijf inschakelt met veel ervaring met verhuizingen naar Groot-Brittannië. Internationale verhuizingen vragen natuurlijk om een andere werkwijze. Deze internationale verhuisbedrijven zorgen er met hun ervaring voor dat je verhuizing vlekkeloos zal verlopen. Of je nu kiest voor een verhuizing over land, water of in de lucht.

Kosten voor een internationale verhuizing

Exacte prijsberekeningen zijn moeilijk te maken voor verhuizingen. Dit komt vanwege het feit dat de kosten voor een verhuizing sterk afhangen van jouw persoonlijke wensen en behoeften. Daarom zijn de gemiddelde kosten zonder enige achtergrondinformatie moeilijk in te schatten.

Je kunt het beste gratis offertes aanvragen bij internationale verhuisbedrijven. We begrijpen dat je natuurlijk geen tijd hebt om bij elk internationaal verhuisbedrijf een gratis offerte aan te vragen. Daarom is het verstandig om een bedrijf als Moova in te schakelen.

Schakel Moova in

Bij Moova kun je snel gratis offertes aanvragen bij bedrijven met ervaring met internationale verhuizingen. Zo krijg jij gemakkelijk de verschillende offertes binnen. Vergelijk gratis offertes en maak je keuze! Het is geheel vrijblijvend én tijdsbesparend. Zo krijg jij ook een goed beeld van wat je verhuizing naar Engeland gaat kosten.

Na je inventarisatie bij een verhuisbedrijf weet je ook hoeveel verhuisdozen je nodig zult hebben voor je verhuizing. Deze kun je gemakkelijk online bestellen.

Uitschrijven uit Nederland

Een stap die het allemaal officieel maakt is je uitschrijving uit Nederland. Dit doe je bij de gemeente waarin je woonachtig bent. Dit kun je tot 5 dagen voor je vertrek doen. De regels verschillen per gemeente, want soms moet je ook echt langs het gemeentehuis. Raadpleeg daarom altijd de website van je eigen gemeente om te weten wat je precies moet doen. Kun je het op hun website niet vinden? Aarzel dan niet om telefonisch contact op te nemen.

De Nederlandse belastingdienst

Je moet natuurlijk te allen tijde ervoor zorgen dat je zaken bij de belastingdienst goed geregeld zijn. Maar er zijn ook een aantal zaken die je voor het verhuizen naar Engeland ook goed geregeld moet hebben. De belasting heeft een speciaal formulier voor emigratie. Deze dien je in te vullen en dan krijg je later nog extra informatie toegestuurd over wat je allemaal nog meer moet doen als Nederlander voor je belasting wanneer je gaat verhuizen naar Engeland.

Uitkeringen

Wanneer je een uitkering in Nederland ontvangt is het niet altijd mogelijk om deze ook in het buitenland uitbetaald te krijgen. Neem daarom altijd op tijd contact op met de UWV of desbetreffende gemeente.

Je pensioen

Ontvang je al een pensioen in Nederland of ga je binnenkort met pensioen? Dan dien je hierover contact op te nemen bij je pensioenfonds. Bij hen kun je jezelf informeren over je opgebouwde pensioen en de mogelijkheden voor het ontvangen van je pensioen in het Verenigd Koninkrijk. Zorg er dus voor dat je je pensioen regelt zodat je straks niet tegen problemen aan zult lopen.

Zorgverzekering

Je dient je Nederlandse zorgverzekering op te zeggen voordat je naar Engeland gaat verhuizen. Dit kun je doen door middel van een speciaal opzegformulier wegens emigratie. Deze kun je bij je eigen verzekering aanvragen. In Engeland kunt je jezelf verzekeren bij de NHS.

Andere zaken opzeggen

Je gaat emigreren naar Engeland, dus heb je geen Nederlands mobiel abonnement meer nodig. Ook kun je andere zaken zoals de sportschool, gas- elektriciteit en tv en internet opzeggen. Controleer hierbij ook de contracten zodat je dit op tijd kunt opzeggen. Vergeet ook andere diensten niet.

Kan ik mijn Nederlandse bankrekening gebruiken?

Je kunt je Nederlandse bankrekening nog een tijd in Engeland gebruiken, maar op den duur dien je natuurlijk wel een Engelse bankrekening te openen.

Eventuele studieschuld bij DUO

Wanneer je gaat verhuizen naar Engeland moe je nog steeds je studieschuld bij DUO aflossen.

Moet je jezelf inschrijven bij de gemeente in het Verenigd Koninkrijk?

Wanneer je gaat verhuizen naar Engeland hoef je jezelf niet in te schrijven in het gemeentehuis. Ze zullen je dan ook erg raar aankijken wanneer je daar met je paspoort staat en hierom vraagt. Het is daar namelijk zo geregeld dat wanneer je een huis huurt of koopt je verplicht bent ‘council tax’ te betalen. Dit is een gemeentebelasting dat dan ook gelijk telt als een inschrijving.

Visum

Door de Brexit behoort Groot-Brittannië natuurlijk niet meer tot de Europese Unie. Daarom zijn de regels sinds 31 december 2020 veranderd voor ons Nederlanders met betrekking tot het reizen en emigreren naar het land. Het is nog steeds zo dat je voor een verblijf van minder dan 3 maanden geen visum nodig hebt. In jou geval wil je emigreren naar Engeland, dus moet je rekenen op extra papierwerk.

Studenten, tijdelijke werknemers, etc. hebben tegenwoordig een visum nodig. Hier kun je de visum check doen om te kijken welke visum jij nodig hebt. Regel dit allemaal voordat je gaat emigreren zodat je straks niet tegen problemen aanloopt.

Nederlanders en januari 2021

Nederlanders die vóór 1 januari 2021 in het Verenigd Koninkrijk woonden kunnen nog steeds gemakkelijk een verblijfsvergunning aanvragen. Wel is het zo dat als je er korter dan vijf jaar woont je verblijfsvergunning voorwaardelijk is. Op den duur heb je natuurlijk wel gewoon een permanente verblijfsvergunning nodig.

De oude regels

Om onder de oude regels te vallen had je de vergunning vóór 31 juni 2021 moeten aanvragen. Omdat jij nu deze pagina leest gaan wij er vanuit dat jij dit nog niet hebt gedaan. Dan is het slechte nieuwe dat je nu te maken krijgt met het beruchte Britse immigratiesysteem. Deze werkt met punten. Ten eerste heb je een baan nodig met een bepaald minimum bruto jaarsalaris. Ook moet je goed Engels kunnen spreken. Hier kun je meer informatie over dit systeem vinden.

Uitzonderingen

Wat ook goed is om te weten is dat als je gaat emigreren naar Engeland voor een baan in de zorg, een baan met speciale vaardigheden of een baan in een sector waar zij een personeelstekort hebben er andere regels gelden en er dus speciale uitzonderingen zijn.

National Insurance Number (NI)

Ga je in Engeland werken? Dan heb je een National Insurance Number (NI) nodig. Dit nummer kun je aanvragen wanneer je een baan hebt gevonden. Ook heb je NI nodig voor sociale bijstand en je pensioen. NI kun je bij het Jobcentre Plus in jouw woonplaats aanvragen. Dit is het Britse arbeidsbureau. Je dient eerst telefonisch contact met ze op te nemen om zo een afspraak te maken voor een persoonlijk gesprek. Zij vertellen je dan ook meteen welke documenten je dient mee te nemen naar de afspraak.

Studeren in Engeland

Sinds de Brexit zijn de regels voor het studeren in Engeland ook veranderd. Veel studenten vinden het erg jammer dat Engeland zich heeft teruggetrokken uit het Europese Erasmus+ programma. Het is verstandig om ook hiervoor de visum check te doen om te kijken welk visum je nodig hebt. Voor een verblijf van korter dan 6 maanden heb je waarschijnlijk geen studievisum nodig.

Stage lopen in Engeland

Ook wordt het stage lopen in Engeland wat lastiger. Hiervoor heb je nu het Tier 5 Government Exchange visa nodig. Al deze informatie en meer kun je op op de websites van Nuffic en de Britse overheid terugvinden. Ook voor actuele informatie verwijzen wij je graag door naar hen.

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
Picture of moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer