Werken in België

In België wonen betekent vaak ook dat je in het land gaat werken. Soms is het zo dat je in Nederland woont, maar in België gaat werken en soms is het weer zo dat je in België gaat wonen, maar in Nederland blijft werken. Door jouw aanwezigheid op deze pagina gaan wij er vanuit dat jij naar België gaat emigreren.

Het is natuurlijk altijd zo dat je in elk ander land, dus zo ook in België je te maken zult krijgen met andere regels. In dit artikel proberen wij je zo goed mogelijk uit te leggen hoe het is om in het buitenland te werken. Het betreft veelal algemene informatie. Wie weet kan dit je een beetje op weg helpen.

Waarom zou je in België gaan werken?

In het algemeen is België voor ons Nederlanders geen onbekend terrein. Wie heeft er nu nog nooit een bezoek gebracht aan Brussel of Antwerpen? Misschien ben je vroeger zelfs een keer gaan kamperen in de Belgische Ardennen. België is een prachtig land met mooie natuurgebieden én hierbij ligt het ook nog eens dichtbij Nederland. Wanneer je in Vlaanderen gaat wonen is het zelfs zo dat de taal geen probleem zal zijn. Ga je in Wallonië wonen of werken? Dan moet je er wel voor zorgen dat je jouw Franse taal even goed bijspijkert, want aan Nederlands zul je daar niet veel hebben.

Werken in de Europese Unie (EU)

De EU brengt heel veel voordelen met zich mee en makkelijker werken in het buitenland is daar een van. Je krijgt namelijk niet te maken met moeilijke aanvragen van bijvoorbeeld werk- of verblijfsvergunningen. Grensarbeiders hebben het zelfs erg gemakkelijk vanwege het Schengenverdrag. Dit maakt vrij verkeer van personen mogelijk. Het is dan ook hierdoor dat jij je makkelijk in België kunt vestigen .

Wat moet je allemaal regelen?

Je kunt je tot 5 dagen voor je emigratie uitschrijven uit Nederland bij de gemeente waarin je woonachtig bent. In België ben je dan wel wettelijk verplicht om je weer binnen 8 dagen in te schrijven. Na je inschrijving worden je gegevens gecontroleerd en krijg je hier een bevestiging van. Bij de Belgische Sociale Verzekeringsbank kun je hierna je Belgische BSN-nummer aanvragen. In België heet dit het ‘identificatienummer voor de sociale zekerheid’ (INSZ). Zonder dit nummer kun je niet in België gaan werken.

Wil je een Belgische bankrekening openen?

Een ander groot voordeel van de EU is dat je bij het wonen en werken in een andere lidstaat niet per se een bankrekening van het desbetreffende land hoeft te openen. Waarom zou je eigenlijk je Nederlandse bankrekening inruilen voor een Belgische? Het antwoord hierop is simpel. Het is namelijk puur en alleen vanwege het feit dat Belgische transacties dan sneller afgehandeld kunnen worden. Zo krijg je dus waarschijnlijk ook sneller je salaris gestort.

Je zorgverzekering

In België wordt het ziekenfonds mutualiteit genoemd. Je bent verplicht jezelf aan te melden bij een van de zorgverzekeraars in het land. De kosten hiervoor zijn in vergelijking met Nederland erg laag, want de kosten worden gecompenseerd door belastingen bij werkgevers én werknemers. In België is het namelijk zo geregeld dat je ongeveer 13% van je bruto salaris moet afstaan aan het ziekenfonds als eigen bijdrage. De werkgevers moeten ook een bedrag afstaan. Dit is vaak een bedrag tussen de 15% en 22% van jouw salaris.

Belastingen

België is voor rijke gepensioneerden misschien een belastingparadijs, maar niet voor de ‘gewone’ bevolking. België hanteert namelijk een van de hoogste belastingtarieven in Europa.

Belgische belastingschijf

  • €0,01 tot €13440,00 = 25% belasting
  • €13440,00 tot €23720 = 40% belasting
  • €23720 tot €41060 = 45% belasting
  • meer dan €41060 = 50% belasting

De Belgische markt

Werken in België is niet erg moeilijk, want de economie in het land zit aardig in de lift. Dit kun je dus ook merken aan de werkgelegenheid. Ondernemingen en dus een werkgever mogen geen onderscheid maken tussen hun werknemers op basis van nationaliteit. Als Nederlander heb je dus precies dezelfde rechten als Belgische werknemers. Wanneer je in België werkt zal het je opvallen dat er je in de grensstreek enorm veel Nederlanders zult tegenkomen. Veel mensen die in Nederland wonen kiezen ervoor om hier te blijven wonen, maar willen dan wel graag in België werken.

Sectoren als landbouw en de bouwsector zijn vaak op zoek naar personeel. Verder is het ook goed om te weten dat de sociale premies en uitkeringen in het land ook erg goed geregeld zijn.

Goed om te weten wanneer je in België gaat werken

De salarissen in België zijn over het algemeen wat lager dan in Nederland en de belastingen zijn zoals je eerder hebt kunnen lezen weer een stuk hoger. Wel komt de Belgische overheid je qua kosten tegemoet door lagere lasten voor levensonderhoud. In België bestaat een gemiddelde werkweek uit 38 uur, maar er is recentelijk ook een nieuwe wet aangenomen. Door deze wet mogen Belgen nu kiezen voor een werkweek van 4 dagen mét behoudt van hun loon.

Verschillen werkcultuur

In België is men nog gewend aan hiërarchie. Dit kan voor ons Nederlanders nogal lastig zijn, omdat wij dit helemaal niet gewend zijn. Wanneer je baas in Nederland een beslissing wilt nemen over iets belangrijks is het dan ook niet ongebruikelijk dat hij om de mening van zijn personeel vraagt en anders het personeel ook ongevraagd een mening kan geven. In België is dit helemaal niet zo. De baas neemt de beslissingen en als jou niks wordt gevraagd betekent het ook dat zij er niet van gediend zijn wanneer je een mening geeft. Je kunt eigenlijk zeggen dat Belgen vooral veel luisteren in tegenstelling tot Nederlanders die vooral veel praten en hierbij ook nog eens direct en confronterend zijn. Je zult dan ook niet gauw merken wanneer Belgen het niet eens met je zijn, want dit laten ze niet snel merken. Verder is men op de werkvloer in België vaak wat gereserveerder. In Nederland worden er al snel grapjes gemaakt en zal iedereen gezellig met elkaar kletsen, maar in België is dit zeker niet het geval.

Tot slot..

Ga jij ook binnenkort naar België verhuizen? Verdiep jezelf dan eens in de Belgische cultuur, informeer jezelf goed over de arbeidsvoorwaarden en lees op het internet over de ervaringen van mensen. Dit kunnen ook ervaringen van een grensarbeider zijn, want diegene heeft dan toch met de cultuur van België en dan vooral Vlaanderen te maken gehad.

Het is ook noodzakelijk en dus belangrijk om goed naar je eigen situatie te kijken. Ben je een zelfstandige of ga je in loondienst? Zijn er nog bepaalde plichten waar jij je aan moet houden of hebben de regels geen betrekking op jou en je situatie? Op deze manier zorg jij ervoor dat je goed voorbereid aan je emigratie begint en je zonder problemen aan de slag kunt gaan op de Belgische arbeidsmarkt.

Vergeet je geen verhuisbedrijf te regelen?

Verhuizen naar België betekent natuurlijk ook dat je jouw inboedel mee wilt verhuizen. Hierbij is het verstandig om online offertes aan te vragen bij verschillende verhuisbedrijven. Hierbij kun jij laten weten wat je wensen zijn en kunnen de verhuisbedrijven alle kosten voor je uitrekenen. Bij Moova zijn de offertes gratis én vrijblijvend waardoor je op je gemak een keuze kunt maken uit de bedrijven en kunt kiezen voor het verhuisbedrijf dat het beste bij jou past.

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen over het emigreren of werken in België? Wil je meer informatie over de Belgische belastingdienst of eventuele ziektekosten? Wil je misschien meer informatie over pensioenen of uitkeringen? Dan kun je ook altijd de andere artikelen op onze website raadplegen. Wij hebben enorm veel artikelen met betrekking tot een emigratie naar België en wij weten daarom dan ook bijna zeker dat jouw vraag in een van de andere artikelen beantwoord wordt.

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
Picture of moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer