Verhuizen naar Portugal: zorgverzekering

Wanneer je besluit om in Portugal te gaan wonen, is een belangrijk punt waar je goed over na moet denken een zorgverzekering. Het immers zo dat wanneer je in Portugal gaat wonen je Nederlandse zorgverzekering niet meer nodig is. Dit is ook zo wanneer je in een ander land dan Portugal gaat wonen. Dan hoef je niet meer verzekerd te zijn bij een Nederlandse zorgverzekering. Dan hoef je niet meer verzekerd te zijn in Nederland, maar je bent dan ook verplicht om je zorgverzekering bij een Nederlandse zorgverzekeraar op te zeggen. Dus let goed op dat je niet zomaar in Nederland verzekerd blijft, want dan krijg je te maken met onnodige extra kosten of andere problemen. Ga je emigreren naar Portugal? Lees hier dan gauw verder.

Jouw persoonlijke situatie

In dit artikel hebben wij geprobeerd om alles met betrekking tot een zorgverzekering in Portugal samen te voegen. Hierbij proberen wij niet alleen alles dat met het ziekenfonds in Portugal te maken heeft te bespreken, maar proberen wij ook veelgestelde vragen te beantwoorden. Wij hopen daarom ook dat dit artikel je goed op weg kan helpen! Natuurlijk dien je zelf wel wat verdere onderzoek te doen met betrekking tot jouw eigen persoonlijke situatie. Wij weten natuurlijk niet wat jij precies nodig hebt.

Gezondheidszorg in Portugal

In Nederland zijn wij gewend aan goede gezondheidszorg. Veel mensen die in het buitenland wonen geven ook toe dat dit best een struikelblok kan zijn bij een eventuele emigratie, want is de gezondheidszorg in een ander land wel zo goed geregeld als in Nederland? Krijg je nog wel goede medische zorg wanneer je dit nodig hebt? Nu hebben wij goed nieuws voor jou, want de gezondheidszorg in Portugal is over het algemeen vrij goed. Verder heeft de overheid er de laatste jaren veel geld in gestoken waardoor het nog meer verbeterd is.

Minder luxe als in Nederland

Wel moeten we eerlijk toegeven dat de Portugese medische zorg toch niet op hetzelfde niveau zit als hier in Nederland of andere West-Europese landen. De verpleegkundige zorg is anders en er wordt niet veel geld uitgegeven aan preventieve medicijnen. Ook zijn de ziekenhuizen natuurlijk minder luxe dan wat wij in Nederland gewend zijn. Echter betekent dit natuurlijk niet dat hete minder goed is, maar is dit gewoonweg een kwestie van gewenning.

Soorten zorgverzekeringen

In Portugal heeft men de Portugese gezondheidszorg. Uit onderzoek is gebleken dat de gemiddelde kosten per hoofd in Portugal lager zijn dan in andere Europese landen. Als Portugese inwoner heb je recht op publieke én private zorg. Deze zorgverzekeraars werken goed samen en hierdoor kunnen mensen met een publieke zorgverzekering ook een aanvullene private zorgverzekering afsluiten.

EHIC-pas

Net als wanneer je verzekerd bent in Nederland bij een Nederlandse zorgverzekeraar en je in alle Europese landen recht hebt op medische zorg, is dit ook het geval met een Portugese zorgverzekering. Je bent dan in heel Europa verzekerd voor medisch noodzakelijke zorg. Wel moet je net als in Nederland een EHIC pas aanvragen bij de Portugese zorgverzekeraar. Dit is je bewijs van verzekering in een ander Europees land.

Let op!

Een EHIC-pas is echter geen reisverzekering en met deze pas zul je in een ander Europees land dan ook alleen recht hebben op noodzakelijke medische zorg. Let hier dus wel goed op.

Publieke gezondheidszorg in Portugal

Wanneer je in Portugal gaat werken is je werkgever verplicht om je registreren bij de Segurança Social. In Nederland hoeft je Nederlandse werkgever dit natuurlijk niet te doen. Dit heeft te maken met de publieke gezondheidszorg in Portugal. Wanneer je eenmaal geregistreerd bent zal je werkgever jou aanmelden en moeten jullie samen maandelijks betalen voor je premie. De zorg die je dan ontvangt is vaak gratis of in ieder geval voor een groot deel gratis. Een goed voorbeeld is dat wanneer je in Portugal met pensioen gaat er 40% tot 100% van je medische kosten worden vergoed.

Ziektekosten in Portugal

Zoals je kunt zien liggen de ziektekosten in Portugal dus een stuk lager dan in Nederland. Het is gewoonweg erg goed geregeld van Portugal om de zorgverzekering via de werkgever te regelen, want uiteindelijk heeft natuurlijk iedereen gewoon recht op medische zorg. Het is zelfs zo dat wanneer je geen inkomen of uitkering hebt, met pensioen of langdurig ziek bent, je geen financiële bijdrage hoeft te leveren aan je zorgverzekering.

Het Portugese gezondheidssysteem

Het gezondheidssysteem in Portugal legt totaal geen nadruk op preventie, maar gaat vooral om het behandelen en genezen van bestaande ziektes. De Portugese overheid zie je dan ook niet snel een goede gezondheid promoten. Hierdoor is er in het land vrij weinig preventieve zorg. De laatste jaren probeert de Portugese overheid dit wel steeds meer te veranderen en investeert hier dan ook veel geld in. Er zijn tegenwoordig bijvoorbeeld niet alleen steeds meer gezondheidscontroles voor kinderen, maar ook voor de ouderen in het land. Ook is er natuurlijk een volledig inentingsprograma voor kinderen.

Sociale zekerheid

Wanneer je bent geregistreerd bij de Segurança Social krijg je ook meteen dekking voor de publieke gezondheidszorg. Je krijgt dan per direct een verzekeringspas. Ook wel de Cartāo do Utente genoemd. Wanneer je dus medische zorg nodig hebt kun je dat op vertoon van deze kaart gratis krijgen.

Zoals eerder vermeld verkrijg je sociale zekerheid via de Segurança Social. Na je registratie vraag je een Número Utente aan en krijg je zo ook een dokter toegewezen.

Particuliere gezondheidszorg in Portugal

Kom je door je persoonlijke situatie niet in aanmerking voor de Segurança Social, oftewel de publieke gezondheidszorg? Dan moet je wel een particuliere verzekering afsluiten. Als je je niet laat verzekeren moet je voor alles betalen en heb je geen recht op vergoeding.

Is een particuliere verzekering nodig?

Vaak wordt een particuliere verzekering wel aangeraden door mensen die al naar Portugal zijn geëmigreerd. Het is wel zo dat je dan extra betaald, maar we kunnen je wel bijna verzekeren dat je dan betere zorg krijgt. Het is dan eigenlijk een soort extra verzekering. Als je het vergelijkt met de Nederlandse zorg dan kun je wel zeggen dat de publieke gezondheidszorg in Portugal niet altijd van de beste kwaliteit is. Ook heb je met alleen een Segurança Social veel langere wachtlijsten wanneer je een medisch specialist nodig hebt.

Het is vrij simpel om in Portugal een particuliere zorgverzekering af te sluiten. Je dient een aantal vragen te beantwoorden en dan kun je maandelijks je premie betalen.

Eigen bedrijf in Portugal

Wanneer je een eigen bedrijf gaat beginnen in Portugal moet je zelf een zorgverzekering afsluiten. Je dient je dan aan te melden bij het Regional de Segurança Social. Je betaald dan zelf de premie voor je zorgverzekering. Dit is een kleine eigen bijdrage vergeleken wat je in Nederland betaald voor een Nederlandse zorgverzekering.

Huisartsen in Portugal

In grotere steden als Lissabon of Porto zal het minder moeilijk zijn om een Engelse dokter te vinden dan als je bijvoorbeeld in een dorp in de Algarve woont. Daar is het vaak moeilijk om een arts te vinden die Engels spreekt. Als je geen problemen hebt met de Portugese taal dan hoef je zelf helemaal niet te zoeken naar een huisarts, want je krijgt er dan een toegewezen via het gezondheidssysteem.

Huisarten in gezondheidscentra

Huisartsen zitten vaak in grote gezondheidscentra. Hier kun je dan terecht voor kleinere gezondheidsproblemen. Is er iets ernstigs aan de hand? Dan kan de huisarts je altijd doorverwijzen naar een specialist. Verder zijn de gezondheidscentra vaak open vanaf 08:00 tot 20:00. Het lijkt lang, maar in Portugal gaan ze in de middag vaak wat langer dicht om later in de middag weer open te gaan. Vergeet trouwens je Numéro Utente ook hier niet mee te nemen.

Apotheken

Zoals je misschien eerder hebt kunnen lezen gaan winkels, bedrijven, dokters en noem het maar op in de middag dicht. Zo is het ook het geval met apotheken. Deze openen om 09:00 tot 13:00. Dan sluiten ze en gaan ze om 15:00 tot 19:00 weer open. Dit is van maandag tot vrijdag. In het weekend zijn ze alleen van 09:00 tot 13:00 open.

Vergoeding van medicijnen

Het is goed om te weten dat voorgeschreven medicijnen in Portugal nooit volledig worden vergoed. Of je nu gebruik maakt van de publieke gezondheidszorg of een particuliere verzekering, dit maakt niets uit. Gelukkig zijn medicijnen in Portugal niet erg duur.

Hervormingen

Portugal heeft jaren kritiek gehad op haar verouderde manier van werken. Daarom is het land de laatste jaren enorm aan het investeren in het moderniseren van hun zorgsysteem. Hierbij moeten wij dan ook wel toegeven dat het in een korte tijd enorm gemoderniseerd is. Iets wat wij helemaal niet gewend waren van Portugal.

Telefonische bijstand – SNS24

De SNS24 is een gratis telefoondienst die 7 dagen per week, dus 24 uur per dag beschikbaar is. Via deze lijn kun je niet alleen artsen en verpleegkundigen spreken, maar ook apothekers en administratief personeel. Deze staan telefonisch altijd voor je klaar voor niet-urgente gezondheidsproblemen. Hierbij hoef je in Portugal alleen het nummer ‘808 24 24 24’ te bellen. Wat ook nog eens mooi is meegenomen is dat er ook Engels wordt gesproken!

SNS mobiele apps

De SNS heeft tegenwoordig ook verschillende soorten apps om zo de gezonheidszorg voor de inwoners van Portugal toegankelijker te maken. Zo hebben verzekerden met de apps makkelijk toegang tot informatie en diensten. Op deze manier probeert de overheid zo transparant mogelijk te werken.

De nieuwste app van SNS dat op de markt is gebracht is de ‘STAYAWAY COVID’. Deze app is vergelijkbar met de Nederlandse CoronaMelder. Hierbij wordt je gewaarschuwd wanneer je contact hebt gehad met iemand die COVID-19 heeft. Ook is er de ‘MySNS Tempos’ app. Deze laat de gemiddelde wachtijgen in openbare ziekenhuizen zien en met de ‘MySNS Carteira’ kun je via je telefoon medische afspraken inplannen. Ook geeft de laatstgenoemde app je toegang tot je medische geschiedenis en medicatie.

Uitkering

Ontvang je in Nederland een uitkering? Via het UWV of de gemeente? Dan is het erg belangrijk om voor je emigatie uit te zoeken of je hier wanneer je in het buitenland woont ook recht op hebt. Het is namelijk zo dat wanneer je in Nederland een uitkering krijgt het niet automatisch betekend dat je dit in het buitenland ook mag ontvangen. Neem desnoods telefonisch contact op zodat je een medewerker kunt spreken die jou kan helpen met het emigeren met je uitkering. Is het uiteindelijk antwoord dat je hier in het buitenland geen recht op meer op hebt? Dan weet je dit in ieder geval van tevoren en kun je hier rekening mee houden. Je wilt natuurlijk niet eerst emigreren om later zonder inkomen te zitten.

Pensioen

Wanneer je vanuit Nederland nog een pensioen ontvangt betekent dit dat de Nederlandse staat nog steeds verantwoordelijk is voor jou. Ook al woon je uiteraard niet meer in Nederland. De Nederlandse overheid is hierbij dan ook wettelijk verplicht om jouw zorgkosten te betalen. Daarom gelden er in het geval van een pensioen andere regels met betrekking tot de gezondheidszorg in Portugal. Nadat je succesvol bent verhuisd dient je jezelf in te schrijven bij de Regional de Segurança Social en tevens ook bij het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) in Nederland. Dit zijn dan de partijen die de betalingen en uitkeringen van jouw gemaakte zorgkosten zullen regelen.

Kijk alles goed na!

Wanneer je dus een uitkering ontvangt of misschien binnenkort met pensioen gaat is het verstandig om de regels met betrekking tot een emigratie hiervoor goed uit te zoeken. Vaak zijn de regels met betrekking tot een pensioen voor Nederlanders nogal onduidelijk. In dit geval kun je misschien ook even telefonisch contact opnemen met de sociale verzekeringsbank. Zij kunnen eventuele vragen gemakkelijk beantwoorden.

Tot slot..

Bij een emigratie moet er nu eenmaal het een en ander geregeld worden, dus ook voor jouw ziektekostenverzekering in Portugal. Wanneer je van tevoren goed uitzoekt wat je hiervoor in Nederland moet regelen, maar ook uitzoekt wat je hiervoor in Portugal moet regelen zul je zien dat het allemaal best snel kan verlopen. Een goede voorbereiding is immers het halve werk.

Heb je nog andere vragen?

Heb je misschien nog vragen over andere onderwerpen met betrekking tot je verhuizing naar Portugal? Dan verwijzen wij je graag door naar de andere artikelen op onze website. Wij denken namelijk dat je heel veel aan deze informatie zult hebben. Heb je hierna nog steeds vragen? Dan kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Wij helpen je graag verder.

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
Picture of moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer