Verhuizen naar Italië: voor- en nadelen

Italië, wie kent het niet? Officieel heet het land de Italiaanse republiek en is het dat ene land in Zuid-Europa met de vorm van een laars. Er wonen 62 miljoen Italianen die voor 90% Katholiek zijn. Het land is ook wereldberoemd vanwege haar rijke geschiedenis. Dit in combinatie met de flora en fauna, het eten en eigenlijk gewoon de gehele Italiaanse cultuur maakt het voor Nederlanders een populair vakantieland. Het land is zo geliefd dat veel mensen besluiten om hun spullen in Nederland te verkopen en in Italië gaan wonen. Ga je emigreren naar Italië? Heb je dan bijvoorbeeld al gedacht aan een betaalbaar verhuisbedrijf? Lees gauw verder voor meer tips en deals.

 
VERHUIZEN NAAR ITALIE
 
Selecteer een geldig formulier

Naar Italië verhuizen?

Jij bent waarschijnlijk ook een van de mensen die naar Italië willen verhuizen. Misschien ben jij verliefd op de Italiaanse cultuur, de Italiaanse taal of de wereldberoemde Italiaanse keuken? Wat de reden van jouw beslissing ook is, Italianen weten zeker wat lekker is. Het klinkt allemaal heerlijk en mooi, maar soms kan het in de werkelijkheid wel tegenvallen. Er kleven namelijk ook gewoon nadelen aan het wonen in Italië. Dit is natuurlijk overal op de wereld het geval. In Italië zal het bijvoorbeeld niet altijd lekker weer zijn of alleen maar lekker eten. Helaas.

In dit artikel willen wij je nuttige tips geven om je te helpen met het emigreren naar Italië. Hierbij willen wij dus niet alleen de voor-, maar ook de nadelen bespreken. Zo kun jij je een duidelijk beeld vormen van een emigratie naar Italië en kun je voor jezelf alles afwegen.

Dromen over Italië

Zoals je eerder hebt kunnen lezen is Italië van oudsher al een populair vakantieland onder de Nederlanders. De klassieker is hierbij dan toch echt wel het prachtige Toscane. De meeste mensen hebben of kennen wel een Nederlandse opa of oma die vroeger een vakantieliefde in Italië hadden. Zij inspireren iedereen dan ook met de beste verhalen over Italianen en ‘amor in Italia’. Vroeger was het vaak zo dat Nederlands op autovakantie naar de Toscane of het Gardameer reden. Lekker kamperen met het gezin. Maar al jaren is het land ook populair onder mensen die een stedentripje willen maken of andere gebieden willen ontdekken. Tijdens een stedentrip kun je in Italië namelijk heerlijk genieten van de middeleeuwse dorpjes. Ook is het vanwege de Alpen populair onder Nederlandse skiërs.

Daadwerkelijk emigreren naar Italië

Voor een vakantie zijn dit natuurlijk allemaal mooie verhalen, maar wanneer je Italië kiest als bestemming voor jouw emigratie moet je natuurlijk ook over andere zaken nadenken. De mooie dingen in het land zullen tijdens de vakantie mooi zijn, maar kun je er ook aan wennen wanneer je er woont? Voordat je jouw beslissing hebt gemaakt gaan wij alle voor- en nadelen van het wonen in Italië met je bespreken.

In welk Italiaanse regio wil je wonen?

Italië is een erg groot land binnen de Europese Unie. Bij het horen van Italië denken mensen vaak direct aan Rome en ‘la dolce vita’, maar kun je heel Italië eigenlijk wel vergelijken met Rome? Het is namelijk zo dat elk Italiaanse regio anders is dan de andere. Net als in Nederland. Alleen is Italië natuurlijk een stuk groter waardoor je het verschil sneller zult merken. Wanneer je al vaker naar Italië op vakantie bent geweest dan heb je vast al wel gemerkt dat het noorden van Italië totaal anders is dan het zuiden. Hierbij hebben we het dan niet alleen over het klimaat, landschap of de omgeving, maar hebben we het ook over de mensen, sfeer en cultuur. Wanneer jij in Italië gaat wonen kun je dus het beste per stad of per regio kijken wat jou het meeste aanspreekt. Denk je dat je er al vaak genoeg op vakantie bent geweest? Ga dan nog wat vaker, maar ga da in verschillende jaargetijden zodat je bijvoorbeeld niet alleen het leuke en drukke hoogseizoen van de zomer hebt meegemaakt, maar je de regio of stad ook in de winter ziet wanneer het allemaal een stuk rustiger is. Een voordeel van zo een groot land met allemaal verschillende regio’s en steden is dat wij Nederlanders enorm veel keus hebben wanneer we besluiten om Italië te gaan wonen.

Het weer in Italië

Italië grenst alleen in het Noorden aan vaste land. Het land is verder helemaal omringd door zeeën en dit is dan ook de reden waardoor het klimaat zo heerlijk is. Het land is doordat het op een laars lijkt ook enorm lang en hierdoor heeft het ook weer verschillende klimaten. In het bergachtige noorden heeft het land een hooggebergteklimaat. Hier kun je in de winter daarom ook lekker skiën in de Alpen. Wat verder naar beneden, dus in het midden kom je al in de buurt van een zeeklimaat. Hierdoor hebben ze in dit gedeelte van het land milde winters én milde zomers. Wel is er regelmatig neerslag. Verder naar het zuiden heerst het bekende Mediterraanse klimaat. Hier zijn de winters mild en zomers erg warm en droog. Wat het natuurlijk enorm aantrekkelijk maakt voor ons Nederlanders. Hier hebben ze wel tot 2600 zonuren per jaar. In het noorden is dit ongeveer 2000.

Kijk goed naar het gebied waar je wilt gaan wonen

Zoals je kunt lezen ligt er dus weer aan waar je in Italië gaat wonen. Als je in Italië gaat wonen moet je hier dus wel goed naar kijken. Voor Nederlanders die willen emigreren is het weer namelijk een van de van de belangrijkste redenen.

De voordelen van het wonen in Italië

Natuurlijk zullen we eerst beginnen met het bespreken van de voordelen.

De natuur in Italië

Door de verschillende klimaten in de gebieden van Italië is ook het natuurlijk divers. Veel toeristen trekken van ook vaak naar Italië vanwege de natuur waar je heerlijk kunt wandelen of kamperen. Er is een weelderige plantengroei in hun parken en tuinen. Dit in combinatie met prachtige fonteinen en architectuur maken het erg aantrekkelijk voor toeristen om het land te bezoeken. Wat erg karakteristiek is voor Italië zijn de dennen, pijnbomen en cipressen. Wel moeten we onthouden dat veel van de planten en bomen die we in de prachtige Romeinse tuinen zien vaak niet in de Italiaanse natuur groeien.

Ontbossing

Italië was vroeger helemaal begroeid met dichte bossen. Helaas is een groot deel hiervan in de loop van de jaren verdwenen door ontbossing. Dit proces is in Italië niet nieuw en begon al in de oudheid. Op deze plekken groeien nu vooral grassen, kruiden en planten. Ook zijn er in deze ontboste gebieden veel olijfbomen geplant. Italië heeft dan ook geen al te beste reputatie op het gebied van natuurbeheer. Hierdoor zijn er nog maar weinig wilde dieren te vinden. Gelukkig heeft het wanbeheer de laatste jaren ruimte gemaakt voor milieubesef en gaat het de goede kant op met het redden van de natuur in Italië.

Bezoek de natuur in Italië

Ben jij al vaker op vakantie geweest in Italië, maar was dit niet echt een natuurvakantie? Dan raden wij je zeker aan om dit de volgende keer wel te doen. Er is namelijk nog zoveel te ontdekken en dat kun je met een wandeling door de bergen of in een van de andere natuurgebieden zeker doen.

De Italiaanse keuken

De Italianen zijn enorm trots op hun keuken. Dit is ook niet raar, want wie kent de Italiaanse keuken niet? Denk aan de pasta’s, pizza’s en de heerlijke salades. Echter, is de Italiaanse keuken veel meer dan dat. Zo zijn er veel traditionele gerechten met vis en kalf die voor ons Nederlanders vaak nog onbekend zijn. De Italiaanse keuken staat ook bekend om eenvoud. Hierbij wordt er graag gewerkt met pure en verse seizoensgebonden ingrediënten. Deze komen vers van het platteland. Ieder regio heeft hierbij zijn eigen specialiteiten en worden er in elk van deze regio’s ook andere kruiden gebruikt.

Italianen en eten

Italianen houden van hun eten en het zit dan ook in de Italiaanse cultuur om altijd samen te komen met families en vrienden om rustig aan tafel te genieten van al dat lekkere eten. Als je in Italië gaat werken kun je hier elke dag tijdens je lange lunch van genieten. Andere landen, vooral de landen in Noord-Europa hebben natuurlijk een ander werk- en eetcultuur. De pauzes zijn daar minder lang dan in het zuiden en er wordt ook niet zoveel waarde gehecht aan het eten en natafelen met familie en vrienden.

De Italianen zelf

Zoals eerder besproken zijn Italianen warme mensen. Vrienden, familie en kennissen zijn erg belangrijk in hun leven. Ze zijn vriendelijk en altijd in voor een praatje. Dit is een fijn aspect van hun cultuur, want wanneer je besluit te verhuizen naar Italië is het natuurlijk fijn als je je welkom voelt. Stel je voor dat je naar een land gaat emigreren waar de mensen niet erg warm zijn en jij je niet heel erg welkom voelt? Vooral in de grotere steden van Italië zijn ze bekend met toeristen, buitenlanders en nieuwkomers.

Zorgverzekering

De Italiaanse zorgverzekering is goed geregeld. Deze wordt ook wel de ‘servizio sanitario nazionale’ (SSN) genoemd. Met deze publieke gezondheidszorg heeft iedereen in Italië recht op gezondheidszorg. Dit systeem werkt er goed en wordt gefinancierd door het betalen van belastingen. Wel krijgt de overheid in Italië wel wat kritiek te verduren. Dit komt vanwege het feit dat men zich in Italië niet focust op het bevorderen van de gezondheid, maar meer op het behandelen van ziekten. Ook het tekort aan zorgpersoneel maakt het er niet beter op qua wachtlijsten.

Kwaliteit van de gezondheidszorg in Italië

De kwaliteit van de gezondheidszorg in Italië is wel wat lager dan wat wij in Nederland gewend zijn. Dit komt natuurlijk door de verouderde ziekenhuizen met wat ouder apparatuur, maar dus ook door het eerder genoemde tekort aan zorgpersoneel. Maar goed, bij een verhuizing naar het buitenland moet je als Nederlander vaak eerst wennen aan de gezondheidszorg en zo dus ook in Italië.

Nadelen van het wonen in Italië

Nu we een aantal voordelen hebben besproken gaan we verder met de nadelen. Lees dus gauw verder!

Emigreren en heimwee

Veel mensen die in het buitenland gaan wonen krijgen last van heimwee. Wie kent dit gevoel niet van vroeger? Dat melancholische gevoel over je familie, vrienden en je omgeving. Echter, is een warm gevoel eigenlijk natuurlijk hoe warm je het zelf maakt. Tuurlijk ga je iedereen en alles missen, maar je nieuwe huis in de heuvels van Italië is ook mooi. Je gaat in Italië wonen en zult snel wennen aan hun warme cultuur. Italianen zijn over het algemeen erg warme en vriendelijke mensen. Verder is Italië natuurlijk niet erg lang reizen voor je vrienden uit Nederland en kan iedereen makkelijk bij je op bezoek.

Het Italiaans

Wanneer je in Italië gaat werken zul je merken dat je echt je Italiaans moet opkrikken. Het is gewoonweg erg verstandig om ervoor te zorgen dat je een basiskennis hebt van het Italiaans. Italianen spreken over het algemeen erg weinig Engels en het gebeurd dus ook vaak dat als jij Engels begint te spreken dat Italianen dichtklappen. Je kunt dan beter in het gebrekkig Italiaans vertellen dat je geen Italiaans spreekt. Wanneer je dit doet zijn de mensen meestal wat sneller bereid om je te helpen. Ga jij dus emigreren naar Italië? Zorg er dan voor dat je goed voorbereidt bent en dan moet het wel goed komen. Dit is vooral erg belangrijk wanneer jij belangrijke zaken moet regelen bij verschillende instanties. Bij overheidsinstanties bijvoorbeeld wordt er echt bijna helemaal geen Engels gesproken. Heb je al Italiaanse vrienden in het land of lieve buren? Dan kun je deze altijd om hulp vragen.

Bureaucratie

Italianen hebben veel omslachtige administratieve procedures. Ook hebben zij voor elk doel een andere zegel of document nodig. Hierbij moet je ook nog eens op zoek naar het juiste kantoor voor de juiste zaken. En het grappige is ook dat je voor het aanvragen van bepaalde documenten eerst op zoek moet naar andere documenten die nodig zijn voor de aanvragen van jouw documenten. Volg je het nog een beetje? Ook zijn deze vaak gesloten waardoor alles nog een tikkeltje langer kan duren.

Blijf rustig en kalm

Probeer tijdens dit soort situaties vooral kalm te blijven. Jezelf boos maken heeft namelijk geen zin. Vooral wanneer je niet heel goed Italiaans spreekt. Zorg voor de juiste instelling en verwacht niks van Italiaanse ambtenaars. Met deze instelling kan het allemaal alleen maar meevallen.

Persoonlijke situatie

Hoe jij je nieuwe leven gaat opbouwen in Italië ligt natuurlijk helemaal aan jou. Wel is het zo dat je soms als je bijvoorbeeld buiten de grote steden van Italië woont je meer je best moet doen. De Italianen buiten deze grote steden, die in wat kleine dorpen wonen zijn buitenlanders minder gewend en zullen in het begin misschien een beetje de kat uit de boom kijken. Er zijn natuurlijk geen geschreven regels over hoe je je moet socialiseren in een land, maar wanneer ze zien dat jij je best doet en bijvoorbeeld de taal een beetje spreekt zul je zien dat zij ook naar jou toe zullen trekken en minder terughoudend zullen zijn.

Kosten van een verhuizing

Als je naar het buitenland gaat verhuizen kunnen de kosten erg hoog oplopen. Dit is niet alleen het geval met Italië, maar overal naartoe natuurlijk. De kosten hangen erg af van wat jouw wensen zijn. Neem je veel spullen mee? Zijn er veel verhuiswagens nodig? En nog veel meer dingen die de kosten voor jouw verhuizing kunnen verhogen of verlagen.

Vergelijk offertes

Vergelijk gratis offertes via MOOVA en kijk bij welk verhuisbedrijf jij het goedkoopst uit zult zijn. Deze offertes zijn vrijblijvend. Als je via MOOVA offertes aanvraagt hoef je niet meer elk verhuisbedrijf te contacten om alles uit te zoeken, maar hoef je na de aanvraag alleen nog maar de toegestuurde offertes te vergelijken.

Beste boeken over emigreren naar Italië

Veel mensen lopen met de gedachte rond om hun dromen in Italië echt waar te gaan maken. Deze boeken geven je super goede inzage in alles wat er om de hoek komt kijken bij een emigratie naar Italië.

Veel leesplezier!

Tot slot

Zoals je hebt kunnen lezen is het verhuizen naar het buitenland gewoon veel werk en heeft een emigratie naar Italië meerdere voor- en nadelen. Onze voor- en nadelen hoeven natuurlijk niet jouw voor- en nadelen te zijn. Daarom is het verstandig om te kijken naar wat jijzelf precies wilt en wat je verwachtingen zijn van een emigratie naar Italië.

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
Picture of moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer