Werken in Zwitserland

Veel mensen kiezen er steeds vaker voor om te emigreren en in het buitenland te gaan werken. In het buitenland werken is niet alleen goed voor je CV, maar zal ook een erg leuke levenservaring zijn. In het verleden waren vooral landen als Frankrijk en Spanje aantrekkelijk voor de meeste mensen, maar tegenwoordig staat ook Zwitserland erg hoog op de lijst. Het land dat bekend staat om de Zwitserse Alpen, prachtige meren en een sterke economie. Oh, en de wintersport natuurlijk. Emigreren naar Zwitserland is dus steeds meer in trek. Maar waarom?

Waarom kiezen mensen steeds vaker voor Zwitserland?

Zwitserland staat bekend om nog heel veel meer dingen dan je al eerder hebt kunnen lezen. Het land van bijna 9 miljoen inwoners staat ook bekend om haar kaas, chocola en vergeet de Zwitserse horloges niet! Wanneer je in Zwitserland woont zal het je ook opvallen dat er enorm veel Zwitserse bedrijven zijn die wereldwijd bekend zijn. Zwitserland zit daarom ook vol met expats die in zulke bedrijven in Zwitserland werken.

Zwitserland en de Europese Unie

In 1992 heeft Zwitserland een aanvraag ingediend om lid te worden van de Europese Unie (EU), maar dit is na een referendum door de Zwitserse bevolking geblokkeerd. Hierna heeft het land geen verdere stappen genomen om lid te worden en die wens is er tot op de dag van vandaag nog steeds niet.

Schengen

Echter is Zwitserland door haar ligging wel gedwongen om de nodige afspraken te maken met de EU. Het land is dus geen lidstaat van de EU, maar behoort wel tot het Schengengebied. Dit betekent dat er wel vrij verkeer van personen mogelijk is, dus kunnen alle EU onderdanen vrij het land in reizen.

Heb je verblijfsvergunning nodig?

Vrij verkeer van personen in Zwitserland heeft net als elders in de EU een maximum van drie maanden. Wil je jouw verblijf van drie maanden verlengen? Dan kan dit natuurlijk, maar heb je wel een verblijfsvergunning nodig.

Soorten verblijfsvergunningen

Zwitserland heeft verschillende vergunningen. Zo hebben zij de:

  • L-vergunning

Dit is voor de kortere werkovereenkomsten van maximaal 1 jaar.

  • B-vergunning

Dit is voor werkovereenkomsten van langer dan 1 jaar. Deze vergunning heb je ook nodig wanneer je naar Zwitserland gaat emigreren en er wilt wonen.

  • C-vergunning

Dit is de definitieve verblijfsvergunning. Hiervoor kom je pas na 5 jaar wonen en werken in Zwitserland in aanmerking.

Waar kun je vacatures vinden?

Voor vacatures in Zwitserland kun je het beste online rondkijken. Je kunt dan bepaalde functies op Google zoeken, maar je kunt ook gebruiken maken van een vacaturesite zoals bijvoorbeeld Indeed. Hier kun je veel openstaande vacatures vinden. Het vinden van werk in Zwitserland via het internet is eigenlijk wel de beste manier voor het vinden van een baan, want hier kun je de laatste vacatures vinden.

Wil jij als ZZP-er aan de slag?

In Zwitserland is het erg moeilijk om als ZZP-er aan de slag te gaan. Hiervoor zijn de regels wettelijk vastgesteld en hier moet je natuurlijk ook gewoon aan voldoen. Zwitserland staat er bekend om zelfs moeilijk te doen tegen kennismigranten. Het proces is zeer ingewikkeld en langdradig. Hiervoor kun je het beste via een ‘payroll constructie’ werken.

Ben jij een ZZP-er en kun je aantonen dat je bedrijf succesvol is? Dan kun je na 5 jaar ook in aanmerking komen voor permanente verblijfsvergunning.

Wat voor banen heeft het land verder te bieden?

Skiën is natuurlijk ook een ding waar Zwitserland bekend om staat. In de vier weken vakantietijd die Zwitsers hebben zul je zien dat zij hier ook erg van kunnen genieten na een periode van keihard werken. Ook zijn er natuurlijk buitenlandse toeristen. Heb jij niks met skiën in de bekendste bergen van Europa, de Alpen? Dan kun je natuurlijk ook kiezen om te gaan werken in een van de grote bedrijven in de steden van het land. De stad Genève heeft bijvoorbeeld veel internationale bedrijven die er gevestigd zijn. Denk hierbij aan het Rode Kruis en de Verenigde Naties. In het land is de farmaceutische industrie en medische technologie ook erg populair. Het land staat namelijk bekend om de nieuwste technologie in deze sectoren.

Belastingen in Zwitserland

De belastingen in Zwitserland zijn een stuk hoger dan elders in Europa. Inkomstenbelasting wordt in het land op landelijk en kantonnaal niveau geheven. Hoe hoog de belastingen zijn verschilt dan ook per kanton. Ook is je burgerlijke staat belangrijk bij het betalen van belasting. Wanneer je alleenstaand bent heb je namelijk een ander tarief dan wanneer je getrouwd bent of kinderen hebt.

Gezondheidszorg

In Zwitserland ben je verplicht om jezelf te verzekeren. Dit moet je binnen drie maanden na je emigratie doen. Heb je een baan gevonden van maximaal drie maanden? Dan moet je alleen kunnen aantonen dat je verzekerd bent in Nederland. In Zwitserland is het niet zoals in buurland Oostenrijk dat werkgevers verplicht zijn om je verzekeren. Dit dien je zelf te regelen. De premie voor je ziekenfonds kan aanzienlijk variëren, dus doe goed onderzoek.

Een Zwitserse bankrekening

In Zwitserland wordt er natuurlijk met de Zwitserse Frank betaald en niet met de Euro. dit betekent dat als jij je Nederlandse bankrekening behoudt en dit in Euros zou willen opnemen je vaak te maken krijgt met dure wisselkoersen en bankkosten.

Je kun gemakkelijk een bankrekening openen bij een van de Zwitserse banken. Dit kan de Crédit Suisse zijn, maar bijvoorbeeld ook het HSBC. Hiervoor heb jij je paspoort nodig en moet je vaak ook langs om nog wat extra documenten in te leveren.

De taal

Zwitserland heeft 4 officiële talen. Dit zijn het Frans, Duits, Italiaans en Reto-Romaans. Sommige Zwitsers spreken uiteraard alle 4 de talen, maar niet iedereen kan dit natuurlijk. Daarom is het erg belangrijk om te weten welke taal er in het kanton waarin jij gaat wonen wordt gesproken. Als je er als Nederlander gaat werken wil je natuurlijk wel een beetje kunnen laten zien dat jij je ook hebt verdiept in hun taal.

Verder hebben de kantons met verschillende talen ook hun eigen tradities en lijden hierdoor ook onder de vooroordelen. De Duitse kantons worden bijvoorbeeld gezien als streng en niet zo vriendelijk. Van de Franse kantons wordt er vaak gezegd dat zij wat rustiger zijn en meer van feestjes houden. In de Italiaanse kantons neigt men dan bijvoorbeeld ook meer naar het Italiaanse ‘la dolce vita’. Althans, dat is wat er gezegd wordt.

De Zwitserse werkcultuur

Nederlanders zijn punctueel, maar de Zwitserse mensen zijn nog punctueler. Zij staan natuurlijk niet zomaar bekend om de Zwitserse horloges. De stiptheid zit diep in hun cultuur geworteld. Ook is hiërarchie in het zakelijke leven nog erg belangrijk. De baas neemt de beslissingen en zal hierbij niet overleggen met de medewerkers. Vaak is de baas ook iemand van hogere leeftijd, want in Zwitserland is het vaak zo dat hoe ouder de werknemer is, hoe hoger de functie is.

Harde werkers

Zwitserse mensen hebben hoge salarissen, maar zij werken hier ook hard voor. Het land staat bekend om de grootste meren, maar dus ook om erg hardwerkende mensen. Het is dan ook daarom dat de overheid in het land een maximum van aantal uren heeft ingesteld van hoeveel je kunt werken. Het is wettelijk vastgelegd dat je nooit langer dan 50 uur per week mag werken en op kantoren is dit maximaal 45 uur.

Tot slot..

Zoals je hebt kunnen lezen is het wonen en werken in Zwitserland toch wel een tikkeltje anders dan in Nederland. De verschillende talen zijn iets om rekening mee te houden, maar gelukkig spreken de Zwitsers ook vrij goed Engels. Wel moet je hierbij opletten dat dit buiten de grote steden wat minder zal zijn.

Verder is het een land waarin alles goed geregeld is, maar daarentegen is het leven ook wel een stukje duurder. De gemiddelde huurprijzen zijn dan ook fors hoger dan in Nederland. Ga daarom minimaal zes maanden van tevoren goed kijken naar woningen wanneer je interesse hebt in het land en er wilt werken.

Heb je nog vragen?

Heb je vragen met betrekking tot het emigreren naar Zwitserland? Het wonen in Zwitserland? Of het werken in Zwitserland? Dan verwijzen wij je graag door naar de andere artikelen op onze website. Wij hebben namelijk nog enorm veel andere informatie die jou kan helpen bij je verhuizing naar Zwitserland en wij weten dan ook bijna zeker dat jij heel veel aan deze informatie zult hebben.

Wil je contact opnemen?

Heb je misschien nog specifieke vragen waar je online niks over kunt vinden en heb je het ook niet in onze andere artikelen kunnen vinden? Spreek je daarom liever een van onze collega’s? Dan kan dit natuurlijk ook gewoon. Je kunt altijd contact met ons opnemen en misschien kunnen wij je dan verder helpen!

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
Picture of moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer