Verhuizen naar Oostenrijk: zorgverzekering

Een belangrijk aspect bij een verhuizing naar het buitenland is de medische zorg die het land te bieden heeft. Ook wil je natuurlijk weten of je jezelf goed kunt verzekeren. Hoe werkt dit in Oostenrijk? Heb je hier misschien een internationale zorgverzekering voor nodig? Of is het juist zo dat je via je werkgever automatisch verzekerd zult zijn? Geen paniek en maak je vooral geen zorgen. De gezondheidszorg in Oostenrijk is erg goed geregeld.

Wij beantwoorden hier graag een aantal veelgestelde vragen met betrekking tot de gezondheidszorg in Oostenrijk. Zo kun jij met de gedachte dat de Oostenrijkse gezondheidszorg erg goed geregeld is met een gerust hart je internationale verhuizing in gang zetten. Ga jij emigreren naar Oostenrijk?

Gezondheidszorg in Oostenrijk

In Oostenrijk is men verplicht verzekerd te zijn tegen ziektekosten. In het land is dit automatisch via de wet geregeld. Hierbij zijn alle werkenden en zelfstandigen inclusief hun gezin verzekerd. Iedereen heeft daarom in principe dan ook gewoon recht op gezondheidszorg. Wanneer je in Oostenrijk gaat werken ben je dus automatisch verzekerd via je werkgever. Jij kunt als verzekerde dan ook niet zelf bepalen of je überhaupt verzekerd wilt zijn of bij welke zorgverzekeraar je verzekerd bent.

Hoe wordt de gezondheidszorg in Oostenrijk gefinanceerd?

Hoe wordt dit alles dan betaald zul je nu misschien wel denken. Het wordt gefinancierd uit belastingen en subsidies vanuit de overheid. Je betaald via je inkomen een maandelijkse premie en de hoogte hiervan is afhankelijk van wat jij verdient. Het fijne aan de ziektekostenverzekering in Oostenrijk is dat alle gezinsleden ook zijn meeverzekerd. Zelfs je studerende kinderen zijn tot hun 28e jaar gewoon meeverzekerd.

Wanneer je geregistreerd bent ontvang je een zorgpas. Dit is een groene pas die je ten alle tijde bij je moet hebben. De rest van het gezin krijg een online zorgpas. Ook wel de e-card genoemd. Op deze e-card staat je identiteitsnummer en daarom mag je hem van de Oostenrijkse overheid ook als identiteitskaart gebruiken.

Eigen bijdrage

De meeste dingen worden door de basisverzekering vergoed, maar wordt er bijvoorbeeld wel een kleine bijdrage gevraagd. Denk hierbij aan de aankoop van voorgeschreven medicijnen.

Particuliere zorgverzekering

Wanneer iemand niet onder het sociale zorgstelsel valt dient hij/zij zich te verzekeren bij een particuliere ziektekostenverzekering. Soms kiest men er ook voor om zich extra aanvullend te verzekeren. De kosten hiervan zijn wel erg hoog, dus het wordt niet vaak gedaan. Het ligt natuurlijk aan wat voor soort particuliere verzekering je afsluit, maar hiermee kun je dan ook terecht bij privé-klinieken en kun je de extra bijdragen voor je voorgeschreven medicijnen bij de verzekeringsmaatschappij declareren. Het aantal Oostenrijkers dat daadwerkelijk nog een particuliere zorgverzekering erbij afsluit is niet veel. Dit kom niet alleen omdat het een stuk duurder is, maar ook omdat het publieke zorgsysteem in Oostenrijk al erg goed is.

Je Nederlandse zorgverzekering

In Nederland hebben wij allemaal een verzekeringsplicht. Dit betekent dat iedereen verplicht verzekerd moet zijn bij een Nederlandse zorgverzekeraar.

Het tijdig opzeggen van je Nederlandse zorgverzekering

Wanneer je besluit om in het buitenland te gaan wonen heeft dit natuurlijk wel gevolgen voor je Nederlandse zorgverzekering. Het is namelijk zo dat wanneer jij niet meer in Nederland woonachtig bent je verplicht bent om je Nederlandse zorgverzekering tijdig op te zeggen. Dit kun je doen middels een speciaal formulier wegens emigratie. Dit formulier kun je bij je zorgverzekering opvragen, invullen en terugsturen. Het is dus eigenlijk ook een vrij simpele stap.

Uitkering

Wanneer je gaat verhuizen naar het buitenland dien je niet alleen je zorgverzekering goed te regelen, maar moet je ook goed kijken naar je eventuele uitkeringen. Ontvang je een uitkering? Dan kun je het beste contact opnemen met het UWV of de desbetreffende gemeente om te vragen hoe het zit met je uitkering bij een emigratie. Wanneer je gaat emigreren is het namelijk zo dat er andere regels gelden. Soms is het zelfs zo dat als je gaat verhuizen naar het buitenland je er gewoonweg geen recht meer op hebt.. Vraag dus goed na wat voor jou van toepassing is.

Wat wel goed is om te weten is dat je jouw WW-uitkering wel 3 maanden kunt meenemen naar Oostenrijk. Dit komt vanwege het feit dat lidstaten van de Europese Unie (EU) hier aparte regels voor hebben. Zou je naar een land verhuizen dat géén lid is van de EU of verhuis je naar buiten de EU? Dan heb je hier geen recht op. Een Wajong-uitkering bijvoorbeeld mag ook niet meegenomen worden naar het buitenland, maar hiervoor gelden er wel weer uitzonderingen. Dus misschien kan het in jouw situatie wel meegenomen worden. Nogmaals, vraag dit allemaal goed na bij het UWV en dan weet je zeker wat je straks kunt krijgen en wat niet.

Pensioen

Krijg jij op dit moment een pensioen of verwacht je dit binnenkort? Dan kun je het beste contact opnemen met de Sociale Verzekeringsbank of met je eigen pensioenfonds. Bij een emigratie kunnen er namelijk andere regels gelden en wij weten natuurlijk niet wat jouw persoonlijke situatie is. Bij het ontvangen van een pensioen wordt er vaak gekeken naar hoelang je in Nederland gewoond en gewerkt hebt.

Tot slot

Een internationale verhuizing is dus heel erg leuk, maar het vraagt zeker wel om de nodige voorbereiding. Voor veel van de dingen die je moet regelen ben je zelf verantwoordelijk, dus regel dit ook allemaal tijdig. Misschien is het handig om voor jezelf een handige checklist te maken. Zo weet je zeker dat je niks zult vergeten.

Heb je nog vragen?

Heb je na het lezen van dit artikel nog andere vragen over het emigreren naar Oostenrijk? Misschien wil je wat meer weten over wat je nog meer moet regelen of wil je weten hoe de situatie in Oostenrijk nu is met betrekking tot corona? Dan kun je natuurlijk ook altijd onze andere artikelen raadplegen op de website.

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
Foto van moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer