Werken in Engeland

Groot-Brittannië is een eiland in de Atlantische Oceaan. Het is een verenigde koninkrijk met heel veel geschiedenis en een erg sterke economie. Door de sterke economie is het natuurlijk meer dan logisch dat er steeds meer jonge Europeanen naar het Verenigd Koninkrijk vertrekken om er te gaan werken. De economie blijf niet alleen groeien, maar ook de werkloosheid blijft dalen. Ook heeft land een grote aantrekkingskracht vanwege de Engelse taal. Veel Nederlanders spreken de Engelse taal goed en kiezen daarom voor Engeland. Zo krijgen zijn niet te maken met een taalbarrière en hoeven zij hier ook geen extra cursus voor te volgen. Ga jij emigreren naar Engeland of wil jij ook in het Verenigd Koninkrijk werken? Dan kan dit artikel je daar misschien bij helpen.

Internationale vacaturebanken

Wanneer je in Engeland gaat werken moet je natuurlijk wel eerst op zoek naar een baan door middel van openstaande vacatures. Wanneer je online gaat zoeken zul je veel internationale vacaturebanken tegenkomen. Dit kunnen bijvoorbeeld Indeed, Monsterboard of Jobsite zijn. Op deze websites heb je vaak een ruim aanbod van vacatures. Het handige aan deze websites is dat je filters kan toevoegen. Zo kun je bijvoorbeeld met behulp van filters tussen de laatste vacatures uitsluitend werkgevers vinden die op zoek zijn naar Nederlands personeel. Vind je het ook fijn dat bedrijven je aanbiedingen sturen? Dan kun jouw CV op de openbare lijst zetten zodat zij je online te zien krijgen.

Een kleine tip:

Wanneer je in Engeland gaat solliciteren hoef je geen foto bij je CV toe te voegen. In Engeland zijn foto’s in je CV namelijk verboden. Dit in verband met eventuele discriminatie. Let goed op alles en zorg ervoor dat je jouw CV aanpast voordat je op zoek gaat naar banen in Engeland.

De Engelse cultuur

Je zou denken dat een land dat zo dichtbij Nederland ligt niet heel anders kan zijn qua cultuur. Echter is dit zeker niet het geval. Engelsen zijn in de eerste instantie bijvoorbeeld erg beleefd. Zo wordt er bij elk verzoekje wel een ‘please’ toegevoegd en is het echt een ‘no-go’ om voor te dringen in de rij in een winkel.

Cultuur op de werkvloer

In Engeland is het totaal niet gebruikelijk om meteen persoonlijke zaken te bespreken. Dit doe je pas wanneer je iemand een stuk beter kent. Ook zijn Nederlanders een stuk directer dan de Engelsen. De mensen in Engeland zullen niet zo snel direct zeggen wat ze van iets vinden en zullen hier eerder rondjes omheen draaien.

Geen gepolder

Ook houden ze in Engeland niet van polderen en is er een duidelijke hiërarchie op de werkvloer. Vaak moet je zelfs voor het geven van je mening toestemming vragen aan je baas. Dit is natuurlijk totaal anders dan wat wij in Nederland gewend zijn en is het voor ons Nederlanders wel even wennen om te wonen en werken in Engeland. Wel zul je tegenwoordig merken dat je in de grote steden van Schotland of bijvoorbeeld in een grote stad als Londen door de vele emigranten en expats minder hiërarchie op de werkvloer kunt tegenkomen.

Heb je in Engeland een werkvergunning nodig?

Je weet vast wel dat Engeland sinds de Brexit in 2020 niet meer tot de Europese Unie (EU) behoort. Daarom moet je tegenwoordig wel een aantal dingen in gedachte houden. Als geliefde reisbestemming is er niet heel veel veranderd. Het enige verschil is dat je nu een geldig paspoort nodig hebt om het land in te reizen en kun je dit niet meer met een identiteitskaart doen.

Voor het werken in Engeland is dit echter een heel ander verhaal. Als je tegenwoordig in Engeland wilt gaan werken krijg je te maken met het strenge Britse immigratiesysteem en heb je een werkvergunning nodig om in het land te kunnen werken. Voor Nederlanders geldt hier geen uitzondering op en ben jij ook verplicht om jezelf aan te melden. Het Britste immigratiesysteem werkt op basis van punten. Wil jij in aanmerking komen voor een werkvergunning? Dan heb je natuurlijk eerst een aanbod van werk nodig. Daarnaast moet je voldoen aan het minimum jaarsalaris én moet je de Engelse taal machtig zijn. Praktisch iedereen uit andere landen krijgt hiermee te maken.

Een speciale dienstensector

Werk jij in de zorg in Nederland? Personeel voor de zorg is namelijk waar Engeland naar op zoek is. Deze krijgen veel sneller een visum en hebben makkelijkere voorwaarden waar zij aan moeten voldoen. Zijn er andere vaardigheden waar jij een goede kennis van hebt? Misschien kun je dan op de website van de ambassade van Groot-Brittannië kijken of jij ook in aanmerking komt voor een versnelde aanvraag voor je werkvisum.

Het uurloon in het Verenigd Koninkrijk

Hoe hoog het minimumloon in Engeland is ligt aan de leeftijd en persoonlijke situatie van een werknemer. Hieronder leggen wij dit beknopt uit:

  • Ben je 23 jaar en ouder? Dan heb je recht op het ‘National Living Wage’.
  • Ben je jonger dan 23 jaar? Dan heb je recht op het ‘National Minimum Wage’.
  • Studeer je nog? Dan heb je recht op het ‘Apprentice Rate’

National Living Wage – 23+

Sins 2021 is het minimumloon voor 23 plussers £8,91 per uur (bruto) en dit is ongeveer €10,47. Dit heeft uiteraard geen betrekking op zelfstandigen.

National Minimum Wage – 23-

Wanneer je jonger bent dan 23 jaar wordt het minimum uurloon (bruto) berekend op basis van je leeftijd:

  • Jonger dan 18 – £4,62
  • 18-20 jaar – £6,56
  • 21-22 jar – £8,36

Apprentice rate

Wanneer een leerling jonger is dan 19 jaar en wanneer een leerling ouder is dan 19 jaar en in het eerste jaar van zijn stage zit krijgt het £4,30 (bruto) per uur.

Zit de leerling aan het einde van het eerste jaar en is hij 19 jaar en ouder? Dan heeft hij recht op het ‘National Minimum Wage’ of het ‘National Living Wage’.

Het gemiddelde salaris

Wij willen je graag een voorbeeld geven van iemand die 23 jaar en ouder is en die fulltime, dus 40 uur per week werkt.

Als je 40 uur per week werkt en dit 52 weken per jaar doet kom je uit op 2080 uur. Dit vermenigvuldig je met het uurloon, dus £8,91. Het antwoord op deze berekening is £18532,- per jaar. Het gemiddelde salaris ligt dan op £1554,40 per maand.

Het is goed om te weten dat je bij de meeste bedrijven je loon meestal per maand krijgt.

Werknemersbijdragen

Natuurlijk moet je over je brutosalaris ook bijdragen afleveren. In Engeland is dit:

  • Bronbelasting
  • Nationale ziekenfonds
  • Pensioenpremies

Je zorgverzekering

Engeland heeft twee zorgstelsels. Er is de publieke ‘National Health Service’ (NHS), maar je als je wilt kun je ook gebruik maken van een particuliere zorgverzekering.

NHS

De NHS wordt in Engeland gefinancierd met belastinggeld en het wordt dan ook beheerd door de Engelse staat. Op deze manier kan elke inwoner gebruiken maken van de zorgverzekering. Sommige Britten sluiten hiernaast ook een particuliere verzekering af, omdat deze geen lange wachtlijsten hebben. Echter is een particuliere verzekering niet verplicht.

Wonen in Engeland

Heb jij ook de wens om naar het buitenland te vertrekken en om op bijvoorbeeld een geweldige locatie in Londen te werken? Dan moet jij je zoals je hebt kunnen lezen wel goed voorbereiden. Je wilt natuurlijk wel met een goede start beginnen. Een andere reden om je goed voor te bereiden is dat huisvesting in de grote steden van Engeland nogal duur kan zijn en je niet zo makkelijk een goedkope appartement kunt vinden. Hou ook rekening met het feit dat de prijzen die jij voor woningen online ziet staan exclusief nutsvoorzieningen zijn.

Huizenjacht

De woningmarkt in Engeland kun je eigenlijk wel vergelijken met de woningmarkt in Nederland. Huizen worden steeds schaarser en woningen worden daardoor ook steeds duurder. Ten eerste kun je natuurlijk altijd even rondneuzen op websites. Online kun je namelijk makkelijk huur- en koopwoningen vinden. Ook komt het in Engeland vaak voor dat woningen gedeeld worden vanwege de hoge prijzen. Wil jij ook liever een huis delen met kamergenoten en zo besparen op je maandelijkse kosten? Dan kun je op een website als www.gumtree.co.uk kijken.

Je kunt natuurlijk ook altijd kiezen voor een makelaar. Deze kan dan niet alleen woningen voor je zoeken, maar je kunt met de makelaar ook gezellig samen alle woningen bezichtigen.

Een kleine tip

Misschien lijkt het je ook leuk om net buiten een grote stad te wonen. Het is daar wat rustiger, maar ook de woningen zullen een stuk goedkoper zijn dan in het centrum. Het reizen naar je werk hoeft ook geen probleem te zijn, want het openbaar vervoer in Engeland is erg goed geregeld.

Tot slot..

Zoals je hebt kunnen lezen is er wel het een en ander wat je moet regelen voordat je aan de slag kunt bij je nieuwe baan in Engeland. Bereidt je hier goed op voor zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan. Vaak helpen bedrijven hun werknemers ook bij een verhuizing, dus misschien is het handig om hier wat meer informatie over op te vragen bij jouw werkgever.

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen met betrekking tot een emigratie naar het Verenigd Koninkrijk? Wil je bijvoorbeeld wat meer informatie over je zorgverzekering in het land of wil je weten hoe je er een huis kunt kopen? Dan verwijzen wij je graag door naar de andere artikelen op onze website.

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
Picture of moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer