Verhuizen naar Oostenrijk: voor- en nadelen

Oostenrijk, al jaren het perfecte land voor Nederlanders die op wintersport gaan. Van de Europese landen is Oostenrijk toch wel topfavoriet. Ook veel wandelaars gaan er graag in het voorjaar en de zomaar op vakantie, omdat het land adembenemende natuurgebieden heeft. Er is zoveel rust en ruimte te vinden in die prachtige natuur. Het zijn dan ook vaak deze mensen die er uiteindelijk voor beslissen om te verhuizen naar Oostenrijk. Het land is namelijk een heel stuk groter dan ons eigen kikkerlandje en hierbij heeft het ook maar 8,5 miljoen inwoners. Het is daarom niet zomaar dat je er kunt genieten van alle rust in de mooie natuur. Ga jij emigreren naar Oostenrijk? Lees dan gauw verder.

Heb jij je stoute schoenen aangetrokken?

Heb jij ook al de beslissing genomen om te emigreren naar Oostenrijk of ben je nog een beetje zoekende en twijfel je nog een beetje? Dan kan dit artikel je misschien helpen met de juiste afwegingen te maken.

Emigreren naar Oostenrijk

Voor het echie naar Oostenrijk verhuizen klinkt veel mensen toch nog een beetje eng en dit is natuurlijk helemaal te begrijpen. Een internationale verhuizing is niet niks en hier moet je dan toch wel eerst heel goed over nadenken voordat je deze grote stap gaat zetten.

De Europese Unie

Wat wel een geruststellende gedachte is, is dat Oostenrijk wel een land binnen de Europese Unie (EU) is. Dit maakt het allemaal natuurlijk wel iets makkelijker. Maar goed, je gaat emigreren, dus is het verstandig om hier ondanks alles nog wel goed over na te denken. Ondanks het feit dat een emigratie binnen de EU een stuk makkelijker is dan buiten de EU moet je er toch nog wel veel voor doen en je zaken wel goed regelen. Misschien kun je voor jezelf een soort handige checklist maken en alle voor- en nadelen op een rijtje zetten.

In dit artikel hebben wij geprobeerd om heel goed na te denken over de voor- en nadelen van een emigratie naar Oostenrijk. Dit is echter alleen maar om je een idee te geven, want wij kunnen je dit natuurlijk wel vertellen, maar uiteindelijk kunnen onze voordelen bijvoorbeeld jouw nadelen zijn en vice versa. Ben je benieuwd naar ons lijstje? Lees dan gauw verder.

Verhuizen naar Oostenrijk: voordelen

Wij beginnen natuurlijk het liefst met de voordelen. Na de voordelen besproken te hebben zullen we uiteraard zoals beloofd ook verder gaan met de nadelen.

De mooie natuur

Met stipt op nummer 1 beginnen we met de natuur in Oostenrijk. Het is een waar paradijs voor natuurliefhebbers. Het landschap in Oostenrijk is niet alleen erg veelzijdig, maar ook gewoon ontzettend mooi. Het land heeft ruige bergen waar je in de zomer mooie wandelingen kunt maken en in de winter kunt genieten van het de sneeuw en het skiën. De mooie Alpen zijn ook een enorme boost voor je gezondheid, want de frisse lucht in de bergen is erg goed voor je longen. Verder zijn er ook de mooie heuvels, vele rivieren en bergmeren. Eigenlijk is er voor ieder wat wils.

Wintersport

Van de ruim 900.000 Nederlanders die jaarlijk op wintersport gaan, gaat er volgens het CBS wel 60% op wintersport naar Oostenrijk. Ben jij ook een fervente wintersporter en kun je geen genoeg krijgen van de sneeuw en pistes in Oostenrijk? Dan ben je hier in Oostenrijk natuurlijk wel aan het goede adres. Wat erg belangrijk is voor een wintersportvakantie is natuurlijk een hoge sneeuwzekerheid en laat Oostenrijk dit nu ook toevallig hebben. Verder staat het ook wereldwijd bekend om de beste après-ski die Europa te bieden heeft.

Het Oostenrijkse manier van leven

Je zult het misschien niet gauw denken, maar Oostenrijkers zijn een stuk minder gehaast dan Nederlanders. Waneer wij vooral vliegen en hollen doen ze het in Oostenrijk een stuk rustiger aan. In de kleinere dorpjes is het ook allemaal nog niet heel modern en is er ook sprake van ‘ons-kent-ons’. Nederlanders die naar Oostenrijk emigreren vinden dit dorpse gevoel fijn. Het leven is gewoonweg een stuk minder gehaast waardoor je meer de tijd neemt om van het leven te genieten.

Oostenrijkse deelstaten

Wanneer het over Oostenrijk gaat denkt men al snel aan Tirol. Dit is een prachtige deelstaat waar in het winterseizoen veel Nederlanders te vinden zijn. In de zomer is het dan wel weer een stuk rustiger. Het mooie aan Oostenrijk is dat het nog veel meer deelstaten heeft. Wie iets verder kijkt dan Tirol komt ook nog andere mooie gebieden tegen. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Karinthië. In deze deelstaat hebben we niet alleen een hoogseizoen in de winter, maar ook in de zomer. Wie er dus in Oostenrijk gaat werken in bijvoorbeeld de toeristische branche zal dit als een groot voordeel zijn. Kijk voor jezelf dan ook goed naar welk regio jou het meeste aanspreekt.

Verhuizen naar Oostenrijk: nadelen

Zoals net beloofd is gaan we nu de nadelen bespreken van het wonen in Oostenrijk. Alle landen hebben natuurlijk zo hun eigen voor- en nadelen en Oostenrijk vormt hier natuurlijk een uitzondering op.

De taal in Oostenrijk

Een belangrijk aspect van een land is natuurlijk wel de taal. Spreek je een beetje Duits of heb je net een cursus Duits achter de rug? Dan zul je je prima redden tijdens een vakantie in het land, maar wanneer je echt gaat emigreren is dit toch een ander verhaal. Oostenrijkers verstaan prima Duits, maar het Oostenrijk-Duits is toch anders dan het standaard Duits. Ze zullen je dan ook begrijpen wanneer je dingen in het Duits vraagt en zullen je zeker vriendelijk helpen, maar zeg tegen een Oostenrijker nooit dat ze Duits spreken. Er zitten niet alleen grote verschillende tussen de twee talen, maar de plaatselijke dialecten en uitspraken in Oostenrijk verschillen ook enorm van elkaar. Daarom is het toch wel verstandig om je goed te verdiepen in het Oostenrijks-Duits voordat je echt naar Oostenrijk verhuist. Dan kun je later nog een cursus in Oostenrijk volgen. De taal is natuurlijk toch wel erg belangrijk wanneer je eenmaal in Oostenrijk woont.

Relaties opbouwen

Wanneer je in Oostenrijk gaat wonen zul je merken dat Oostenrijkers in elk gebied wel anders zijn. In de kleinere dorpen zul je merken dat ze wat vriendelijker en warmer zijn, maar wil je in een van de grotere steden gaan wonen? Dan zul je merken dat ze veel afstandelijker zijn. Ondanks dat Wenen of Salzburg toch een internationaal karakter hebben. Over het algemeen is het zo dat Oostenrijkers gewoonweg wat gereserveerder zijn dan ons Nederlanders. Ze kijken graag eerst de kat uit de boom waardoor ze ietwat onvriendelijk over kunnen komen. Trek je dit niet persoonlijk aan en geef ze gewoon de tijd om je te leren kennen en je zult zien dat het vanzelf warm zal lopen.

Oostenrijkers en de zondagen

In Oostenrijk is alles op zondag dicht. Letterlijk op slot. Om het samen te vatten: alles is op zondag gesloten. Zelfs in de drukke decembermaand zijn winkels op zondag niet open. Voor veel buitenlanders is dit erg frustrerend, want zelfs de cafe’s en restaurants zijn op zondagen gelosten.

Er is een aantal jaar geleden wel een maas in de wet ontdekt waardoor de kleinere kiosken en winkels op stations soms open zijn. Om je een voorbeeld te geven, in heel Wenen zijn er maar 2 supermarken die op zondag open mogen zijn. Zij hebben zich namelijk gevestigd in een station en hierdoor mogen zij hun deuren wel openen op de zondag. Echter is het in deze twee supermarken dan ook erg druk op zondag en kun je vaak beter eigenlijk gewon niet gaan. Heb je iets nodig wat echt niet tot maandag kan wachten? Dan kun je nog altijd naar het tankstation. Deze hebben net als in Nederland natuurlijk ook andere producten, maar de prijzen liggen hier wel een stuk hoger.

Jouw nieuwe uitdaging

Het is belangrijk dat je een goede voorbereiding hebt voordat je gaat emigreren naar Oostenrijk. Verdiep je goed in de regels en cultuur van het land om zo voor jezelf te kijken of je er daadwerkelijk zou kunnen wonen. Uiteindelijk weten wij niet wat jouw persoonlijke situatie in Nederland is en jij natuurlijk voor jezelf ook verschillende redenen om te emigreren. Jouw emigratie naar Oostenrijk is namelijk iets persoonlijks en niemand anders dan jijzelf weet wat het beste bij jou past.

Internationale verhuisbedrijven

Bij een verhuizing naar het buitenland wil je natuurlijk wel je inboedel meenemen. Hiervoor kun je het beste op zoek naar een internationaal verhuisbedrijf uit jouw regio. Zo een verhuisbedrijf weet namelijk precies hoe een internationale verhuizing uitgevoerd moet worden. Ook hebben zij verhuizers met de nodige ervaring in dienst en hoef jij je geen zorgen meer te maken over inboedel. Je inboedel zullen zij dan veilig en wel afleveren in jouw nieuwe woning in Oostenrijk.

Verhuiskosten

De verhuiskosten voor het verhuizen naar Oostenrijk zijn erg moeilijk in te schatten zonder dat een verhuisbedrijf informatie heeft over jouw verhuizing. Er zijn namelijk veel factoren die invloed hebben op de kosten voor een verhuizing. Wil jij de precieze kosten voor je verhuizing weten? Dan kun je het beste verhuisoffertes aanvragen bij meerdere verhuisbedrijven.

Gratis verhuisoffertes

Op het internet moet je heel erg uitkijken wanneer je offertes aanvraagt. Soms krijg je namelijk naderhand nog een factuur opgestuurd van het bedrijf omdat zij een factuur voor je hebben opgesteld. Ook komt het weleens voor dat iemand ongewild vast komt te zitten aan een contract. Dit soort problemen wil je natuurlijk wel koste wat het kost voorkomen.

Bij Moova hebben we hier een oplossing op bedacht. Op onze website kun je nu gemakkelijk binnen 2 minuten offertes aanvragen bij verschillende verhuisbedrijven. Dit is helemaal gratis en geheel vrijblijvend. Je zult dus niet zomaar ergens aan vastzitten.

Beste boeken over emigreren naar Oostenrijk

Veel mensen lopen met de gedachte rond om hun dromen in Oostenrijk echt waar te gaan maken. Deze boeken geven je super goede inzage in alles wat er om de hoek komt kijken bij een emigratie naar Oostenrijk.

Veel leesplezier!

Tot slot

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er meerdere voor- en nadelen met betrekking tot het verhuizen naar Oostenrijk en kun je het beste nog een langere tijd goed nadenken over wat jij precies wilt bereiken met je emigratie. Wij hopen dat we je in ieder geval beetje op weg hebben kunnen helpen.

Heb je nog vragen?

Wellicht heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over een emigratie naar Oostenrijk. Moet je bijvoorbeeld een verblijfsvergunning aanvragen? Wat kunnen eventuele onvoorziene kosten zijn bij een emigratie? Hoe regel je nou je belastingzaken in Oostenrijk? Al deze vragen en meer beantwoorden wij in verschillende artikelen op onze website. Daarom verwijzen wij je ook graag door naar deze artikelen.

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer