In het verleden werd er door Nederlanders niet snel aan Zwitserland gedacht wanneer we het over emigraties hadden. Binnen Europa werd er dan vaker gedacht aan Zuid-Europese landen en buiten Europa bijvoorbeeld aan Curaçao. Maar tegenwoordig is dat wel heel erg anders en wordt Zwitserland steeds populairder onder emigrerende Nederlanders.
Ben jij iemand die wel vaker op vakantie is geweest naar dit mooie land en hier verliefd op is geworden? Heb je daarom nu besloten om je koffers in te pakken en naar Zwitserland te verhuizen? Dan begrijpen wij dat je hier misschien een beetje hulp bij nodig hebt. In dit artikel hebben wij het een en ander voor jou op een rijtje gezet zodat jij weet welke stappen je moet ondernemen voor jouw emigratie naar Oostenrijk. Lees dus gauw verder!
Waarom wordt Zwitserland steeds populairder?
Naar Zwitserland verhuizen doe je natuurlijk niet zomaar. Sommige mensen hebben het land al vaker gezocht en zijn bijvoorbeeld tijdens wandel en skivakanties verliefd geworden op het mooie land. Maar een mooi land is niet voor iedereen voldoende om te emigreren. Dan moet er ook nog naar andere punten worden gekeken. Het land staat bekend om haar hoge levensstandaard. Wie er dan in Zwitserland zit kan hier natuurlijk van meegenieten. Dit in combinatie met de prachtige natuurlandschappen zijn voor menigeen Nederlander dus genoeg om naar Zwitserland te emigreren. Wel is het bij een emigratie belangrijk dat alles goed geregeld wordt.
Wees goed voorbereid
Wanneer je naar het buitenland verhuist moet je veel dingen regelen en ervoor zorgen dat je goed voorbereid bent. Wat goed is om te weten is dat een emigratie naar Europese landen makkelijk te regelen is. Dit komt natuurlijk door de Europese Unie (EU). Maar hierbij is het dus wel belangrijk om goed onderzoek te doen naar de lidstaten van de EU, want Zwitserland is bijvoorbeeld geen lidstaat van de EU. Moet je hier dan geen extra dingen voor regelen? Wat bekent dit nou eigenlijk precies?
Zwitserland en de Europese Unie
Om het kort samen te vatten, ooit, in 1992 wilde Zwitserland lid worden van de EU. Dit is later niet doorgegaan, omdat de inwoners van Zwitserland door middel van een referendum ervoor hebben gekozen om dit niet te doen. Hierdoor is er dus uiteindelijk voor gekozen om geen lidstaat van de EU te worden.
De Zwitserse grens
Vanwege de ligging van het land heeft het natuurlijk wel altijd goede banden met de EU gehad. Officieel is Zwitserland geen lid van de EU, maar is door de ligging wel altijd genoodzaakt geweest om goede afspraken en overeenkomsten met de EU af te sluiten. De ligging? Denk je nu misschien. Ja, want het land is natuurlijk wel omringd door landen die ervoor hebben gekozen om lid te worden van de EU. Een goed voorbeeld van deze afspraken is dat Zwitserland bijvoorbeeld wel behoort tot het Schengengebied van de EU en is vrij verkeer van personen dan ook gewoon mogelijk.
Emigreren naar Zwitserland: waar moet je beginnen?
Om gelijk goed te beginnen en zorgeloos in Zwitserland te wonen is het verstandig om alles voor je verhuizing naar het land goed uit te zoeken. Misschien is het zelfs handig om een soort ‘checklist verhuizen’ voor jezelf te maken zodat je alle stappen netjes kunt afvinken.
Identiteitspapieren
Als allereerste is het altijd belangrijk om belangrijke documenten te controleren. Denk hierbij aan je paspoort/identiteitsbewijs en rijbewijs. Kijk hierbij ook naar de geldigheidsdatum. Vervallen de documenten binnenkort? Dan is het verstandig om deze in Nederland nog te verlengen. Wanneer je dit niet doet en ze vervallen binnenkort dan zul je in Zwitserland misschien tegen problemen aanlopen, omdat je deze documenten wel voor alle belangrijke zaken nodig hebt. Denk hierbij aan een huis huren/kopen, je werkgever of bijvoorbeeld wanneer je een Zwitsers bankrekening wilt openen. Met als deze dingen in het vooruitzicht heb je natuurlijk geen tijd om nog eens naar de Nederlandse ambassade te gaan om je documenten te verlengen. Vandaar dat we zeggen dat je dit beter in Nederland kunt doen.
Zwitserse bureaucratie
Zwitserland staat bekend om haar bureaucratie. Hierdoor weet je nu al dat er nogal wat papierwerk aan te pas gaat voordat je in Zwitserland kunt gaan wonen. Misschien zijn er nog Nederlandse documenten die vertaald of gelegaliseerd moeten worden. Of misschien moet je nog een aantal documenten of uittreksels aanvragen. Hierbij is het verstandig om hier zelf nog extra informatie over aan te vragen bij de Zwitserse ambassade/consulaat.
Officiële documenten legaliseren
In andere landen komt het vaak voor dat men officiële documenten graag in eigen taal wilt. dit betekent dat je de stukken dan dient te vertalen. Zwitserland heeft maar liefst 4 officiële talen. Dit zijn het Duits, Frans, Italiaans en Reto-Romaans. Het ligt er natuurlijk aan naar welk gebied je in Zwitserland verhuist. Verder dienen officiële documenten ook gelegaliseerd te worden. Dit doet men door het document te voorzien van een bepaalde stempel of sticker. Ook hierbij is he verstandig om contact op te nemen met de Zwitserse ambassade/consulaat.
Let op! Zwitserland hoort niet bij de Europese Unie
Zwitserland is geen lid van de Europese Unie (EU), maar is wel een Schengenland. Dit betekent dat het land vrij verkeer van personen heeft voor burgers uit EU landen. Nederlanders die minder dan 3 maanden in Zwitserland verblijven mogen dit dan ook gewoon met hun Nederlandse paspoort. Als je nog geen werk hebt kun je in deze 3 maanden alvast solliciteren naar een baan, maar mag je nog niet werken in het land.
Wanneer mag je in Zwitserland wonen?
De belangrijkste voorwaarde om in Zwitserland te wonen is dat je jezelf wel in onderhoud moet kunnen voorzien. Dit betekent dat je dus werk moet hebben en dus een Zwitsers arbeidscontract moet kunnen overhandigen. Misschien ga je trouwen met iemand in Zwitserland of ga je samenwonen met iemand die jou kan voorzien van je levensonderhoud. Je partner die al in Zwitserland woont moet hiervoor wel een document laten opstellen bij de notaris. Dit is natuurlijk alleen het geval wanneer je niet getrouwd bent. Je kunt trouwens ook een erg goed gevulde bankrekening meenemen!
Een huis huren kan in het begin moeilijk zijn
Is het onderhoud geregeld? Dan moet je natuurlijk ook op zoek naar woonruimte. Het probleem hierbij is echter dat een verhuurder je naar je verblijfsvergunning gaat vragen. Maar deze krijg je natuurlijk pas wanneer je echt in Zwitserland woont. Dit betekent dat je eventuele vrienden die in Zwitserland wonen om hulp kunt vragen en anders moet je tijdelijk in een hotel wonen. Het komt heel soms ook voor dat een verhuurder hier niet moeilijk over doet en je de kopie van je verblijfsvergunning ook later mag opsturen.
Vergeet je zaken in Nederland niet goed te regelen
In Nederland moet je niet vergeten om je zaken goed af te sluiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het opzeggen van je huur, je belasting bij de Nederlandse belastingdienst of je zorgverzekering bij een Nederlandse zorgverzekeraar. Er zijn een aantal dingen die je verplicht goed moet regelen en er zijn ook dingen dat als je die niet goed regelt je later grote problemen kunt krijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de belastingdienst.
Je Nederlandse zorgverzekering
Als inwoner van Nederland ben je natuurlijk verplicht om een basis ziektekostenverzekering te hebben. Wanneer je naar Zwitserland gaat verhuizen is dit niet meer het geval en ben je zelfs verplicht om je verzekering in Nederland op te zeggen. Het opzeggen van je verzekering is je eigen verantwoordelijkheid, dus zorg dat je dit op tijd regelt.
Hoe zeg je een Nederlandse zorgverzekering op?
Bij bijna alle Nederlandse zorgverzekeraars kun je dit doen door middel van een speciaal opzegformulier. Deze kun je aanvragen en krijg je thuisgestuurd. Hierna ben je wel verplicht om jezelf in Zwitserland te verzekeren, want Zwitserland heeft een verzekeringsplicht.
Uitschrijven bij de gemeente in Nederland
Voor veel emigrerende Nederlanders is deze stap extra eng. Het uitschrijven bij de gemeente maakt alles natuurlijk wel officieel. Je kunt tot 5 dagen voor je vertrek de verhuizing doorgeven en jezelf uitschrijven bij de gemeente en dit dien je natuurlijk wel bij de gemeente te doen waarin je woonachtig bent. Of je dit online kunt doen of dat je langs het gemeentehuis moet is per gemeente verschillend, dus je kunt dit het beste opzoeken op de website van jouw eigen gemeente. Kun je hier online niet veel over vinden? Dan kun je ook telefonisch contact met opnemen.
Inschrijven in Zwitserland
Heb je alle benodigde documenten geregeld en op orde? Dan kun je met je paspoort en al deze stukken naar de gemeente waar je gaat wonen. Hier kun je jezelf inschrijven. De kosten voor de aanvraag bedragen ongeveer €10. Bij de ‘migrationamt’ kun je jezelf dus inschrijven en krijg je een ‘aufenthaltsbewilligung’. Dit is je bewijs van inschrijving. Soms wordt het ook wel ‘ausländerausweis’ genoemd. Je verblijfsvergunning kun je na 6 tot 8 weken ophalen. Hierbij moet je wel je pasfoto meenemen en kost dit je ongeveer weer €60.
Er zijn natuurlijk verschillende soorten verblijfsvergunningen. De een is voor een langere en de ander voor een kortere tijd. Je kunt het natuurlijk ook altijd verlengen mits je nog steeds aan de voorwaarden voldoet. Als je in Zwitserland gaat werken krijg je vaak een B-verblijfsvegunning. Dit is voor onbepaalde tijd en kun je na 5 jaar weer verlengen. Heb je 5 jaar in Zwitserland gewoond? Dan kom je na deze 5 jaren in aanmerking voor een permanente verblijfsvergunning. Dit heet de ‘Niederlassungsbewilligung’.
Internationaal verhuizen
Internationale verhuizingen vragen natuurlijk om de nodige voorbereiding. Daarom is het verstandig om je voor je internationale verhuizing naar Zwitserland goed voor te bereiden. Wanneer een verhuisbedrijf met jouw inboedel de Zwitserse grens oversteekt kan het gebeuren dat het gecontroleerd zal worden door de Zwitserse douane. Ja, het land is een Schengenland dus het kent vrij verkeer van personen, maar het land kent geen vrij verkeer van goederen. Voor een zorgeloze emigratie is het dus verstandig dat je over de juiste papieren beschikt mocht iemand hierom vragen.
Zorg ervoor dat je Nederlandse paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is en maak hier een kopie van. Heb je al een Zwitserse verblijfsvergunning? Zorg dat je hier dan ook een kopie van hebt. Heb je ook al een woning in Zwitserland? Neem dan ook een kopie van de huur- koopcontract mee. Ook is een kopie van je inschrijvingsbewijs van het kanton in Zwitserland nodig. Als je ook al een baan hebt in Zwitserland is het handig om ook een kopie van je arbeidscontract bij de hand te hebben. Verder is het douaneformulier 1844 nodig met je handtekening en ook een gedetailleerde Engelstalige inventarisatielijst.
Ervaren verhuisbedrijf
Vanwege de gecompliceerdheid van een verhuizing naar Zwitserland is het verstandig om een internationale verhuizer in te huren. Deze bedrijven hebben jarenlange ervaring met verhuizingen naar het buitenland en weten precies wat er nodig is voor jouw verhuizing naar Zwitserland.
Kosten voor een internationale verhuizing
Het is erg moeilijk om de gemiddelde kosten voor het verhuizen naar Zwitserland zomaar uit te rekenen of in te schatten. Dit komt vanwege het feit dat de prijs voor een verhuizing afhangt van jouw wensen. Daarom kun je het beste bij verschillende verhuisbedrijven verhuisoffertes aanvragen. Let wel goed op dat dit gratis én vrijblijvend is. Straks zit je vast aan dingen waar je niet op zit te wachten.
Gratis verhuisoffertes bij Moova
Bij Moova kun je snel en gemakkelijk verhuisoffertes aanvragen. Dit kan online en duurt ongeveer twee minuten. Je vult een formulier in en hierna krijg jij automatisch offertes van verschillende verhuisbedrijven uit jouw regio opgestuurd. Deze service is helemaal gratis en geheel vrijblijvend. Dit betekent dat je nergens aan vast zult zitten. Op deze manier kun je thuis op je gemak alle bedrijven vergelijken en een goede keuze maken.
Tot slot
Zoals je hebt kunnen lezen is er wel het een en ander wat je goed moet regelen wil je probleemloos naar Zwitserland emigreren. Eigenlijk betekent een voorbereiding niet alleen het papierwerk, maar is het ook belangrijk dat je er mentaal klaar voor bent. Misschien kun je eerst drie maanden naar Zwitserland om te kijken of het land wel echt bij je past. Misschien ken je het land al van de vele vakanties of heb je er eerder gewoond vanwege je studie? Dan is het wonen in Zwitserland je natuurlijk niet onbekend. Wat het ook is, zorg ervoor dat je de juiste beslissingen neemt en zorg er ook voor dat je jezelf goed voorbereid. Zo zul je later ook niet tegen problemen aanlopen en kun je zorgeloos in Zwitserland gaan wonen.
Heb je nog vragen?
Zijn er nog onderwerpen die wij in dit artikel niet besproken hebben? Heb je hier misschien nog vragen over of ben je nog op zoek naar wat meer informatie? Dan kun je natuurlijk ook altijd even rondsnuffelen tussen de andere artikelen op onze website en misschien heb jij wat aan de nuttige informatie die je daar kunt vinden.