Verhuizen naar Portugal: voor- en nadelen

Portugal is een prachtig land én het ligt het aan de mooie Atlantische Oceaan. Als je nog niet hebt besloten dat je er gaat wonen is het zeker de moeite waard om het te bezoeken. Wij Nederlanders zijn er niet alleen vaak te vinden als toeristen, maar is er ook uit onderzoek gebleken dat vele Nederlanders naar Portugal trekken na hun pensioen. Waarom eigenlijk ook niet eerder emigreren? Klinkt als een goed idee toch?

Wel heeft het land naast zijn vele voordelen natuurlijk ook zo zijn nadelen. Wij gaan deze bespreken zodat jij aan het einde van de rit kunt kijken of je nou het echt wilt, dat naar Portugal verhuizen. Heb je bijvoorbeeld al gedacht aan een betaalbaar verhuisbedrijf?

 
VERHUIZEN NAAR PORTUGAL
 
Selecteer een geldig formulier

Laat je goed informeren

Emigreren naar Portugal betekent dat je te maken zult krijgen met de Portugese cultuur. Ja, misschien ben je er al vaak op vakantie geweest, maar het wonen in Portugal, dus echt emigreren is toch een ander verhaal. In het buitenland hebben mensen toch zo hun eigen gewoontes, krijg je te maken met andere culturen en het aanpassen kan voor ons Nederlanders soms toch nog moeilijker zijn dan verwacht. Probeer jezelf daarom wel genoeg tijd te gunnen aan het proces van emigreren. Er zullen namelijk altijd ups en downs zijn. Dit hoort bij het leven. Of je nu in Portugal of Nederland woont. Alleen moet je in een vreemd land jezelf, nogmaals, wel wat meer tijd gunnen om met bepaalde situatie om te gaan.

In Portugal wonen heeft veel voordelen..

Wat typisch is in de Zuid-Europese landen is ook zo in Portugal. Denk hierbij aan de hechte gemeenschap, het betrokken zijn, behulpzaam zijn, vriendelijkheid en de altijd nieuwsgierige mensen. Als je eenmaal in Portugal woont zul je zien dat de buren je beste vrienden kunnen worden en zul je ook zien dat Portugezen snel warme relaties met elkaar aangaan. Een voordeel wat je hieruit kunt halen is dat je snel nieuwe vrienden kunt maken.

De natuur

Het land valt elk jaar in de prijzen qua mooiste stranden in Europa en dit is niet het enige mooie wat het land te bieden heeft. Het heeft ook prachtige bossen, rivieren en bergen. Hoe heerlijk zou het zijn als je elk jaar in de lente de natuur kan zien opbloeien naar zijn volle glorie?

Verder heeft het land prachtige bezienswaardigheden. Wanneer je leest over de geschiedenis van het land en de architectuur zul je op slag verliefd worden. Dit kunnen wij je met volle vertrouwen vertellen! Vooral in een stad als Lissabon, de hoofdstad van Portugal. Deze stad heeft ook prachtige stranden.

Portugees eten

Portugal staat bekend om hun heerlijke cuisine. Denk hierbij aan heerlijk verse vis, maar ook veel vlees. En de verse groenten die de Portugezen zo lekker kunnen bereiden. Verder kun je proeven van een Portugees kaasje of typisch glaasje port.

Het klimaat in Portugal

Portugal ligt net als Spanje op het Iberische schiereiland, maar heeft toch wel echt een ander klimaat. Portugal ligt natuurlijk aan de Atlantische Oceaan en is hierdoor over het algemeen een stuk koeler dan Spanje. Dit komt dus door het koele zeewater van de oceaan. Portugal heeft over het algemeen een milde zeeklimaat. Dit betekent dat het warme droge zomers heeft. Het groene noorden heeft dan wel weer weer wat koelere zomers. De winter in het land is verder ook mild en rustig, maar wel een stuk koeler en natter dan de zomermaanden.

Een leuk weetje is dat Portugal bijna de meeste zonuren heeft van Europa en hierdoor tot de beste klimaten ter wereld behoort.

Huis kopen

Het proces om een huis te kopen in Portugal is erg simpel. Hierbij komt ook nog eens kijken dat de prijzen voor ons Nederlanders erg gunstig zijn. Dit is natuurlijk handig voor wanneer je niet een heel hoog budget hebt. Wel zijn de laatste jaren de prijzen van de vakantiewoningen in de vakantiegebieden gestegen, maar nog steeds zeer goedkoop voor buitenlanders.

Laat je bij het kopen van een huis wel altijd begeleiden voor een gediplomeerde makelaar. Zij weten namelijk alle valkuilen bij het kopen van een woning en kunnen jou hierbij goed bijstaan.

Levensonderhoud

Portugal is een land met een zeer hoge levensstandaard, maar dit is dan wel in combinatie met de zeer schappelijke kosten voor levensonderhoud. Dit komt niet vaak voor! Het is daarom ook een van de goedkopere bestemmingen voor vakantiegangers in Europa. De dagelijkste kossten voor eten en drinken of boodschappen zijn ook erg laag vergeleken met bijvoorbeeld Spanje.

Ook is het openbaar vervoer erg goedkoop.

Nadelen van een emigratie naar Portugal

Wat erg moeilijk is en wat men zich eigenlijk wel kan bedenken is dat de Portugese taal best moeilijk is. Vergeleken met andere zaken is dit vaak wel een struikelblok. Mensen vinden na zo een verhuizing de taal meteen leren toch nog een beetje zwaar. Máár uiteindelijk is dit wel erg belangrijk. Je wilt toch met de nieuwe buren praten en hun vragen beantwoorden.

Bosbranden

Als je naar het zuiden van Portugal wilt gaan emigreren moet je ook rekening houden met de bosbranden die er vaak in de zomer woeden. Soms passeren de branden de huizen op slechts enkele honderden meters afstand, maar stel je voor dat ze het dorp niet van een afstand passeren? Dit is toch een enge gedachte en iets héél belangrijks om over na te denken wanneer je naar Portugal emigreert.

Electronica

Het zal je misschien al opgevallen zijn, maar misschien ook niet: electronica is in Portugal fors duurder. Dit komt vanwege het feit dat er weinig nieuwe artikelen beschikbaar zijn in Portugal. In Nederland hebben we veel meer beschikbaarheid en veel meer winkels. Deze heb je in Portugal gewoonweg niet. Ook is het online winkelen niet zo goed ontwikkeld zoals in Nederland, waardoor het aanbod natuurlijk nog minder is. Ook vallen de transportkosten naar Portugal voor bedrijven vaak duurder uit, omdat Portugal natuurlijk aan het randje van Europa ligt.

De taal

De Portugese taal is voor veel Nederlanders een ware struikelblok bij het emigreren naar Portugal. Vooral de uitspraak van de Portugesen kan het voor ons Nederlanders allemaal nog moeilijk maken. Dit komt vanwege het feit dat Portugesen vaak binnenmonds praten. Hierbij verbinden zij de woorden met elkaar en praten hier ook nog eens erg snel bij.

Tip: basiskennis Spaans

Wanneer jij al een beetje basiskennis hebt van de Spaanse taal zal dit je een enorm grote voorsprong geven bij het leren van het Portugees. Wanneer je al een basiskennis hebt van de Spaanse taal zul je namelijk al vrij snel teksten in het Portugees kunnen lezen. Het enige grote verschil is alleen dan weer de uitspraak.

Salaris

Wanneer je een Nederland salaris gewend bent zal het moeilijk zijn om te wennen aan de loon in Portugal. Het gemiddelde jaarinkomen in Portugal is namelijk rond de €20.000. Dit is waarschijnlijk een stuk lager dan wat jij in Nederland gewend bent. Veel mensen kunnen hier niet aan wennen en zullen daarom snel wat voor zichzelf beginnen in de online wereld.

Tip: Nederlandse bedrijven

Verder zijn er ook veel bedrijven die hun kantoren in Portugal gevestigd hebben. Ook Nederlandse bedrijven. Als Nederlander kun je bij deze bedrijven gemakkelijk aan werk komen en het voordel hierbij is dat het salaris ook een stuk hoger is dan wanner je bij een Portugees bedrijf gaat werken. Hierbij heb als Nederlander dan toch wel weer een beetje een voordeel.

Het leven in het algemeen

In Portugal moet je net als in Nederland hard werken, maar zijn de mensen wel wat relaxter. Naast het harde werken zijn Portugezen ook echte levensgenieters en zijn zij altijd in hun vrije tijd in een bar of restaurant te vinden met vrienden of familie. Gelukkig is het leven in Portugal een stuk goedkoper en kun je dit vaak doen. Wel is het zo dat als je gaat werken in Portugal je inkomen ook iets lager zal zijn dan in Nederland.

Beste boeken over emigreren naar Portugal

Veel mensen lopen met de gedachte rond om hun dromen in Portugal echt waar te gaan maken. Deze boeken geven je super goede inzage in alles wat er om de hoek komt kijken bij een emigratie naar Portugal.

Veel leesplezier!

Praktische tips

Men zegt vaak dat een goede voorbereiding het halve werk is. Bereidt je daarom zo goed mogelijk voor op je emigratie. Probeer alle papieren bij voorhand in orde te hebben. Lees je een beetje in over de wetten en regels in het land. Verder kun je online veel hulp vinden op forums of in speciale Facebook groepen. Hier kun je niet alleen veel informatie vinden, maar kun je ook altijd je vragen stellen.

Tot slot

Maak voordat je besluit om in Portugal te wonen eerst een rondreis. Ga niet alleen naar de bekende plekken, zoals Lissabon of de Algarve, maar probeer ook de wat kleinere dorpen te bezoeken. Ook al ligt het Engelse niveau in Portugal niet erg hoog en spreken veel mensen geen Engels, door hun warme cultuur zul je er altijd omarmd worden. Dat is het fijne aan Portugal, dat de mensen graag nieuwkomers zien en graag een gesprek met je aangaan. Wel ligt in de grote steden het niveau van de Engelse taal iets hoger. Het is eigenlijk een beetje te vergelijken met buurland Spanje. Dat is natuurlijk een land dat wat bekender is onder ons Nederlanders.

En of je nu gaat werken in Portugal en een Portugees salaris gaat verdienen of inkomsten hebt uit Nederland. Je zult er altijd lekker kunnen leven. De lonen in Portugal staan namelijk wel in verhouding met de levenskosten in het land. Dus als je Nederlandse inkomsten hebt zul je eigenlijk bijna kunnen leven als een koning! Denk hierbij aan lekker uit eten gaan of zelfs de boodschappen zullen in Portugal een leuk uitje worden. Dus heel lastig zal het leven daar niet zijn.

Jaag je dromen achterna

Of je nu kiest voor Portugal of een ander land om naartoe te verhuizen, je zult altijd zien dat alle landen voor- en nadelen zullen hebben. Vooral als je er wilt gaan wonen én werken. Het beste advies wat wij je kunnen geven is; jaag je dromen na, dan moet alles goedkomen.

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
Picture of moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer