Wonen in Duitsland

Veel Nederlanders wonen in Duitsland. Waarom zijn er tegenwoordig zoveel mensen die naar Duitsland verhuizen? Waarom kiest iedereen er toch voor om daar te gaan wonen? Deze vragen worden ons vaak gesteld. Het is natuurlijk niet zomaar dat je gaat emigreren. Duitsland is een groot land binnen de Europese Unie en het heeft ook een van de grootste economieën ter wereld. Wanneer je in Duitsland woont kun je hier natuurlijk ook van profiteren.

Verder is het ook een kleinere stap, omdat het onze buurland is. Wij Nederlanders zijn bekend met de Duitsers en hun Duitse cultuur. Ook blijf je nog altijd dichtbij familie en vrienden waardoor je Nederland vaak kunt blijven bezoeken. Waarom zou je er eigenlijk niet willen wonen?

De Duitse cultuur

Je zult het niet gauw denken, maar het wonen in Duitsland is toch wel even wennen. Ondanks dat het onze buurland is blijft het een grote stap en moet je jezelf wel aanpassen. In Duitsland vind men correcte omgangsvormen erg belangrijk. Tutoyeren kan bij goede vrienden en familie, maar zijn het vage kennissen? Dan spreek je hen aan met ‘sie’ oftewel ‘u’.

Verder hechten zij veel waarde aan hiërarchie. Op de werkvloer beslist de directeur en hoeven de medewerkers ook geen mening te geven. Duitse mensen zijn zo opgevoed dat zij ervan uitgaan dat iemand die boven hen staat ook daadwerkelijk meer kennis heeft en zijn/haar mening moet je natuurlijk niet in twijfel trekken. Overleggen zoals wij dat in Nederland doen kennen ze daar dan ook niet. In de Duitse markt zijn ze ook erg formeel, dus informele kleding is ook een no go. Verder zijn Duitsers ook erg punctueel en staan hier ook wereldwijd bekend om. Als je om 15:00 afspreekt dan is de regel dat je er 14:55 al moet zijn. Wanneer je er niet eerder bent wordt dit als onbeschoft ervaren.

Verder is het ook goed om te weten dat in Duitsland op zondagen de winkels gesloten zijn. Ook in de grote steden. Wil je er dus een weekendje winkelen? Dan moet je goed uitzoeken wanneer de koopzondagen zijn, want anders kun je toch wel beter over de grens in Nederland winkelen wanneer het een zondag is.

Werken in Duitsland of in Nederland?

Soms kan het voorkomen dat je in Duitsland gaat wonen, maar in Nederland blijft werken. Dit kan natuurlijk gewoon, maar hierbij moet je wel goed op de belasting letten. Je wilt natuurlijk niet per ongeluk dubbele belastingen betalen in zowel Nederland als in Duitsland. Verder is het sowieso een belangrijke voorwaarde wanneer je in Duitsland gaat wonen dat je moet kunnen aantonen dat je jezelf in je levensonderhoud kunt voorzien zodat je geen beroep hoeft te doen op de sociale voorzieningen in het land.

Het leven in Duitsland is goedkoper

In Duitsland wonen betekent ook lagere kosten voor levensonderhoud. Ook zijn de gemeentelijke belastingen een stuk lager en zijn de sociale voorzieningen iets beter. Duitsland heeft ook veel betere sociale verzekeringen. Ook de overige verzekeringen zijn er beter geregeld. In Duitsland is het ook zo dat je standaard over een ziektekostenverzekering beschikt, omdat zij werken met een publieke gezondheidszorg.

Lage woningprijzen

In de eerste instantie verhuizen veel mensen naar Duitsland vanwege de lage huizenprijzen. In Duitsland kun je voor een bepaald bedrag een vrijstaand huis met eigen oprit in mooie woonwijken krijgen terwijl je daar hier in Nederland geen eens een nieuwe woning van kunt kopen. Dit is toch wel een goede reden voor een emigratie niet?

Zorg ervoor dat je emigratie aan je wensen voldoet

Een verhuizing naar een ander land is niet niks en de gevolgen van zo een verhuizing kunnen best groot zijn. Zorg ervoor dat je goed onderzoek naar Duitsland en naar wat je kunt verwachten. Een goede voorbereiding is immers het halve werk.

Het is verstandig om goed naar een aantal zaken te kijken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het gemiddelde inkomen, belastingen, wegenbelasting en je pensioen.

Tot slot..

Zoals je hebt kunnen lezen is een emigratie, ook al is het naar een buurland zo dichtbij als Duitsland toch wel een grotere stap dan in de eerste instantie vaak gedacht wordt. Als je Duitsland vaker hebt bezocht dan weet je wel ongeveer hoe het leven daar is, hoe Duitse mensen zijn en wat er van je verwacht wordt in de Duitse samenleving.

Het is vaak een kwestie van gewenning en wij weten welk zeker dat jou dit lukt. De meeste Nederlandse mensen hebben hier namelijk niet heel veel moeite mee.

Heb je nog vragen?

Zijn er nog andere vragen die je hebt met betrekking tot het verhuizen naar Duitsland? Dan kun je nog altijd tussen onze andere artikelen op de website kijken. Daar hebben wij namelijk nog heel veel meer informatie staan over het emigreren naar Duitsland.

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
Picture of moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer