Verhuizen naar Oostenrijk: Corona

Droom je al jaren van een emigratie naar Oostenrijk? Was je van plan om daadwerkelijk de stap te zetten en heeft corona toen roet in het eten gegooid? Dan ben je niet de enige. Heel veel mensen hebben de laatste paar jaar hun plannen voor een verhuizing naar het buitenland op stop gezet. De een wil nu nooit meer weg uit Nederland en de ander kan niet wachten om huis en haard te verlaten om eindelijk zijn/haar dromen waar te maken.

Ga je binnenkort ook naar Oostenrijk emigreren? Dan is het meer dan logisch dat je graag wilt weten wat de huidige situatie in het land is met betrekking tot corona. Het ‘gewoon’ naar Oostenrijk reizen gaat tegenwoordig al niet meer vanwege de speciale inreisvoorwaarden. In dit artikel hebben wij geprobeerd om je zo beknopt mogelijk van actuele informatie te voorzien.

Waarom willen mensen eigenlijk naar Oostenrijk verhuizen?

Veel mensen die naar Oostenrijk vertrekken kennen het land van vakanties. Van oudsher gaan er al veel skiënde Nederlanders naar Oostenrijk op vakantie. Dit is niet alleen vanwege de goede prijs-kwaliteitverhouding wanneer je het vergelijk met andere landen waar je kunt skiën, maar ook het land, de mensen en cultuur is wat veel Nederlanders aantrekt. Ook is heel veel in het land goed geregeld. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de Oostenrijkse gezondheidszorg.

Oostenrijk en COVID19

Zoals eerder uitgelegd gaan wij het in dit artikel niet alleen hebben over hoe Oostenrijk met de coronapandemie omgaat, maar gaan we het ook hebben over de huidige regels en extra genomen maatregelen.

Laatste update van de coronacijfers in Oostenrijk

Het gemiddelde aantal van positief geteste mensen was deze week 38.135. Net zoals in de rest van Europa en eigenlijk de hele wereld kun je zien dat er ook in Oostenrijk enorm veel besmettingen zijn. Dagelijks worden er records gebroken qua aantal besmettingen. Gelukkig hebben we het tegenwoordig over de Omikron variant en is deze een stuk minder dodelijk dan de vorige varianten.

Vaccinatiecijfers in Oostenrijk

Oostenrijk heeft bijna 9 miljoen inwoners. Hiervan heeft 77,8% zijn eerste vaccinatie gehad en is 75,7% volledig gevaccineerd. Verder heeft 50,2% hun boostershot ook al gehad. Oostenrijk heeft samen met buurland Zwitserland erg lage vaccinatiecijfers wanneer je dit vergelijkt met de rest van Europa. De verklaring hiervoor is volgens velen de cultuur en mentaliteit van de Oostenrijkers. Het is een erg zelfstandig volk met lokale bestuursvormen. Het komt dan ook waarschijnlijk hierdoor dat mensen niet echt de behoefte hebben om naar de centrale overheid te luisteren.

Actuele informatie

Oostenrijk heeft net als veel andere landen harde lockdowns gehad. Gelukkig hebben vele landen dit nu achter de rug en zo ook Oostenrijk. Eerder gold de 2G+ regel overal in Oostenrijk en mochten niet gevaccineerden dus bijna niks meer.

Op dit moment mogen restaurants en evenementen tot 00:00 open blijven. Ook mag er afhankelijk van het aantal deelnemers de 2G-regel gehanteerd worden en blijft de FFP2-masker wel verplicht in alle openbare ruimtes. Ook in het openbaar vervoer. Verder is de 2G-regel in winkels afgeschaft en wordt de 3G-regel in de horeca weer gehanteerd. Echter wil Wenen de 2G-regel in de horeca wel graag behouden en is op dit moment ook mee bezig om dit voor elkaar te krijgen. Al deze maatregelen gelden voor iedereen van 12 jaar en ouder.

Een geldig toegangsbewijs, dus een geldige QR-code geldt voor iedereen boven de 12 jaar. Alleen in Wenen is het al vanaf 6 jaar. Kinderen die niet volledig gevaccineerd zijn of geen herstelbewijs hebben kunnen ook gebruik maken van de ‘Holiday Ninja Pass’. Deze geldt ook als 2G.

Wat is de holiday-Ninja-Pass dan precies?

Kinderen tussen de 12 en 15 die niet volledig gevaccineerd zijn of geen herstelbewijs hebben kunnen dus gebruik maken van de Holiday-Ninja-Pass. Hierbij moeten er wel testen worden afgenomen en bij een negatief resultaat kan dit document gebruikt worden voor toegang tot alle faciliteiten.

Wat is de 2G-regel nu eigenlijk?

De 2G-regel is voor de Oostenrijkers zelf nog best verwarrend, dus we kunnen ons voorstellen dat het voor Nederlanders nog verwarrender is. Om het makkelijk samen te vatten: het gaat om het gevaccineerd of genezen zijn. Ben je niet gevaccineerd? Dan kun je geen gebruik maken van de faciliteiten.

Ben je gevaccineerd?

  • Dan moet je door een EU goedgekeurd vaccin volledig gevaccineerd zijn.
  • Heb je 3 vaccinaties gehad (of 1x Jansen icm booster) dan heb je geen PCR-test nodig.
  • Wanneer je 2 vaccinaties hebt gehad (of 1 met Janssen) heb je een PCR-test nodig.
  • Ben je hersteld? Dan heb je een PCR-test nodig.
  • Ben je hersteld en 1x gevaccineerd? Dan heb je ook een PCR-test nodig.
  • Ben je hersteld en 2x gevaccineerd? Dan heb je geen PCR-test nodig.
  • Ben je hersteld, gevaccineerd en daarna weer hersteld? Dan heb je geen PCR-test nodig.
  • Ben je 1x gevaccineerd en hersteld? Dan heb je een PCR-test nodig.
  • Ben je 1x gevaccineerd, daarna hersteld en weer gevaccineerd? Dan heb je geen PCR-test nodig.
  • Ben je 2x gevaccineerd (of 1x met Janssen) en ben je daarna hersteld? Dan heb je geen PCR-test nodig.

Momenteel is een vaccinatie van Johnson&Johnson (Janssen) nog wel geldig bij het inreizen van Oostenrijk, maar kun je het niet meer gebruiken voor de 2G-regel om de horeca te bezoeken. Wil je de horeca bezoeken? Dan moet je ook de boosterprik gehad hebben.

Waar geldt de 2G-regel?

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er een aantal plekken waar de 2G-regel gehanteerd wordt. Dit zijn de volgende gevallen: alle accomodaties, horeca, vrijetijds- en sportfaciliteiten, culturele instellingen, winkels en bij contactberoepen.

Verder wordt er geen enkele coronatest nog langer geaccepteerd als toegangsbewijs. Tevens is een FFP2-masker ook buiten verplicht wanneer er geen afstand van minimaal 2 meter kan worden gehouden.

Uitzonderingen op de 2G-regel

De groep mensen voor wie de 2G-regel niet geldt is voor mensen die om medische redenen niet gevaccineerd kunnen worden én zwangere vrouwen. Deze groep mag nog steeds gebruik maken van een PCR-test.

Let op! Vanaf februari 2022 is er een kortere geldigheid van vaccinaties

De geldigheidsduur van een dubbele vaccinatie voor mensen boven de 18 jaar is nu 180 dagen. Voor jongeren onder de 18 jaar is de geldigheid voor een dubbele vaccinatie 270 dagen. Kinderen in de schoolgaande leeftijd kunnen 210 dagen na hun dubbele vaccinatie gebruik maken van de Holiday Ninja Holiday Pass.

Verder is het goed om te weten dat in Oosten de tweede of derde prik al geldig is vanaf de dag van de vaccinatie.

Reizen naar Oostenrijk

Om het land in te kunnen reizen is er ook een 2G-bewijs nodig. Heb je dit niet? Dan kun je geen toegang krijgen tot het land. Naast je 2G-bewijs moet je tevens ook een negatieve PCR-test resultaat laten zien. Deze mag niet ouder dan 72 uur zijn. Mensen die een boosterprik hebben of 2 keer volledig zijn gevaccineerd en een herstelbewijs hebben hoeven bij het inreizen van Oostenrijk geen negatief testbewijs te laten zien. Heb je een herstelbewijs en ben je hierna 1 keer of volledig gevaccineerd? dan hoef je ook geen negatief testuitslag te overhandigen.

Ben je alleen op doorreis?

Wanneer je alleen op doorreis bent heb je geen enkel bewijs nodig en hoef je jezelf ook niet te registeren. Wel kan er bij een willekeurig grenscontrole gevraagd worden naar een bewijs dat Oostenrijk niet je eindbestemming is. Deze grenscontroles worden steekproefsgewijs uitgevoerd. Ben je op doorreis en wil je wel een nacht overnachten in het land? Dan gelden de eerdergenoemde regels en wordt Oostenrijk als je eindbestemming gezien.

Ben je niet gevaccineerd? Heb je geen herstelbewijs? Dan heb je bij aankomt een quarantaineplicht. Deze kan alleen beëindigt worden middels een negatief testuitslag via een PCR-test. Let wel op dat dit vaak minimaal 24 uur kan duren. Daarom kun je toch het beste voordat je naar Oostenrijk reist een PCR-test uit laten voeren in Nederland.

Ook ben je verplicht om jezelf te registeren via de Pre-Travel Clearance. Je kunt je registratie gemakkelijk online voltooien. Hierna krijg je een e-mail met de bevestiging naar je e-mailadres toegestuurd en moet je het bij aankomst aan de autoriteiten kunnen laten zien.

Internationale verhuizingen

Wanneer je internationaal gaat verhuizen moet alles goed geregeld worden. Vooral tijdens corona. Het is voor een verhuisbedrijf erg belangrijk om de regels en maatregelen van het land van jouw bestemming goed uit te zoeken. In dit geval dus Oostenrijk. Dit brengt natuurlijk allemaal een beetje extra werk met zich mee. Zorg er dus voor dat je zorgvuldig je keuze maakt en een ervaren verhuisbedrijf kiest zodat je inboedel netjes en veilig naar je nieuwe woonplaats vervoerd kan worden. Wanneer jij je inboedel gaat verhuizen wil je natuurlijk wel dat dit zo goed mogelijk gebeurd.

Verhuiskosten

Het is erg moeilijk om zomaar een inschatting te maken van een internationale verhuizing. Dit komt vanwege het feit dat de kosten van een verhuizing te maken hebben met verschillende factoren. Hierbij wordt er dan niet alleen gekeken naar de basiskosten zoals het personeel en transport maar moet er ook gekeken naar bijvoorbeeld de grootte van jouw inboedel, in wat voor soort woning je woont en de bereikbaarheid van je woning. Soms moeten er bijvoorbeeld extra ritten gemaakt worden. Dit soort bijzonderheden hebben namelijk ook erg veel invloed op de prijs.

Verder zijn er natuurlijk ook nog jouw persoonlijke wensen. Wil je bijvoorbeeld extra verhuizers inhuren? Wil je er een in-/uitpakservice bijhuren? Heb je een handyman nodig? En dit zijn maar enkele voorbeelden van extra services die jij erbij kunt huren. Daarom kun je het beste verhuisoffertes aanvragen bij verhuisbedrijven.

Verhuisoffertes

Bij het aanvragen van verhuisoffertes moet je erg goed opletten. Het kan namelijk voorkomen dat je hiervoor moet betalen of dat je plotseling zomaar ergens aan vastzit. Dit wil je natuurlijk ook niet. Ook kun je dus het beste verhuisoffertes aanvragen bij verschillende verhuisbedrijven. Zo kun je gemakkelijk alles vergelijken en de juiste keuze maken.

De dienstverlening van Moova

Bij Moova begrijpen wij dat jij natuurlijk helemaal geen tijd hebt om alle internationale verhuisbedrijven uit jouw regio op te zoeken en deze te bellen of mailen. Je verhuizing is al chaotisch genoeg, dus op extra werk zit je natuurlijk niet te wachten.

Daarom hebben wij bij Moova hier een oplossing voor bedacht. Bij ons kun je nu namelijk gemakkelijk online gratis offertes aanvragen. Dit is gratis, het is binnen 2 minuten gedaan én het is geheel vrijblijvend! Wat wil je eigenlijk nog meer? Na je aanvraag krijg je zo snel mogelijk de offertes naar je toegestuurd en zul je nergens aan vastzitten totdat jij hier zelf voor kiest.

Tot slot

Zoals je hebt kunnen lezen heeft de Oostenrijkse overheid veel nieuwe maatregelen getroffen en heb je vele nieuwe documenten nodig om het land al in te kunnen reizen. Oostenrijk staat wel bekend als een van de landen die erg streng zijn in hun corona aanpak, dus wellicht is het verstandig om hier voor jezelf nog even goed naar te kijken.

Verder kun je op onze website ook naar de andere artikelen kijken met betrekking tot een emigratie naar Oostenrijk en wie weet kom je daar nog dingen tegen die je kunnen helpen met je emigratie.

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
Foto van moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer