Werken in Portugal

Het is natuurlijk niet zomaar dat je aan het nadenken bent over het werken in Portugal. De afgelopen jaren zijn er enorm veel Nederlanders in Portugal gaan wonen en werken. Het land is natuurlijk prachtig. Wie kent de Portugese Portwijn niet dat gemaakt wordt van heerlijke druiven? Of een van de mooi grote steden in het land zoals Lissabon of Porto? Je zou denken dat de meeste toeristen naar het zuiden van het land vertrekken om de prachtige stranden te bezoeken, maar niks is minder waar. Veel van de vacatures in Portugal zijn in de grotere steden. Of je moet natuurlijk in de toeristische sector willen werken.. Dan zit je in het zuiden van Portugal een stuk beter. Ga je binnenkort emigreren naar Portugal of ben je van plan om daar aan de bak te gaan? Lees dan gauw verder.

Wil jij ook in Portugal werken?

Heb jij ook besloten dat je in Portugal gaat werken en wil je hier wat meer informatie over? Dan zeggen wij: lees snel verder en wie weet kunnen we je een beetje op weg helpen.

Waarom zou je willen werken in Portugal?

Zoals je eerder hebt kunnen lezen is Portugal een prachtig land, dus wij begrijpen het maar al te goed wanneer mensen zeggen dat zij graag in Portugal willen wonen. In Portugal wonen brengt namelijk veel voordelen met zich mee. De mensen zijn er vriendelijk, de Portugese keuken is heerlijk én de Portugese taal is natuurlijk super romantisch. In een grote stad als bijvoorbeeld Coimbra kun je hierbij ook nog eens genieten van het bruisende nachtleven, dus saai zal het zeker niet zijn wanneer je er gaat wonen.

Verder heeft het land een heerlijke Mediterrane klimaat en schijnt de zon er ongeveer 300 dagen per jaar. Ook heeft het land milde zomers en is het er in het binnenland lekker vertoeven. Ook is de hoofdstad Lissabon erg trendy onder buitenlanders en zul je er veel jonge mensen tegenkomen die naar Portugal zijn gemigreerd. Door de internationale luchthavens zit je er binnen ‘no time’ en kun jij ook genieten van het leven in Portugal.

Portugal en de Europese Unie (EU)

Voor iemand uit een van de lidstaten van de EU is het gemakkelijk om te vertrekken naar Portugal. Lissabon bezoeken of er wonen? Hierbij heb je geen visum nodig. Je hebt hierbij alleen een geldige ID-kaart nodig. Wil je voor een langere tijd in Portugal verblijven? Dan is dit ook best gemakkelijk. Sowieso heb je het recht om er 3 maanden te verblijven. Maar jij wilt er natuurlijk gaan wonen en werken, dus gaan wij er vanuit dat dit voor een periode van langer dan 3 maanden is.

Heb je een werkvergunning nodig?

Om als Nederlander te werken in Portugal heb je géén werkvergunning nodig. Het enige wat je nodig hebt is een verklaring van inschrijving in het land.

Hoe kun je jezelf inschrijven?

Als eerste dien je jezelf aan te melden bij de afdeling ‘junta de freguesia’ bij de gemeente. Hierbij moet je wel je uitschrijvingsbewijs die je in Nederland hebt gekregen meenemen en dien je ook een bewijs te laten zien van je nieuwe adres in Portugal. Nadat deze documenten gecontroleerd zijn krijg je een ‘atestado’ oftewel een certificaat waarop staat aangegeven dat je op je nieuwe adres in Portugal woont.

De ‘câmara municipal’ in Portugal

De ‘câmara municipal’ is het gemeentehuis. Hier moet je jezelf officieel inschrijven. Dit doe je door weer je bewijs van uitschrijving in Nederland te laten zien, maar je moet ook je ‘atestado’ overhandigen. Ook heb je hierbij je paspoort of ID-kaart nodig.

Na betaling krijg je de ‘Certificado de Registo de Cidadão da União Europeia’ overhandigt. Dit is je tijdelijke verblijfsvergunning. Na 5 jaar kun je een aanvraag indienen voor een permanente officiële verblijfsvergunning.

Ga je er langer dan 3 maanden werken, maar wel korter dan 12 maanden?

Wanneer je ervoor kiest om tijdelijk in Portugal te gaan werken kun je ook een tijdelijke visum aanvragen. Dit kun je doen voor de duur van je contract en deze kun je ook weer verlengen indien dit nodig is. Maar zoals eerder uitgelegd moet je niet vergeten om je in te schrijven wanneer je er langer dan 3 maanden gaat werken.

Hoe kun je in Portugal een baan vinden?

Om te werken in Portugal heb je natuurlijk wel eerst een baan nodig. Maar waar vindt je eigenlijk de laatste vacatures?

Online

Solliciteren naar vacatures in het buitenland doe je natuurlijk niet dagelijks, dus wij begrijpen dat dit een beetje eng kan zijn. Wil jij ook in Portugal werken, maar woon je nog in Nederland? Dan is de gemakkelijkste manier om de beste vacatures te vinden online. Er zijn namelijk zat Nederlandse bedrijven die in Portugal gevestigd zijn en op zoek zijn naar Nederlandse medewerkers. Bij veel van deze bedrijven kun je ook online een open sollicitatie sturen. Het zijn vaak de klantenservice afdelingen van Nederlandse bedrijven die in het hele land in Portugal gevestigd zijn en hierbij wordt dan ook niet per se om specialistische kennis gevraagd. Het handige bij het werken van deze bedrijven is dat ook dat je geen Portugees hoeft te kunnen spreken.

Leuke feitjes en tips

Weet jij dat het gemiddelde salaris in Portugal een stuk lager ligt dan in Nederland? Ook zijn er door de wat krappere arbeidsmarkt minder banen beschikbaar. Zie jij toevallig een beschikbare vacature online staan van een Nederlands bedrijf? Dan is het verstandig om heel snel te reageren met een sollicitatiebrief of je CV, want bij deze bedrijven heb je ook een grotere kans op een hoger salaris. Geef dus snel antwoord en wie weet kun jij de volgende maand al verhuizen!

Een Portugese bankrekening

Wanneer je gaat emigreren en in Portugal gaat werken wil je natuurlijk wel een Portugese bankrekening hebben. Vergeet deze dan ook niet op tijd aan te vragen wanneer je een baan hebt gevonden. Het klopt dat je in landen binnen de EU gebruik kunt maken van je Nederlandse bankrekening, maar bij stortingen van salarissen kan het dan wel voorkomen dat je deze met vertraging binnen krijgt en dit wil je natuurlijk niet.

Wat heb je nodig om een rekening te openen?

Om in Portugal een rekening te openen is rekening houden met de openingstijden van de banken in het land erg verstandig. De meeste Portugese banken sluiten namelijk al rond een uur of 15:00.

Voor het openen van een rekening heb je de volgende documenten nodig:

  • Paspoort/ID-kaart
  • Je Portugese NIF
  • Een bewijs van inkomen
  • Bewijs van je adres
  • Een inlegsom. Dit verschilt per bank en ook de hoogte hiervan is verschillend.

De bedrijfscultuur in Portugal

In Portugal is het zo dat men nog erg conservatief kan zijn op de werkvloer. Nadat je er eenmaal een tijd werkt zul je er snel aan gewend raken, maar het is natuurlijk wel even wennen. Dat het bedrijfsleven in Portugal nog vrij conservatief is heeft vooral te maken met de katholieke kerk. De katholieke kerk heeft namelijk altijd enorm veel invloed gehad op het bedrijfsleven in het land. Voordat je jouw verhuizing gaat plannen is dit natuurlijk wel een onderwerp om jezelf even goed in te verdiepen.

Hiërarchie

In Portugal houden ze nog steeds van hiërarchie. Dit is natuurlijk het compleet tegenovergestelde dan wat wij in Nederland gewend zijn. Wij Nederlanders zijn het namelijk gewend om op hetzelfde niveau als onze baas te zitten. Wordt er vergaderd? Dan is iedereen daar meestal bij. Moet de directeur een beslissing nemen? Dan geeft iedereen zijn/haar mening. In Portugal is dit echter totaal niet zo. Je zult al gauw merken dat iemand zijn leeftijd of positie van groot belang is in een bedrijf. Wil de directeur een beslissing nemen? Dan wordt jouw mening niet echt gewaardeerd. Je moet je gedragen naar je niveau en iedereen let hier ook op.

Wees formeel

Hierbij is het tegelijkertijd ook erg belangrijk om formeel te zijn. Je spreekt iedereen aan met zijn/haar achternaam tenzij er natuurlijk wordt aangegeven dat niet hoeft. Ook qua werkkleding zijn ze in Portugal een stuk formeler. Dames én heren zijn op kantoor dan ook altijd netjes en vrij conservatief gekleed. Ga jij bij een wat jongere en hippere bedrijf werken? Dan is het vooral het beste om even de kat uit de boom te kijken en jezelf aan te passen. Deze bedrijven zijn namelijk minder conservatief.

Gemiddelde kosten van het leven in Portugal

Wat jouw gemiddelde kosten zullen zijn heeft niet alleen met jouw eigen levensstijl te maken, maar het heeft ook te maken met waar je in Portugal gaat wonen. Ga je in het zuiden aan de kust wonen? Dan zal dit natuurlijk een stuk goedkoper zijn dan in een van de grote steden of bijvoorbeeld op een eiland zoals Madeira.

Een kleine vergelijking met Nederland

Wij willen proberen om je toch een klein beeld te geven. Wanneer je kiest voor een woning in het centrum van Lissabon zul je voor een 1-kamer appartement ongeveer €600 kwijt zijn. In vergelijking met Nederland ben je dus al ongeveer €400 goedkoper uit dan als je dezelfde woning in Nederland zou huren.

Het leven is in Portugal gewoonweg een stuk goedkoper

Verder is het natuurlijk ook goed om te weten dat je boodschappen en het uit eten gaan een stuk goedkoper zijn dan in Nederland.

Je zorgverzekering

In Portugal kun je gebruik maken van de publieke zorgverzekering, maar je kunt er ook voor kiezen om een private zorgverzekering af te sluiten. Wanneer je in het land gaat werken is je werkgever wettelijk verplicht om je te aan te melden voor de ‘Segurança Social’. Dit is de publieke ziekenfonds van Portugal. Hierna zal je samen met je werkgever via maandelijkse premies betalen voor je zorgverzekering. Wanneer je eventuele zorg nodig hebt is vaak gratis of voor een groot deel gratis. Voor gepensioneerden is bijvoorbeeld 40%-100% van de medische kosten gedekt.

Nadat je bent aangemeld bij de Segurança Social krijg je ook een verzekeringspas. Dit wordt in Portugal de ‘Cartāo de Utente’ genoemd. Deze pas dien je altijd bij je te hebben bij afspraken bij de dokter of bijvoorbeeld in het ziekenhuis. Op vertoon van deze pas zal je medische zorg gratis zijn. Nadat je jouw pas hebt ontvangen moet je ook een ‘número utente’ aanvragen zodat je ook een huisarts toegewezen zult krijgen.

Ziektekosten in Portugal

Wanneer je de maandelijkse premiekosten van je Portugese verzekering vergelijkt met je Nederlandse zul je zien dat het een heel stuk goedkoper is. Dit komt vanwege het feit dat Portugal een publieke zorgsysteem heeft. In Portugal hebben ze het zelfs zo geregeld dat wanneer je geen inkomen of uitkering hebt, met pensioen of langdurig ziek bent je helemaal geen financiële bijdrage hoeft te leveren aan de maandelijkse premie van jouw zorgverzekering. Zo hebben de allerarmsten of mensen in financiële nood ook gemakkelijk toegang tot medische zorg en wordt er niemand buitengesloten.

Wanneer je dit vergelijkt met Nederland is het toch wel allemaal een tikkeltje anders niet? Wel is de zorg in openbare ziekenhuizen in Portugal natuurlijk een stuk minder luxe dan wat wij in Nederland gewend zijn, maar voor een klein bedrag per maand kun jij je ook particulier verzekeren. Zo kun jij ook gebruik maken van de nieuwe, luxe en mooie privé-klinieken in Portugal.

Een internationaal verhuisbedrijf inhuren

Wanneer je naar Portugal gaat verhuizen wil je natuurlijk wel je inboedel meenemen. Hierbij is het verstandig om goed rond te kijken naar internationale verhuisbedrijven uit jouw regio. Dit zijn verhuisbedrijven die vaak jarenlange ervaring hebben met verhuizingen naar het buitenland en zij kunnen je hier dan ook het beste bij helpen.

Een groot voordeel van het inhuren van een verhuisbedrijf is dat zij niet alleen je spullen kunnen in- en uitpakken, maar de verhuizers zorgen er natuurlijk ook voor dat jouw spullen netjes in de verhuiswagen worden geladen om vervolgens al je spullen op je nieuwe adres in Portugal weer uit te laden. Met andere woorden: zij kunnen je verhuizing extra makkelijk maken!

De kosten voor het inhuren van een verhuisbedrijf

De kosten voor een verhuizing zijn erg moeilijk in te schatten zonder enige achtergrondinformatie. Daarom is het ook zo moeilijk om hier online een indicatie van te vinden. Veel mensen vinden dit nogal vreemd, maar als je weet waarom dit zo is dan is het eigenlijk helemaal niet vreemd. Wij leggen het graag aan je uit.

Een verhuizing heeft natuurlijk standaardkosten. Denk hierbij aan voorrijkosten, brandstofkosten of verhuur van de verhuiswagens. Van deze kosten kan men wel proberen een inschatting te maken, maar dan weet je nog steeds de totale prijs niet. Dit komt vanwege het feit dat andere aspecten én jouw wensen ook erg belangrijk zijn bij het berekenen van de totale kosten. Hoe groot is je inboedel? Heb je extra verhuizers nodig? Of een grotere verhuiswagen? Wil je er extra services bijhuren zoals bijvoorbeeld een in- en uitpakservice? Of misschien een handyman? Deze dingen en services kunnen de prijs van jouw verhuizing een stuk duurder uit laten komen.

Vraag verhuisoffertes aan

Om te weten hoeveel een verhuizing naar het buitenland jou gaat kosten kun je het beste verhuisoffertes aanvragen. Doe dit het liefst bij verschillende bedrijven bij jou in de buurt zodat je ook de prijzen van verschillende verhuisbedrijven met elkaar kunt vergelijken. Bij het aanvragen van offertes is het wel belangrijk dat je goed naar de kleine lettertjes kijkt zodat je zeker weet dat jouw aanvraag geheel vrijblijvend en gratis zal zijn. Je wilt natuurlijk niet zomaar extra kosten maken of ergens aan vastzitten zonder dat je weet hoe en wat.

Geheel vrijblijvende én gratis offertes bij Moova

Bij Moova begrijpen wij dat je natuurlijk niet altijd de tijd hebt om deze verschillende verhuisbedrijven uit jouw regio op te zoeken. En dan moet je ook nog eens elke keer alle informatie van je verhuizing doorgeven! Daarom hebben wij bij Moova een oplossing voor jou bedacht. Wij begrijpen namelijk dat je het al druk genoeg hebt tijdens een al zo chaotische verhuizing.

Bij Moova kun je namelijk gemakkelijk, vrijblijvend én gratis offertes aanvragen bij verschillende verhuisbedrijven. Dit doe je door ons contactformulier in te vullen waarna jouw gegevens naar verschillende verhuisbedrijven uit jouw regio worden gestuurd. Zo hoef je ook niet elke keer je gegevens opnieuw door te geven en is het invullen van het formulier maximaal 3 minuten werk. Hierna nemen de bedrijven contact met je op en kun jij op je gemak een keuze maken tussen deze bedrijven en kiezen voor het bedrijf dat het beste bij jou en jouw verhuizing past. Hoe makkelijk is dit!?

Tot slot..

Ben jij iemand die op dit moment aan het nadenken is om te verhuizen naar Portugal en er te gaan werken? Of heb jij je beslissing al genomen? Dan hopen wij dat je in ieder geval heel veel aan de informatie in dit artikel hebt gehad. Wij hebben namelijk geprobeerd om je alles zo beknopt en duidelijk mogelijk uit te leggen.

Neem de tijd

Zo een grote stap in je leven is natuurlijk altijd eng en roep natuurlijk altijd de nodige vragen bij je op. Wij kunnen je verzekeren dat je niet de enige bent die zo een grote stap eng vindt. Het enige advies wat wij je kunnen geven is dat je gewoon je gevoel en je hart moet volgen. Er zijn jou al vele Nederlanders voor geweest en bij hen is het ook gewoon goedgekomen. Ben je een tijd in Portugal en bevalt het leven je toch niet? Dan is Nederland niet zo ver vliegen en kun je natuurlijk ook weer altijd terugvliegen. Verder zorgt dit gemakkelijk ‘op en neer vliegen’ er ook voor dat jouw vrienden en familie uit Nederland je altijd kunnen bezoeken, want ze zitten er met maximaal 3 uur vliegen! Maak je dus vooral niet te druk en zorg ervoor dat je jezelf genoeg tijd gunt om te wennen aan het leven in een ander land. De cultuurschok kan in het begin intens zijn en misschien dat je dan in paniek zult raken, maar hierbij is het extra belangrijk dat je jezelf de tijd gunt zodat je kunt genieten van alle nieuwe aspecten en elementen in je leven in het voor jou nieuwe land Portugal. Gun jezelf de tijd en dan moet het zeker wel goed komen!

Heb je nog vragen?

Zijn er nog andere vragen die je hebt met betrekking tot jouw verhuizing naar Portugal? Dan is het misschien ook leuk om rond te snuffelen tussen onze andere artikelen waarin wij andere zaken over Portugal bespreken. Werken in Portugal is natuurlijk niet alleen een baan zoeken en jezelf inschrijven bij de gemeente, maar er hierbij komt natuurlijk nog heel veel meer bij kijken.

Wil je er bijvoorbeeld een huis kopen? Wil je weten hoe het is om er te wonen, hoe de zorg er geregeld is of wil je nog even kijken naar een lijstje met de voor- en nadelen van het wonen in Portugal? Dan raden wij je zeker aan de andere artikelen op onze website even te lezen.

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
Picture of moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer