Verhuizen naar Zwitserland: zorgverzekering

Wanneer je in het buitenland woont wil je natuurlijk nog steeds goed verzekerd zijn. Wanneer je naar Zwitserland verhuist hoef je je echt nergens zorgen over te maken, want het land heeft een van de beste zorgstelsels ter wereld. Ga je emigreren naar Zwitserland? Lees dan gauw verder.

Ziektekostenverzekering in Zwitserland

Wanneer je naar Zwitserland verhuist ben je verplicht een zorgverzekering af te sluiten. In Nederland werkt dit op dezelfde manier. Je bent je Nederland namelijk ook verplicht te verzekeren. Dit verplichte zorgstelsel heet in Zwitserland ‘grunversicherung’. Het land financiert dit via de verzekeringspremies in het land. Het Zwitserse zorgstelsel lijkt op het Nederlandse zorgstelsel, maar Zwitserland staat wereldwijd ook hoog aangeschreven qua gezondheidszorg.

De verplichte basisverzekering

Zoals eerder aangegeven heeft Zwitserland een verplichte basisverzekering. Dit is net als je Nederlandse basisverzekering. De dekking van deze basisverzekering is bij alle verzekeraars in het land hetzelfde. Maar let wel op, want er zijn enorme prijsverschillen. Gelukkig mag je zelf een zorgverzekeraar kiezen in het kanton waar je woont. Een kanton in Zwitserland is net als een Nederlandse gemeente.

Waarom die prijsverschillen?

Dit heeft te maken met een aantal factoren. Enkele voorbeelden hiervan zijn dat het afhankelijk is van waar je woont, je leeftijd, de hoogte van het eigen risico en wat voor soort verzekering je afsluit. Verder is elke verzekeraar in Zwitserland verplicht om je te accepteren voor een basisverzekering en mogen zij je dus niet weigeren.

Wat wordt er vergoedt?

Dit zijn doktersbezoeken, medicijnen die je op recept moet verkrijgen, vaccinaties en spoedeisende hulp. Ook een aantal alternatieve therapieën worden gedekt. Het is de Zwitserse overheid die bepaalt welke kosten onder de dekking van de basisverzekering vallen.

De aanvullende verzekering

Naast de verplichte basisverzekering kun je jezelf ook aanvullend verzekeren. Dit is dan weer niet verplicht. Ook hierbij zijn de verschillen tussen de verzekeraars erg groot. Kijk daarom goed naar de dekking die zij aanbieden. Bij een aanvullende dekking is een verzekeraar niet verplicht om je te accepteren en mogen zij je hiervoor wel weigeren. Dit in tegenstelling tot de basisverzekering.

Is een aanvullende verzekering verplicht?

Ook al is een aanvullende verzekering in Zwitserland niet verplicht, het is toch verstandig om hier naar te kijken.De basisverzekering dekt namelijk alleen de ziektekosten op niveau van je eigen kanton. Wordt je ergens anders behandeld? Dan dien je het prijsverschil zelf bij te betalen. Soms zijn er uitzonderingen waarbij een verzekeraar vóór de behandeling toestemming kan geven en het dan wel vergoedt wordt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan behandelingen die ze in jouw kanton niet aanbieden.

Ongevallenverzekering

Wanneer je in Zwitserland gaat werken moet je goed opletten. Sommige werkgevers in Zwitserland hebben namelijk geen ongevallenverzekering. Wanneer dit zo is ben je verplicht om deze zelf af te sluiten.

Ziektekosten

De premie van zorgverzekeraars verschilt niet alleen per maatschappij, maar ook per kanton. Kijk dus goed naar waar jij gaat wonen. Zo kun je de juiste zorgverzekering afsluiten. De kosten voor een verzekering in Zwitserland zijn vrij hoog. Voor de basisverzekering betaal je ongeveer €150 per maand. Dit is voor jouw verzekering. Voor gezinsleden gelden jouw zorgverzekeringen niet. Deze dien je aparte verzekeringen af te sluiten.

Het eigen risico

Voor de prijs van de maandelijkse premie in Zwitserland verwacht men al gauw dat alles vergoedt wordt. Helaas is dit niet het geval. Er is namelijk een eigen risico van rond de €300 per jaar. Je kunt je eigen risico net als bij een Nederlandse zorgverzekeraar verhogen om zo je maandelijkse premie te verlagen. Iedereen boven de 18 jaar heeft een verplicht eigen risico.

Heb je het eigen risico afbetaald?

Heb je je eigen risico voor het jaar volledig betaald? Dan is het helaas niet zo dat opeens wel alles wordt vergoedt. Hierna betaald de verzekering de rekeningen niet meer dan 90%. Het restant, dus 10% dien je dan zelf te betalen. Dit is wel met een maximum van ongeveer €700 per jaar.

Tandarts

Verder dien je je voor de tandarts apart te verzekeren. Deze kosten kunnen ook weer oplopen, want dit kost vaak ook rond de €150 extra. Dit is dus het bedrag dat nog eens op je maandelijkse premie voor de zorgverzekering bijkomt.

Verzeker jij je niet voor de tandarts? Dan kunnen de kosten bij een tandartsbezoek erg oplopen, want ook dit is in Zwitserland erg duur.

Zwangerschap

Ben je zwanger? Dan gelden er voor jou andere regels. De medische kosten voor medische zorg met betrekking tot jouw zwangerschap vallen dan niet onder het eigen risico.

De Nederlandse zorgverzekering

Wanneer je in Nederland woont bent je natuurlijk in Nederland verzekerd. Bij een emigratie kun je echter niet meer in Nederland verzekerd blijven. Bij een emigratie ben je namelijk verplicht om je Nederlandse zorgverzekering op te zeggen en dien je een Zwitserse zorgverzekering af te sluiten.

Een uitkering

Wanneer je in het buitenland gaat wonen dien je niet alleen je zorgverzekering goed te regelen, maar ook een eventuele uitkering of pensioen. Ontvang jij een uitkering? Dan is het verstandig om contact op te nemen met het UWV/desbetreffende gemeente.

Je pensioen

Voor je pensioen kun je het beste contact opnemen met de Sociale Verzekeringsbank.

Tot slot..

Heb je misschien nog andere vragen met betrekking je emigratie naar Zwitserland? Dan kun je ook altijd de andere artikelen op onze website raadplegen. Wie weet kun je het antwoord op op jouw vraag daar vinden.

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer