Wonen in Portugal

Wie zou eigenlijk niet willen wonen in portugal? Wanneer je vaker op vakantie naar Portugal gaat dan weten wij bijna zeker dat je ooit een keer hebt zitten dromen over in Portugal wonen. Wij in ieder geval wel! Het heerlijke weer, de fijne en lieve mensen. Het is gewoon heel fijn om om zo rustig en simpel te kunnen leven. Nieuwe vrienden maak je tijdens zo en nieuw avontuur toch wel, dus waarom zou je niet gaan voor een gelukkig leven in Portugal?

Ga je tijdelijk of permanent wonen in Portugal? Wij hebben dit artikel met zorg voor jou samengesteld zodat je een goed beeld krijgt van je emigratie naar het mooie Portugal. Veel leesplezier!

Portugal, een land met prachtige stranden

Wie kent Portugal niet? Het is het land in het zuiden van Europa met een rijke geschiedenis dat enkel en alleen maar grenst aan Spanje. Bij Portugal horen ook de Azoren en Madeira. Dit zijn prachtige eilanden die het bezoeken zeker waard zijn. Beide eilanden liggen in de Atlantische oceaan en zijn ook beide een autonome regio van Portugal. De hoofdstad van Portugal is Lissabon en een aantal andere bekende grote steden zijn Porto, Coimbra en Funchal. Verder kun je Portugal altijd genieten van de kilometerslange stranden aan de prachtige Portugese kust. De stranden van Portugal vallen bijna elk jaar wel in de prijzen in de toeristische sector. Hierbij winnen ze vaak de prijs voor hun prachtige stranden.

De Portugezen zijn vriendelijke mensen

Bij een emigratie is het erg belangrijk om jezelf goed voor te bereiden op hun taal en cultuur. De Portugezen zijn vriendelijke mensen die bekend staan om hun gastvrijheid, de portwijn en de heerlijke Portugese keuken. Het is altijd vers met veel vlees en visgerechten. De Portugezen houden er dan ook altijd van om samen te komen met familie en vrienden om zo samen te kunnen genieten van heerlijke maaltijd met een glaasje port. Ook het natafelen is hierbij een belangrijk onderdeel. Zo zullen ze nog tot laat in de avond samen nagenieten en borrelen. Portugezen betrekken nieuwkomers graag bij hun manier van leven. Zo zul je snel uitgenodigd worden voor een etentje of borrel.

De Portugese taal

Portugezen spreken Portugees. Het Portugees is een Romaanse taal die natuurlijk in Portugal wordt gesproken. Voor sommigen kan het een lastige taal zijn. Voor je vertrek naar Portugal zou het daarom verstandig zijn om ervoor te zorgen dat je wel een basiskennis hebt van deze taal. Een leuk weetje is dat Portugal ook in andere delen van de wereld wordt gesproken. Denk hierbij aan Zuid-Amerika, Afrika, maar ook Azië! Dit komt natuurlijk vanwege het feit dat de vroegere Portugese zeevaarders veel delen in de wereld gekoloniseerd hebben.

Het Mirandees is sinds 1999 de tweede officiele taal van Portugal. Het Mirandees wordt in het noordoosten van het land gesproken. Wel wordt het alleen in het dorp Miranda do Doura en nog enkele andere kleinere dorpen in het gebied gesproken. Deze taal is voor een buitenlander moeilijk te leren, omdat het buiten deze dorpen niet gesproken wordt. In de dorpen zelf wordt het alleen in de laatste jaren van de basisschool en de eerste jaren van de middelbare school onderwezen. De Portugese overheid probeert wel via culturele evenementen de taal te promoten. Ook wordt er in officiele toespraken weleens gebruik gemaakt van het Mirandees.

Kunnen Portugezen Engels spreken?

Helaas is het wel zo dat de meeste mensen in Portugal de Engelse taal niet spreken. Dus is het misschien een goed idee om eerst de mooie taal te leren, want aan Engels zul je niet heel veel hebben. In de grotere steden misschien wel een beetje, maar als je bijvoorbeeld gaat vertoeven in de Algarve is het een ander verhaal. Als de Portugezen een andere taal spreken is het vaak Spaans of Frans, dus heb je een basiskennis van deze talen? Dan kun je daar ook wel ver mee komen. Maar ga er dus niet vanuit dat je met het Engels ver zult komen, want helaas is dit niet het geval.

Wonen in Portugal: levensonderhoud

De Cost of Living Index laat zien dat Portugal niet duur is, maar ook niet héél goedkoop. Het dagelijkse leven in Portugal kost voor ons Nederlanders een stuk minder geld. Maar dit betekent ook dat als je er gaat werken, je inkomsten stukken lager zullen zijn dan in Nederland. De Cost of Living Index vergelijkt vooral de algemene kosten. Dit zijn dingen als het uit eten gaan, boodschappen doen en de kosten voor het openbaar vervoer in een land. Wel moeten we zeggen dat het uit eten in Portugal erg goedkoop is. Zelfs wanneer je dit vergelijkt met landen als bijvoorbeeld Spanje of Griekenland. Deze landen worden door mensen vaak als goedkoop ervaren, dus laat staan wat zij van Portugal zullen vinden na een aantal bezoekjes aan de lokale restaurants. Ook zullen je boodschappen en de terrassen in Portugal een stuk goedkoper zijn wanneer je gaat emigreren.

Checklist voordat je gaat emigreren

Zoals je hebt kunnen lezen is het weer in Portugal heerlijk, het leven is goedkoper én mooier. Deze manier van leven zorgt er dan ook nog eens voor dat je lekker veel geld overhoudt voor de wat mooiere dingen in het leven. Wel moet je natuurlijk goed nadenken over bepaalde dingen wil je er echt permanent wonen.

Jouw woonlocatie

Misschien ben je al vaker in Portugal op vakantie geweest en weet je precies waar je wilt gaan wonen. Misschien heb je alleen een paar keer Lissabon of Porto bezocht, maar wil je toch ergens anders wonen. Misschien ben je er zelfs nog nooit geweest en heb je geen idee waar je wilt gaan wonen! Dit kan natuurlijk ook gewoon nog. Wel raden wij je aan om hier niet alleen goed over na te denken, maar het zelf eerst ook te ervaren. Zo kun je met eigen ogen zien en voelen hoe het is om in Portugal te wonen. Probeer ook in andere jaargetijden het land te bezoeken zodat je ook weet hoe het er bijvoorbeeld in de herfst en winter is. Soms hebben we eenmaal een beeld van een land, maar wanneer we eenmaal in het buitenland wonen gaat pas het avontuur beginnen.

Woonvoorziening

Wil je in Portugal gelijk een huis kopen of wil je eerst even huren? Veel mensen kiezen ervoor om eerst een huis te huren zodat ze kunnen kijken of ze er echt daadwerkelijk willen blijven. Ook zijn er mensen die de stap wagen en gelijk een huis kopen. Dit is een erg persoonlijke keuze.

Werken in Portugal

In Portugal is net als in andere Zuid-Europese landen de werkeloosheid redelijk hoog. Het kan dus best lastig zijn om werk te vinden. Ook liggen de lonen een stuk lager dan wat wij in Nederland gewend zijn. Wel hebben veel Nederlandse bedrijven een aantal van hun kantoren in Portugal gevestigd. Hier kun je als Nederlander vaak voor een hoger salaris terecht.

Met de auto reizen

In Portugal is het best prijzig wanneer je de Nederlandse kentekenpapieren laat omzetten naar het Portugees. Daarom kiezen veel mensen ervoor om later in Portugal een auto aan te schaffen en hun Nederlandse auto niet mee te nemen.

Huizenprijzen

Als je wilt gaan emigreren naar Portugal is het ook fijn om te weten dat de huizenprijzen in het land een stuk lager liggen dan wat wij hier in Nederland gewend zijn. Als je vaker in Portugal verblijft, bijvoorbeeld tijdens vakanties is dit je misschien al wel opgevallen. Dus waarom zou je eigenlijk niet je oude woning in Nederland inruilen voor een nieuwe woning in Portugal? Wel hangt de hoogte van de prijs voor een huis natuurlijk ook grotendeels af van jouw persoonlijke wensen. Denk hierbij aan de grootte van het huis, het grondoppervlak en de plaats is ook belangrijk. Net als in Nederland zijn huizen in de grote steden een stuk duurder dan wanneer je een huis op het platteland koopt.

Authentieke Portugese woningen

In Portugal zijn veel woning in een gotische stijl gebouwd. Dit is vooral het geval in de grote steden. De reden dat de prijzen voor deze huizen zo laag liggen is, omdat deze oude woningen nogal slecht zijn onderhouden. Dit is zeker het geval in de kleine dorpjes van het land. De prijzen klinken dan misschien aantrekkelijk, maar je moet je wel goed oriënteren en goed informeren, want als je veel tijd en geld moet gaan investeren in deze woningen dan is het uiteindelijk misschien helemaal niet zo voordelig als je in eerste instantie dacht.

Moderne Portugese woningen

Je kunt ook naar Portugal verhuizen en in een modern huis gaan wonen. Deze huizen zijn wel duurder dan de authentieke Portugese huizen. Dit komt omdat deze huizen gebouwd zijn conform de normen van vandaag. Vroeger hadden ze immers andere regels. Dit wil zeggen dat het energieverbruik van deze woningen nu laag ligt en ook hebben de hogere kosten voor de grondstoffen veel invloed op de prijs. Maar als je het vergelijkt met Nederland dan is het toch echt wel een stuk goedkoper.

Praktische tips en nare valkuilen

Zorg ook altijd dat je goed oplet bij andere zaken. Opletten is immers het beste wat je kunt doen en dit is helemaal zo in het geval van toeristen. Want aan het begin van je emigratie ben je natuurlijk nog een toerist en spreek je misschien nog geen Portugees.

Natuurlijk wil je verhuizen naar Portugal om zo lekker te kunnen genieten van het Portugese leven en klimaat. Echter, moet je in Portugal wel goed op de vervelende valkuilen letten bij het kopen van een huis. Er zijn namelijk ingewikkelde wetten die je als buitenlander niet kent. Doe je dit niet? Dan kan het gebeuren dat je tegen grote problemen aan zult lopen.

Een makelaar inhuren

In een ander land is het altijd lastig wanneer je zaken moet regelen. Dit is ook het geval met betrekking tot een makelaar. Het beste is om goed te kijken naar de makelaarskantoren en kijken of deze de juiste certificaten hebben. In Portugal is het namelijk zo dat makelaren verplicht in het bezit moeten zijn van een makelaardij diploma. Vaak kan de lokale bevolking je wel helpen en je het een ander vertellen over de kantoren in hun buurt. Ook is het zo dat de gemeente in Portugal tegenwoordig minder moeilijk doet bij het afgeven van bouwvergunningen. Zo is het voor ons Nederlanders ook makkelijker om daar een huis aan te schaffen.

Wet van subrogatie

In Portugal is er een grote valkuil voor buitenlanders die een huis kopen. Dit is ‘de wet van subrogatie’. Deze wet geeft schulden aan het vastgoed, in plaats van aan de persoon die het leent. Dit betekent dat je al niet oplet en dus niet voorzichtig bent je aansprakelijk kunt zijn voor bijvoorbeeld 5 jaar onbetaalde belastingen, rekeningen, hypotheken of zelfs persoonlijke schulden die verbonden zijn aan de woning.

Een advocaat inhuren

Door de wet van subrogatie is het dus erg verstandig om als koper een advocaat in te schakelen. Je koopt de woning zoals je hebt kunnen lezen namelijk met alle bijkomende schulden. Wanneer je hier een goede advocaat voor inhuurt kan deze je helpen bij het proces van de aanschaf van je nieuwe woning. Zo kan er vrij weinig misgaan, omdat de advocaat alles voor je zal controleren.

De wet van subrogatie geldt trouwens ook voor auto’s. Zorg er daarom voor dat wanneer je een auto koopt in Portugal deze ook schuldenvrij is. Dit kun je gemakkelijk online nakijken bij de Autocheck.

Wees realistisch

Een laatste belangrijke tip is dat je wel realistisch moet proberen te blijven. Soms voldoen dingen in het buitenland niet aan jouw verwachtingen. Hier rekening mee houden is het beste wat je kunt doen. Dit wil zeggen dat je misschien hele andere verwachtingen hebt, maar dat als je straks in Portugal woont zult merken dat sommige Portugese gewoontes je niet bevallen of dat de Portugese cultuur toch héél anders blijkt te zijn dan verwacht.

Wanneer je jezelf na een emigratie goed de tijd geeft zal het je leven in een positieve zin veranderen. Probeer je daarom ook niet te druk te maken over het emigratieproces, maar probeer er juist van te genieten. De ene dag kan het erg hard regenen en de volgende dag schijnt de zon volop! Letterlijk én figuurlijk.

Facebook groepen

Je kunt lid worden van verschillende Facebook groepen. Enkele voorbeelden hiervan zijn ‘Nederlanders in Portugal’ of ‘Belgen en Nederlanders in Portuga’. Het is relatief makkelijk om lid te worden van deze Facebookgroepen en op deze manier kun je het land zelf met ‘medelanders’ ontdekken. Op deze pagina’s worden en bijvoorbeeld tips gedeeld over het wonen en werken in Portugal. Ook kun je op deze manier in contact komen met mensen die al een langere tijd in het land wonen. Zo kun je dus niet alleen bij hen terecht voor vragen over je emigratie, maar misschien kun je op deze manier ook nieuwe vriendschappen opbouwen.

Ga lekker bloggen!

Misschien kun je een eigen Facebookpagina beginnen? Of misschien kun je gaan bloggen over het wonen in Portugal en de avonturen die je daarbij meemaakt? Veel mensen die gaan emigreren naar Portugal of mensen die al zijn geëmigreerd zoeken vaak op blogs contact vanwege verschillende vragen die zij hebben. Ook kun je op deze manier je famlie en vrienden op de hoogte houden wanneer je in Portugal gaat wonen!

Internationale verhuizers inhuren

Wanneer je gaat emigreren wil je natuurlijk wel je inboedel meeverhuizen. Zorg er daarom voor dat je een internationaal verhuisbedrijf inhuurt. Deze hebben de nodige ervaring met verhuizingen naar het buitenland en kunnen je hier dan ook goed bij helpen.

Verhuizen naar Portugal: de gemiddelde kosten

Om meteen met de deur in huis te vallen: de gemiddelde kosten voor een verhuizing zijn bijna niet in te schatten. Dit komt vanwege het feit dat een verhuizing of het nu binnen Nederland is of naar het buitenland anders erg ander is. Deze verhuizingen verschillen zo erg van elkaar, omdat iedereen natuurlijk zo zijn/haar eigen wensen heeft en ook zo zijn/haar eigen spullen. Wanneer wij wat achtergrondinformatie hebben kunnen wij het wel inschatten. Met achtergrondinformatie bedoelen wij wat jouw wensen zijn, de grootte van je inboedel en of je misschien nog speciale objecten zoals bijvoorbeeld een piano hebt die je wilt verhuizen.

Gratis verhuisoffertes ontvangen

Het beste is om meerdere verhuisoffertes aan te vragen. Dit kun je doen bij verschillende verhuisbedrijven. Wij begrijpen dat je natuurlijk niet de tijd hebt om contact op te nemen met alle verhuisbedrijven en hebben wij hier daarom een goede oplossing voor gevonden.

Bij Moova kun je namelijk met een makkelijke stap gratis verhuisoffertes aanvragen bij verschillende verhuisbedrijven. Hierna krijg jij de offertes toegestuurd en kun jij op je gemak kijken welk verhuisbedrijf jou het meeste aanspreekt en kun je zo rustig je keuze maken. Hoe makkelijk is dit!?

Tot slot..

Wanneer je gaat emigreren zijn er dus veel dingen waar je rekening mee dient te houden. Hierbij komt ook nog eens het feit dat je jezelf goed moet voorbereiden op je verhuizing naar het land. Wat goed is om te weten is dat een emigratie altijd gepaard gaat met ‘ups and downs’. Daarom is het erg belangrijk om jezelf wel de tijd te geven om te wennen aan het nieuwe land met haar nieuwe regels en leefwijze. Wanneer je dit doet zal alles vast en zeker wel goed komen.

Heb je nog andere vragen?

Heb je nog andere vragen met betrekking tot je migratie naar Portugal? Dan is het misschien verstandig én leuk als je ook nog even naar onze andere artikelen op de website kijkt. In deze artikelen hebben wij geprobeerd om alles met betrekking tot een emigratie naar Portugal voor je samen te vatten. Zo kunnen wij jou hopelijk goed op weg helpen!

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
Picture of moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer