Verhuizen naar Oostenrijk: wat te doen?

Al jarenlang zijn er veel Nederlanders die naar Oostenrijk verhuizen. Dit is natuurlijk niet zomaar. Het land staat erg bekend om haar mooie natuur. En wij Nederlanders kennen Oostenrijk natuurlijk als hét land voor wintersport. Natuurlij heeft land wel meer te bieden dan prachtige besneeuwde bergtoppen. Het heeft namelijk ook wereldberoemde steden met een internationaal karakter. Denk hierbij aan Wenen en Salzburg.

Trek jij ook je stoute schoenen aan en ga je emigreren naar Oostenrijk?

Trekt de Oostenrijkse cultuur of de prachtige natuur met de frisse lucht jou aan? IS het een van de mooie steden die jou aantrekt? Of ben je op zoek naar rust in het land met maar ongeveer 8 miljoen inwoners? Dan ben jij waarschijnlijk ook een van de Nederlanders die een nieuwe uitdaging aangaat en gaat emigreren naar Oostenrijk.

Handige checklist

Wanneer je naar Oostenrijk verhuist zijn er wel bepaalde dingen die je goed moet regelen. Je wilt er gaan wonen, dus je wilt natuurlijk ook dat alles vanaf het begin al goed geregeld is. Een voordeel van het verhuizen naar Oostenrijk is dat het een van de Europese landen is die bij de Europese unie (EU) is aangesloten. Hierdoor is het verhuizen naar Oostenrijk een stuk makkelijker dan wanneer je naar een land verhuist buiten de EU. Dit komt vanwege de fijne regelgeving tussen de EU-landen. In deze Schengenlanden is dan bijvoorbeeld een verblijfsvergunning aanvragen ook niet nodig. Maar dit betekent natuurlijk niet dat je niks meer hoef te regelen. Er zijn genoeg andere zaken die jij wel op orde moeten. Hierbij is het misschien handig om voor jezelf een checklist samen te stellen zodat je alles netjes af kunt gaan en op je gemak ook alle punten kunt afvinken. In dit artikel hebben wij al een klein begin gemaakt met punten waar jij je op kunt voorbereiden. Wellicht helpt het je op weg!

Je voorbereiden op het emigreren naar Oostenrijk

Wanneer je hebt besloten dat je naar Oostenrijk gaat emigreren is een belangrijk aspect natuurlijk ook de voorbereiding. Vooral wanneer de emigratie al in zicht komt is het fijn om alles in orde te hebben. Misschien ken jij al iemand die in Oostenrijk woont of heb je veel Oostenrijkse vrienden die je ook kunnen helpen. Veel Nederlanders die naar Oostenrijk emigreren kennen vaak al andere Nederlanders, omdat veel van de zaken in de skigebieden Nederlandse eigenaren hebben. Heb jij dit niet? Dan hoef jij je geen zorgen te maken, want je kunt jezelf natuurlijk altijd nog verdiepen een emigratie naar Oostenrijk. Een goede voorbereiding is immers het halve werk.

Welke documenten heb je nodig voor je emigratie naar Oostenrijk?

De allereerste en belangrijkste stap is dat je al je documenten in Nederland goed moet controleren. Kijk goed naar je Nederlandse paspoort/identiteitskaart of rijbewijs. Het is belangrijk dat deze nog een langere tijd na emigratie geldig zullen zijn, want je hebt deze documenten nodig bij het regelen van veel belangrijke zaken. Denk bijvoorbeeld aan het huren of kopen van een huis dan zal de makelaar om deze documenten vragen. Bij het huren van een auto of misschien heeft je werkgever deze papieren nodig. Je wilt natuurlijk niet dat de documenten snel na aankomst verlopen, want dan heb je naast al het werk dat je al moet uitvoeren er nog extra taken bij. Je hebt dan toch helemaal geen tijd of energie om je papieren bij de Nederlandse ambassade in Oostenrijk te verlengen. Voorkom dit soort dingen en zorg ervoor dat je alles bij vertrek in orde hebt.

Heb je nog andere documenten nodig?

Veel mensen willen bijvoorbeeld graag uittreksels van hun diploma’s meenemen, omdat hier in het buitenland veel naar wordt gevraagd. Heb jij ook diploma’s waarvan je graag een uittreksel wilt meenemen? Dan kun je deze gemakkelijk online bij DUO opvragen. Let er op dat jouw Nederlandse diploma in het buitenland wel een diplomabeschrijving nodig heeft. Heb je deze niet? Dan is je diploma vaak niet geldig in een ander land. Een diplomabeschrijving kun je gemakkelijk bij NUFFIC aanvragen.

Het vertalen van documenten

Je diploma is het niet enige document dat een vertaling nodig heeft in het buitenland. Er zijn nog veel meer officiële documenten die in een ander land een vertaling nodig hebben en anders gewoonweg niet geldig zijn. Zo ook in Oostenrijk. Dan moeten bepaalde documenten naar het Duits vertaald worden. Welke documenten je dient te vertalen kun je het beste bij de Oostenrijkse consulaat/ambassade navragen. Zij kunnen jou hier het beste bij helpen.

Een klein weetje!

Even tussendoor: in Oostenrijk wordt het Duits wel met een Oostenrijks dialect gesproken, dus al spreek je een woordje Duits dan is het nog steeds verstandig om je goed te verdiepen in het Oostenrijks Duits.

Het legaliseren van documenten

Als je denkt dat je met het vertalen van sommige officiële documenten klaar bent moeten we je helaas teleurstellen. Veel landen willen officiële documenten niet alleen graag in hun eigen taal hebben, maar moeten deze dus ook gelegaliseerd worden. Voor het legaliseren van een document wordt het document voorzien van een bepaalde stempel of sticker. Voor meer informatie over het vertalen en legaliseren van documenten verwijzen wij je ook door naar de ambassade/consulaat van Oostenrijk. Op hun website kun je hier meer informatie over vinden. Lukt dit je niet? Dan kun je natuurlijk ook altijd telefonisch contact opnemen.

Wat moet je met je Nederlandse zorgverzekering doen wanneer je gaat emigeren?

Wanneer je gaat emigreren ben je verplicht om in Nederland je zorgverzekering bij je Nederlandse zorgverzekeraar op te zeggen. Verder kunnen we je geruststellen dat het ziekenfonds in Oostenrijk zeer goed geregeld is. Je bent namelijk automatisch verzekerd wanneer je er gaat wonen en werken.

Hoe zeg je jouw Nederlandse zorgverzekering op?

In de praktijk is het zo dat je bij veel zorgverzekeraars een speciaal formulier wegens emigratie kunt aanvragen. Deze krijg je dan vervolgens thuisgestuurd. Wel is het zo dat sommige verzekering soms nog om aanvullende informatie vragen. Daarom kun je het beste contact opnemen met jouw zorgverzekeraar en vragen wat jij moet doen om je zorgverzekering op te zeggen.

Uitschrijven bij de gemeente in Nederland

Wanneer je gaat emigreren naar Oostenrijk betekent dit natuurlijk ook dat je jezelf moet uitschrijven bij de gemeente waarin je woonachtig bent. Dit kun je tot 5 dagen voor je vertrek nog doen. Wel is het ook hierbij verstandig om even goed te kijken op de website van de gemeente om te weten wat je hier precies voor moet doen. Kun je er online niks over vinden? Dan kun je ook telefonisch contact met ze opnemen zodat zij je goed verder kunnen helpen.

Inschrijven in Oostenrijk

Als Nederlander kun je natuurlijk gewoon vrij Oostenrijk inreizen. Ook als je er gaat werken of wonen is dit makkelijk, omdat het een land uit de EU is. Wel is het zo dat als je langer dan drie maanden in Oostenrijk verblijft of van plan bent om er te verblijven je jezelf dient in te schrijven. Je kunt dan een volledige registratie doen bij de lokale immigratiedienst. Dit heet de ‘aufenthaltsbehörde’. Na je registratie als inwoner ontvang je een bewijs van inschrijving en ben je meteen officieel inwoner van Oostenrijk.

Internationaal verhuizen

Emigreren naar Oostenrijk is een internationale verhuizing en dit vraagt natuurlijk om de nodige voorbereiding. Voor zo een grote verhuizing naar het buitenland is het verstandig dat je een internationaal verhuisbedrijf inhuurt. Deze hebben de nodige ervaring met verhuizingen naar het buitenland en kunnen je hier dan ook goed bij helpen. Met hun ruime ervaring zorgen zij ervoor dat jouw inboedel schadeloos en netjes wordt afgeleverd bij je nieuwe huis in Oostenrijk.

Verhuiskosten

Een internationale verhuizing is natuurlijk wat duurder dan een verhuizing binnen Nederland, maar wat de prijs ook vooral bepaald, is wat jouw persoonlijke wensen zijn. Daarom kun je het beste gratis verhuisoffertes aanvragen bij verschillende verhuisbedrijven. De prijzen kunnen nogal verschillen, dus op deze manier kun je kijken waar jij het goedkoopst uit zult zijn. Let er wel op dat het aanvragen van de offertes gratis en vrijblijvend is. Je wilt natuurlijk niet aan overeenkomsten vastzitten waar je niet voor gekozen hebt.

Gratis verhuisoffertes bij Moova

Bij Moova kun je gratis offertes aanvragen voor je verhuizing naar Oostenrijk. Dit doe je door online een formulier in te vullen wat je maar 2 minuten van je tijd kost. Hierna zul je zo snel mogelijk van verschillende verhuisbedrijven een offerte toegestuurd krijgen. Deze offertes is helemaal gratis en geheel vrijblijvend!

Tot slot

Zoals je hebt kunnen lezen en waarschijnlijk ook wel wist komt er bij het verhuizen naar het buitenland wel wat kijken. Bereidt je daarom goed voor op je emigratie. Misschien kun je alvast een kleine cursus Duits met Oostenrijks dialect doen? Wie weet helpt dit je een handje bij je emigratie.

Heb je nog vragen?

Heb je nog andere vragen of heb je wat meer informatie nodig met betrekking tot het emigreren naar Oostenrijk? Dan verwijzen wij je graag door naar de andere artikelen op onze website.

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
Picture of moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer