Verhuizen naar Zwitserland: voor- en nadelen

Zwitserland wordt steeds populairder onder jongeren, migranten én toeristen. Het land staat namelijk bekend om haar neutraliteit, prachtige natuur en hoge levensstandaard. Dit zijn toch wel goede redenen om je Nederlandse nationaliteit in te wisselen voor een Zwitserse niet? Natuurlijk moet er wel eerst gekeken worden naar meer voordelen en eventuele nadelen voordat je een permanente verblijfsvergunning aanvraagt in Zwitserland, maar gelukkig kun je altijd nog drie maanden in Zwitserland rondreizen om zo een beetje hun cultuur op te snuiven. Ga je emigreren naar Zwitserland? Heb je al gedacht aan een betaalbaar verhuisbedrijf? Voor de beste tips en deals, lees gauw verder.

 
VERHUIZEN NAAR ZWITSERLAND
 
Selecteer een geldig formulier

Waarom zou je naar Zwitserland verhuizen?

Voor een emigratie heb je natuurlijk wel meer nuttige informatie nodig. Je gaat waarschijnlijk niet zomaar na het horen van mooi verhalen besluiten om te wonen in Zwitserland. Het land behoort tot de Europese landen, maar het is géén lid van de Europese Unie. Daarom is het verstandig om jezelf goed te informeren, omdat de regels met betrekking tot een emigratie naar andere Europese landen die wel bij de Europese Unie zijn aangesloten toch net iets anders zijn. En we zeggen ‘net iets anders’, omdat het land toch wel een Schengenland is binnen de Europese Unie terwijl het niet is aangesloten. Bij een emigratie moet je in Zwitserland bijvoorbeeld wel een verblijfsvergunning aanvragen terwijl dit in lidstaten van de EU niet hoeft. Het zijn dit soort kleine aspecten die het allemaal een beetje verwarrend kunnen maken.

Naar Zwitserland verhuizen

Het is ook fijn om nuttige informatie op te zoeken over het dagelijkse leven in het land voordat je echt in Zwitserland gaat wonen. Natuurlijk moet je ook van alles weten over het nodige papierwerk, maar ook andere aspecten zijn belangrijk voor een emigratie. Denk hierbij aan wat wij eerder noemen het dagelijkse leven in het land, de mensen en de cultuur. In dit artikel gaan wij daarom een aantal voor- en nadelen bespreken zodat jij kunt kijken of het land echt aan jouw wensen voldoet. Zo kun jij indien nodig je verwachtingen misschien een beetje bijstellen om zo de nodige teleurstellingen te voorkomen.

Naar Zwitserland emigreren

Je hebt waarschijnlijk ook zo je eigen persoonlijke redenen om te emigreren. Misschien heb je weleens een aantal grote steden of de natuur in het land bezocht en ben je op slag verliefd geworden. Misschien heb je besloten dat je in Zwitserland gaat werken en heb je al een contract getekend bij een Zwitsers bedrijf. Of is het misschien hun manier van leven wat jou zo erg aantrekt? Zoals je ziet kunnen er heel veel redenen zijn waarom jij dit besluit hebt genomen. Maak daarom voor jezelf een soort ‘checklist verhuizen’ zodat je al jouw persoonlijke voor- en nadelen op een rijtje kunt zetten en zo een goed beeld voor jezelf kunt vormen. Wij proberen je met dit artikel natuurlijk zo goed mogelijk te helpen echter hoeven onze voor- en nadelen die van jou niet te zijn. En vice versa.

In Zwitserland wonen: voordelen

Zwitserland is een prachtig land en dit brengt zo zijn voordelen mee. Misschien ken jij de voordelen al, omdat je het land al een paar keer eerder hebt bezocht, maar misschien ken je ze nog.. Wat het ook is lees in ieder geval gauw verder, want misschien ontdek je nog eens wat nieuws!

Hoge levensstandaard

In Zwitserland wonen betekent dat je ook kunt genieten van de hoge levensstandaard in het land. Voor veel mensen die naar Zwitserland verhuizen is dit een belangrijke factor. De levenstandaard is niet alleen hoog als je bijvoorbeeld een bankier bent, maar ook als je een kapper bent. Het gemiddelde netto inkomen in Zwitserland is namelijk €4700. Je kunt dus zien dat de Zwitserse lonen erg hoog zijn vergeleken met Nederland. Hoe is het dan toch mogelijk dat Zwitserland het op wereldniveau zo goed doet? Dit komt vanwege het feit dat het land erg goed georganiseerd is. Als je eenmaal in Zwitserland bent gaan wonen zul je al snel merken dat alles ordelijk en op hoog niveau verloopt. Er is een duidelijk structuur en waarschijnlijk is dit dan ook de reden waarom Zwitserland is zoals het is. Bij het hoge levensstandaard horen natuurlijk ook andere aspecten:

 • De economische ontwikkeling van Zwitserland is van zeer hoog niveau.
 • Er is veel goed betaald werk en daardoor is er ook een lage werkloosheid.
 • De kwaliteit van huisvesting behoort tot de beste ter wereld.
 • Het land heeft een fantastisch openbaar vervoernetwerk.

Dit soort aspecten zorgen voor een domino effect. Hierdoor houden mensen zich ook beter aan de wetten en zien de straten er altijd perfect en netjes uit. Is er bijna geen misdaad, maar is er toch wel sprake van een zeer hoge beveiliging. Hierdoor voel je je als inwoner ook veel veiliger. Ook heeft Zwitserland veel laboratoria waar onderzoeken worden gedaan en medicijnen worden ontwikkeld.

De prachtige natuur

Wanneer je Zwitserland al eens eerder hebt bezocht heb je waarschijnlijk direct bij aankomst in het land al gezien hoe mooi de natuur is. Misschien ken je het alleen van de verhalen die mensen vertellen over bijvoorbeeld de mooie Alpen. Een ding wat wij je met zekerheid kunnen vertellen is dat Zwitserland bekend staat als land met de meest adembenemende natuur van alle Europese landen. Dit in combinatie met de afwisselende natuur maken het land nog een tikkeltje bijzonderder dan het al is. Veel mensen die Zwitserland nog niet bezocht hebben vragen zich dan ook af wat de natuur dan zoal te bieden heeft. Vraag jij je dit ook af? Dan kun je maar beter verder lezen, want dit leggen wij je graag uit!

 • De Zwitserse parken
  Zwitserland heeft enorm veel parken waar de Zwitserse mensen zich graag voor inzetten. Het is eigenlijk wel een traditie om deze natuurbelevenissen generatie op generatie door te geven. Enkele voorbeelden hiervan zijn natuurparken Gantrisch, Jura Vaudois en Chasserol.
 • De Zwitserse bergen
  Wie aan Zwitserland denkt zal gelijk denken aan horloges, chocolade en kaas, maar vergeet je de bergen en gletsjers niet? Iedereen kent de Zwitserse Alpen wel die in de zomer groen kleuren, maar in de winter allemaal dik besneeuwd zijn. Zwitserland is dan ook enorm populair onder skiërs en bergbeklimmers. Misschien leuk om te weten is dat de Dufourspitze 4643 meter is en daarmee ook de hoogste berg van Zwitserland is. Als je trouwens een gletsjer wilt bezoeken kun je het beste naar Aletsch rijden. Dit is de grootste Alpengletsjer van Zwitserland.
 • De Zwitserse wateren
  Veel mensen weten niet dat veel van de lange rivieren in Europa in Zwitserland ontspringen. Je kunt dus ook wel voorstellen dat het land hierdoor prachtige meren, rivieren en beekjes heeft. Deze zijn het bezoeken zeker waard. De Caumameer is prachtig voor als je een van de meren van het land wilt zien. Wil je het wat extremer en wil je graag een waterval zien? Dan kun je het beste de Rijnwaterval van Schaffhausen opzoeken. Dit is de grootste waterval van Europa. De rivieren zul je bij je bezoek aan de steden tegenkomen.
 • De Zwitserse valleien
  De valleien in Zwitserland zijn in de zomer heerlijk om te bezoeken. Je kunt er tijdens de warmere zomerdagen heerlijke verkoeling vinden. Hou je van wandelingen en planten? Dan zul je hier eindeloos kunnen wandelen en je zult tegelijkertijd bijzondere planten en bloemen ontdekken. Het vallei van Val de Travers is zeker een bezoekje waard. Hier is namelijk het groene drankje Absinth ontdekt. Ook wel ‘de groene fee’ genoemd.
 • De Zwitserse grotten
  Zwitserland heeft niet alleen boven de grond prachtige natuur, maar het land heeft ook verborgen schatten onder de grond. Zwitserland heeft namelijk enorm veel grotten die je tijdens excursies kunt bezoeken. In de grot St. Léonard is er zelfs een ondergrondse meer waar je kunt varen.

Emigreren naar Zwitserland na je pensioen

Door alle prachtige natuurlandschappen, rust en ruimte kiezen veel Nederlanders ervoor om na hun pensioen naar Zwitserland te emigreren.

Schoonste lucht ter wereld

Zwitserland is immers ook het schoonste land ter wereld. De schone lucht, bergen en het minimale gebruik van pesticiden hebben dan ook grote invloed op de eerdergenoemde hoge levenstandaard.

Een veilig leven

Zwitserland behoort tot een van de veiligste landen ter de wereld. In Zwitserland bestaat criminaliteit dan ook bijna niet. Verder behoort het beveiligingssysteem van Zwitserland ook tot de top van de wereld.

Waarom het land een van de veiligste landen ter wereld is? Waarschijnlijk vanwege de goede economische ontwikkeling .De Zwitserse overheid hanteert namelijk niet perse andere regels, maar de wetten zijn er wel strenger en de boetes zijn er ook hoger dan elders in Europa. Verder is er politieke stabiliteit en een enorm laag werkloosheidsniveau.

In Zwitserland wonen: nadelen

Nu je alle voordelen van het verhuizen naar Zwitserland hebt kunnen lezen zul je het misschien niet geloven, maar ook Zwitserland heeft zo haar nadelen. Niemand is perfect en dat betreft natuurlijk ook de landen. Na het lezen van de nadelen kun je voor jezelf een goede afweging maken en kijken of het verhuizen naar Zwitserland daadwerkelijk iets is dat jij wilt.

De officiële talen in Zwitserland

Het land heeft 4 officiële talen. Dit zijn het Duits, Frans, Italiaans en Reto-Romaans. Het Reto-Romaans wordt echter alleen in het kanton Graubünden gesproken. Welke taal je moet spreken of welke taal je moet leren voordat je naar Zwitserland verhuist zal dus te maken hebben met de regio waarin je gaat wonen. In het overgrote deel van Zwitserland wordt er de Duitse taal gesproken gevolgd door het Frans en Italiaans. Het Reto-Romaans wordt slecht door 1% van de Zwitsers gesproken. Verder spreken de Zwitserse mensen ook goed Engels.

Waar wordt wat gesproken?

In Suisse Romande dat in het westen van Zwitserland ligt wordt Frans gesproken. In totaal zijn er 4 kantons die Franstalig zijn. Dit zijn Genève, Waadt, Neuenburg en Jura. In 3 kantons wordt Frans en Duits gesproken. Dit is in Bern, Freiburg en Wallis. Verder wordt er in Ticino en Graubünden er Duits, Italiaans en Reto-Romaans gesproken.

Nieuwe vrienden maken

Naar Zwitserland verhuizen betekent ook dat je nieuwe vrienden zult moeten maken. Zwitsers hechten veel waarde aan hun privacy en zijn daarom een vrij gereserveerd volk. Hierdoor kunnen ze nogal koud overkomen en is het soms moeilijk om contact te leggen met een Zwitser. Dit zul je vooral in de grote steden merken. Dit komt vanwege het feit dat mensen in steden wat zakelijker zijn. Dit is iets wat vaker in de grotere steden in de wereld zo is. Gelukkig wonen er veel mensen met verschillende nationaliteiten in het land. Denk hierbij aan expats en studenten.

Verder houden Zwitserse mensen van ordelijkheid en respecteren zij hierbij ook de gemeenschapsregels. Het is een vrij gereserveerd volk waardoor ze ook veel waarde hechten aan individuele vrijheid. Ook zijn het erg nette mensen en dat zul je merken aan de straten in de grote steden. De Zwitserse mensen kunnen hierdoor erg koud overkomen waardoor jij je misschien niet welkom voelt. Echter is dit helemaal niet waar. Ja, ze hebben een muur die je misschiet moet door breken, maar eenmaal doorgebroken zul je zien dat ze hartstikke warm en gastvrij zijn. Er wordt dan ook vaak gezegd dat je in Zwitserland veel vrienden kunt maken, maar dat dit geen Zwitsers zullen zijn. Het ligt er echter wel aan hoeveel moeite je hiervoor wilt doen, want het zal in het begin zeker wel om de nodige energie vragen.

De hoge prijzen in Zwitserland

Het inkomen in Zwitserland is hoger, maar zo zijn ook de prijzen in het land erg hoog. De producten in het land behoren tot de duurste van Europa. Om een aantal voorbeelden te geven: kip kost rond de €23 per kilo en voor 1 kilogram rundvlees ben je al gauw rond de €60 kwijt. Wel is het goed om te weten dat de prijzen in de steden en kantons erg van elkaar verschillen. De duurste kantons zijn bijvoorbeeld Basel en Genève, maar Uri is dan weer de goedkoopste.

Jouw persoonlijke situatie

Een emigratie is een erg grote stap. Vooral als je straks in de toekomst een Zwitsers paspoort wilt aanvragen. Dan is het natuurlijk helemaal wikken en wegen. Uiteindelijk weten wij niet wat jouw persoonlijke situatie is, maar dat weet ook niemand behalve jij. Denk goed na en kijk naar je wensen en verwachtingen. Neem de tijd en dan kun je op de juiste manier je beslissing nemen.

Een internationaal verhuisbedrijf

Een verhuizing naar het buitenland is natuurlijk een heel gedoe. Je hebt geen idee wat je moet doen en waar je moet beginnen. En hoe zit het eigenlijk met de regels? Kun je zomaar je inboedel invoeren? Heb je een vergunning nodig voor verhuiswagens? Omdat het allemaal best moeilijk is kiezen veel mensen ervoor om een internationale verhuizing uit handen te geven. Zo een verhuisbedrijf heeft namelijk ruime ervaring met verhuizingen naar het buitenland. Hierdoor weten zij precies wat zij moeten doen en wat er nodig is om jouw verhuizing in goede banden te leiden.

Hoeveel kost zo een internationale verhuizing?

De kosten voor een internationale verhuizing zijn moeilijk in te schatten. Natuurlijk zijn er de basiskosten zoals brandstofkosten, verhuizers die betaald moeten worden en welke verhuiswagens er nodig zijn. Maar hierbij moet men dan wel eerst weten hoe groot jouw inboedel is, waar je woont en of je woning makkelijk bereikbaar is. Zonder al deze informatie kan er geen schatting gemaakt worden. Ook hangt de prijs van de verhuizing af van jouw persoonlijke wensen. Wil je er extra services bijhuren? Zoals extra verhuizers of een in-/uitpakserice? Dan zal dit ook de kosten doen stijgen.

Verhuisoffertes

Om een echte prijsindicatie te krijgen kun je het beste verhuisoffertes aanvragen bij verschillende verhuisbedrijven. Op deze manier kun je de prijzen en hun services vergelijken. Let echter wel op dat de diensten gratis zijn en dat je ook niet zomaar vastzit aan een overeenkomst.

Gratis verhuisoffertes bij Moova

Een emigratie kost enorm veel tijd en energie. Wij weten dan ook dat veel mensen helemaal geen tijd hebben om op zoek te gaan naar internationale verhuisbedrijven in hun regio. Als je ze eenmaal hebt gevonden moet je ze ook nog eens een voor een bellen. De gedachte al! En je moet ook nog eens opletten dat je niet zomaar ergens aan vastzit of extra kosten maakt!

Moova heeft hiervoor een oplossing bedacht. Bij ons kun je namelijk online binnen 2 minuten verhuisoffertes aanvragen bij verschillende internationale verhuisbedrijven. Na je aanvraag zul je zo snel mogelijk de gratis offertes ontvangen. Deze service is helemaal gratis en geheel vrijblijvend! Dit betekent dat je ook helemaal nergens aan vastzit. Zo heb jij de tijd om rustig je keuze te kunnen maken en vind je uiteindelijk een verhuisbedrijf dat jou aanspreekt? Dan kun je daar contact mee opnemen. Fijne service toch?

Beste boeken over emigreren naar Zwitserland

Veel mensen lopen met de gedachte rond om hun dromen in Zwitserland echt waar te gaan maken. Deze boeken geven je super goede inzage in alles wat er om de hoek komt kijken bij een emigratie naar Zwitserland.

Veel leesplezier!

Tot slot

Zoals eerder aangegeven zijn onze voor- en nadelen natuurlijk niet perse ook jouw voor- en nadelen. Kijk daarom goed naar wat jij wilt en verwacht en vorm dan zo een goed mogelijk beeld voor jezelf. Uiteindelijk moet het allemaal wel goed komen, want waarschijnlijk is het idee van een emigratie naar Zwitserland niet zomaar uit de lucht komen vallen en heb jij je hier al jaren op voorbereid.

Heb je nog vragen?

Heb je nog andere vragen of zijn er dingen die wij in dit artikel niet besproken hebben? Dan kun je ook nog altijd onze andere artikelen op de website raadplegen. Wij weten bijna wel zeker dat jij je antwoorden daar kunt vinden.

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
Picture of moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer