Verhuizen naar Portugal: wat te doen?

Het is zover. Je hebt besloten dat je in Portugal gaat wonen. Ben jij iemand die vaker op vakantie naar Portugal gaat en hierbij altijd hebt zitten dromen over het in Portugal wonen? Dan begrijpen wij dit helemaal. In Portugal wonen is ook heel erg leuk en het makkelijke van het verhuizen naar Portugal is dat het een land binnen de Europese Unie is. Dit is gelukkig makkelijker wanneer je gaat emigreren, maar dit betekent helaas niet dat je niks meer hoeft te regelen. Bij een emigratie naar Portugal zijn er natuurlijk ook gewoon zaken die je goed moet regelen. Denk hierbij aan het regelen van je medische zorg, je inschrijving in een Portugese gemeente én wat gebeurd er eigenlijk met je paspoort?

Dit artikel hebben wij met zorg samengesteld om jou te helpen bij je emigratie naar Portugal. Veel leesplezier!

Bereidt je goed voor op een aantal dingen

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om je goed voor te bereiden op je emigratie. Denk hierbij al aan de kleine dingen zoals de je verdiepen in de Portugese taal en hun cultuur. Vaak is Portugal geen onbekend terrein, omdat je er waarschijnlijk vaker op vakantie bent geweest. Maar goed, het wonen in een land is toch anders dan een vakantie. Laat je daarom altijd goed informeren.

Verder moet je ook in Nederland als je zaken goed regelen en netjes afsluiten. Ook moet je jezelf verdiepen in wat je voor het wonen in Portugal dient te regelen. Al deze dingen en meer proberen wij in deze artikelen met betrekking tot een emigratie naar Portugal voor je te beantwoorden.

Wat moet je vóór je emigratie regelen?

Er zijn een aantal zaken waarbij het belangrijk is dat je ze goed regelt voordat je daadwerkelijk gaat emigreren. Wij hebben geprobeerd om een soort checklist voor je samen te stellen, maar let hierbij wel goed op je eigen persoonlijke situatie. Wij vertellen wel hoe en wat, maar wij weten natuurlijk niet wat voor zaken jij hebt lopen, dus hier kun je zelf beter naar kijken. Controleer dit dus goed voor jezelf zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan.

Controleer je documenten

De eerste en meest simpele stap is het controleren van je documenten. Kijk goed naar je paspoort/ID-kaart en rijbewijs. Kijk tot wanneer deze geldig zijn en verleng deze indien nodig. Het is namelijk zo dat wanneer je eenmaal in Portugal woont je natuurlijk wel wilt dat deze belangrijke documenten nog een lange tijd geldig zijn. Je hebt ze namelijk voor veel zaken nodig. Je kunt voor de zekerheid ook een kopie maken van deze dingen in het geval van diefstal, verlies of schade. Tijdens een verhuizing gebeurd er zoveel om je heen dat er soms dingen gebeuren waar jij geen invloed op hebt. Wanneer iets gebeurd waar jij niks aan kunt doen bijvoorbeeld bij verlies van een van deze documenten dan heb je altijd een kopie achter de hand. Zo ben jij een beetje op alle situaties voorbereidt en kun je op deze manier zorgen voor een vlotte emigratie.

Extra papierwerk

Heb je al gekeken of er nog andere documenten zijn die je mee wilt nemen? Denk hierbij bijvoorbeeld aan eventuele diploma’s. Op de website van DUO kun je deze makkelijk opvragen. Wil je hier wat mer over weten? Dan kun je hierover ook meer informatie vinden op hun website.

Let wel op dat wanneer je gaat emigreren je Nederlandse diploma een diplomabeschrijving dient te hebben. Dit kun je gemakkelijk online bij Nuffic regelen.

Legaliseer en vertaal je documenten

Een Nederlandse document hoeft niet per se ook in het buitenland geldig te zijn. Daarom dienen sommige documenten gelegaliseerd te worden. Hierbij wordt het Nederlandse document voorzien van een speciale stempel of sticker.

De eerdergenoemde vertaling van je Nederlandse diploma geldt ook voor andere officiële documenten. In sommige gevallen komt het zelfs voor dat een document eerst vertaald moet worden voordat het gelegaliseerd kan worden.

Je kunt het beste bij de contact opnemen met de Portugese ambassade zodat je precies weet wat je moet doen. Zo weet je precies wat je met welke documenten moet doen zodat ze ook in Portugal gewoon geldig zijn.

Je huur in Nederland opzeggen

Kijk in Nederland goed naar je huurcontract, want vaak heb je een bepaalde opzegtermijn. Zo kun je de huur van je woning tijdig opzeggen, want je wilt straks natuurlijk niet onnodig een maand extra huur betalen terwijl je dan al verhuisd bent naar Portugal.

Je verzekeringen in Nederland

Wanneer je gaat emigreren dien je jouw zorgverzekering in Nederland op te zeggen. Dit ben je verplicht te doen, omdat je natuurlijk niet meer woonachtig bent in Nederland. Hiervoor dien je een speciaal opzegformulier aan te vragen bij jouw zorgverzekeraar. Ook kun je natuurlijk eventuele inboedel-, auto-, en reisverzekeringen opzeggen.

Abonnementen opzeggen

Je verzekeringen zijn niet de enige zaken die je op moet zeggen wanneer je naar het buitenland gaat verhuizen. Je hebt waarschijnlijk ook mobiele- en sportabonnementen die je op moet zeggen. Ook hierbij is het belangrijk om goed naar de contracten te kijken.

Uitschrijven bij de gemeente in Nederland

De laatste, maar extra belangrijke en enge stap is de uitschrijving uit Nederland. Dit maakt het allemaal natuurlijk erg officieel. Jezelf uitschrijven bij de gemeente kan tot 5 dagen vóór je vertrek. Soms komt het ook voor dat je langs het gemeentehuis moet. Echter verschilt dit per gemeente, dus kijk dit goed na op de website van jouw gemeente. Bij sommige gemeente hoef je niet langs het gemeentehuis en kun je online alles gemakkelijk regelen. Dit bespaard je natuurlijk ook weer een hoop tijd.

Als je op de website van jouw gemeente geen informatie kunt vinden dan kun je natuurlijk ook altijd telefonisch contact opnemen en een medewerker van de gemeente spreken.

Digi-D

Veel mensen denken na hun verhuizing naar het buitenland geen Digi-D meer nodig te hebben. Dit is echter niet zo. Je kunt je Digi-D namelijk om verschillende redenen nodig hebben. Denk aan verkiezingen of bepaalde belastingzaken die later opduiken.

De belastingdienst

Belasting betalen in Nederland hoeft bij een emigratie natuurlijk niet meer. Wel moet je bij een verhuizing naar het buitenland er goed voor zorgen dat je de belastingzaken van het afgelopen jaar goed regelt. Als je meer informatie wilt met betrekking tot je verhuizing naar Portugal dan kun je bij de belastingdienst een speciaal formulier aanvragen. Wanneer je dit formulier ingevuld en opgestuurd hebt krijg je later extra informatie toegestuurd over zaken die je moet regelen voordat je gaat verhuizen.

Praktische tips

Naar Portugal verhuizen betekent ook de zaken goed regelen. Dit heb je natuurlijk al kunnen lezen in dit artikel. Er zijn nog een aantal andere dingetjes die vaak over het hoofd worden gezien, maar wel belangrijk zijn voor Nederlanders die in Portugal gaan wonen.

Je pensioen

Ben je op dit moment al met pensioen of ga je binnenkort met pensioen? Dan is het verstandig om hier informatie over op te vragen bij jouw pensioenfonds. Vraag hierbij naar je opgebouwde pensioen en over de mogelijkheden van het ontvangen van je pensioen in Portugal.

Een uitkering

Wanneer je in Nederland een uitkering ontvangt betekent dit niet dat je hier ook recht op hebt wanneer je in Portugal verblijft. Voor het ontvangen van een uitkering wanneer je in het buitenland woont gelden vaak andere regels. Daarom is het verstandig om in dit geval altijd contact op te nemen met het UWV of desbetreffende gemeente. Je wilt straks natuurlijk niet opeens zonder inkomsten zitten.

Emigreren naar Portugal

Uiteindelijk ben je er klaar voor en kun je gaan emigreren naar een prachtig land genaamd Portugal! Als Europees burger hoef je natuurlijk geen rekening te houden met speciale visums die je moet aanvragen. In Europa kun je namelijk zonder al teveel poespas verhuizen naar een ander land binnen de Europese Unie. Eenmaal in Portugal moet je jezelf natuurlijk ook inschrijven als inwoner.

Inschrijven als inwoner in Portugal

Wanneer je in Nederland ben uitgeschreven en je naar Portugal verhuisd moet je jezelf natuurlijk wel netjes op tijd inschrijven.

Junta de Freguesia

De eerste stap is om je Nederlandse uitschrijvingsbewijs mee te namen naar de ‘Junta de Freguesia’. Dit is een onderdeel van de gemeente. Hier neem je je uitschrijvingsbewijs uit Nederland mee naartoe, maar ook een bewijs van waar je in Portugal woont. Dit kan bijvoorbeeld je huurtcontract zijn of je kunt ook een verklaring onder ede van de buren gebruiken. De verklaring van de buren is best makkelijk en Portugezen zijn vaak bereid hieraan mee te werken. Hierna krijg je een ‘atestado’. Dit is een certificaat waarop staat dat je daadwerkelijk op het aangegeven adres woont.

Câmara Municipal

De Câmara Municipal is het gemeentehuis zelf. Hier dien je jezelf officieel in te schrijven. Hier laat je nogmaals je bewijs van uitschrijving in Neerland zien en geef je ook de ‘atestado’ af. Vergeet hierbij ook niet je paspoort of ID-kaart niet mee te nemen. Heb je al een Portugese NIF-nummer? Dan kun je dit nummer ook laten zien.

Na het betalen an de leges krijg je de ‘Certificado de Registo de Cidadão da União Europeia’. Dit is je tijdelijke verblijfsvergunning. Na 5 jaar kun je deze omruilen bij het SEF (Serviço Estrangeiros e Fronteiras) voor een permanente verblijfsvergunning.

Een internationaal verhuisbedrijf inhuren

Een verhuizing binnen Nederland is al best chaotisch, dus laat staan een verhuizing naar het buitenland! Waar moet je eigenlijk beginnen? Wanneer je gaat emigreren wil je natuurlijk wel je inboedel meeverhuizen. Zorg er daarom voor dat je niet zomaar een verhuisbedrijf inhuurt, maar kijkt of het ook een internationaal verhuisbedrijf is. Deze hebben namelijk de nodige ervaring met verhuizingen naar het buitenland en kunnen je hier dan ook goed bij helpen.

De gemiddelde kosten van een verhuizing naar Portugal

De gemiddelde kosten voor een verhuizing naar het buitenland zijn erg moeilijk in te schatten. Zelfs voor een verhuizing binnen Nederland is dit erg moeilijk. Dit heeft te maken met het feit dat verhuizingen enorm van elkaar verschillen. Mensen hebben niet alleen andere wensen met betrekking tot hun verhuizing, maar ook hun hoeveelheid spullen verschilt enorm van elkaar. Hierbij spelen de woning en de bereikbaarheid hiervan ook een grote rol.

Wanneer wij wat meer achtergrondinformatie hebben kunnen wij de gemiddelde kosten beter inschatten. Zo kijken wij naar jouw wensen en jouw persoonlijke situatie.

Gratis verhuisoffertes

Het beste is om meerdere verhuisoffertes aan te vragen bij verschilende verhuisbedrijven. Echter begrijpen wij het volkomen wanneer jij helemaal geen tijd hebt om met verschillende verhuisbedrijven contact op te nemen om je wensen te bespreken. Gelukkig hebben wij hier wat voor gevonden en kunnen wij dit voor jou uit handen nemen.

Offertes bij Moova

Bij Moova kun je namelijk heel makkelijk gratis verhuisoffertes aanvragen bij verschillende verhuisbedrijven. Dit doe je door een simpele stap op de website te zetten. Hierna krijg jij zo snel mogelijk de offertes van deze verschillende bedrijven toegestuurd. Op deze manier kun jij daarna op je gemak kijken naar welk verhuisbedrijf jou het meeste aanspreekt. Zo weet jij gelijk waar je aan toe bent en hoef je verder niks meer te doen. Behalve een akkoord doorgeven natuurlijk!

Tot slot..

Zoals je hebt kunnen lezen komt er bij een emigratie wel het een en ander kijken. Dit betekent dat jij je hier goed op moet voorbereiden en ervoor moet zorgen dat je verhuizing zo soepel mogelijk verloopt. Wij hopen dat dit artikel je hier een beetje bij heeft kunnen helpen.

Wat goed is om te onthouden is dat een emigratie bijna altijd gepaard gaat met goede en slechte momenten. Daarom is het erg belangrijk om jezelf tijdens dit proces genoeg tijd te gunnen om aan Portugal en de Portugese cultuur te wennen. Dan zal het zeker goedkomen.

Heb je misschien nog andere vragen met betrekking tot het verhuizen naar Portugal? Dan kun je natuurlijk ook altijd onze andere artikelen bekijken. Hierbij hebben wij ook geprobeerd om vragen zo goed mogelijk te beantwoorden zodat jouw verhuizing zo makkelijk en goed mogelijk kan verlopen.

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
Picture of moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer